Διερευνητικές με τουρκική νότα και όρους Δένδια για συνάντηση με Τσαβούσογλου

Διερευνητικές με τουρκική νότα και όρους Δένδια για συνάντηση με Τσαβούσογλου, slpress

Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, οι οποίες έγιναν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν από το σημείο όπου έμειναν στην συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, στις 25 Ιανουαρίου, αλλά και εν μέσω των συνεχιζόμενων τουρκικών απειλών και παράνομων αιτιάσεων.

Στόχος των επαφών είναι να διερευνήσουν οι δύο πλευρές αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης για κάποιες ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις στο μέλλον. Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι το μοναδικό αντικείμενο των συζητήσεων είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Η Άγκυρα, από την πλευρά της, θέτει ανυπόστατα ζητήματα, όπως έκανε στην Κωνσταντινούπολη με το αίτημά της για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, κάτι που για την Ελλάδα δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Παραλλήλως, η Τουρκία επιδιώκει την αναβάθμιση των επαφών σε πολιτικό επίπεδο, στην ουσία όμως δείχνει ότι απλώς ροκανίζει τον χρόνο μέχρι να ξεπεράσει τον σκόπελο της Συνόδου Κορυφής.

Όροι Δένδια στον Τσαβούσογλου 

Η Αθήνα επιμένει ότι οι διερευνητικές είναι άτυπες συζητήσεις, αύριο Τετάρτη, ωστόσο, θα γίνουν στην Αθήνα και πολιτικές διαβουλεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας, σε επίπεδο υπηρεσιακών γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Η Ελλάδα θα προσέλθει σε αυτές με τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, και η Τουρκία με τον υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά πρόκειται για τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις που έχουν θεσμοθετηθεί από τις δύο χώρες και δεν αποτελούν πολιτικό διάλογο.

Την ώρα πάντως που ήταν σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αντιπροσωπεία, ο Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι, υπογράμμιζε ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές καλή τη πίστει και εξέφραζε την ελπίδα να οδηγήσουν σε «κοινό έδαφος».

Ο υπουργός Εξωτερικών επέμενε στην ελληνική θέση για τη μία και μοναδική διαφορά και δήλωσε πρόθυμος να συναντηθεί με τον Τσαβούσογλου, προσθέτοντας όμως ότι «για να έχει νόημα μια τέτοια συνάντηση πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο κατάλληλο κλίμα». Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στις πρόσφατες «μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας» για τις οποίες είπε ότι «θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο δια της διπλωματικής οδού».

Η τουρκική νότα πριν τις διερευνητικές

Σημειώνεται ότι μόλις χθες, μία ημέρα πριν τις διερευνητικές, έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα επέδωσε διπλωματική νότα στην την Ελλάδα, το Ισραήλ και την ΕΕ, με την οποία απαιτεί να της ζητηθεί η άδεια για δραστηριότητες στην «υφαλοκρηπίδα της» στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διακοίνωση αυτή, όπως μετέδωσε το τουρκικό TRT Haber, επιδόθηκε με αφορμή το μνημόνιο για τη δημιουργία συνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας που υπέγραψαν στις 8 Μαρτίου η Ελλάδα η Κύπρος και το Ισραήλ.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν τουρκικές διπλωματικές πηγές, η Τουρκία επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο (!), υποστηρίζει ότι «εάν οι καλωδιακές δραστηριότητες απαιτούν μια προκαταρκτική ερευνητική μελέτη, θα πρέπει να της ζητηθεί η άδεια για τη διεξαγωγή τους στην υφαλοκρηπίδα της». προσθέτουν επίσης ότι «εάν δεν απαιτείται προκαταρκτική εργασία, θα πρέπει να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες τοποθέτησης καλωδίων και το εύρος τους σε εύλογο χρονικό διάστημα». Το παράδοξο εδω είναι βέβαια ότι η τουρκία επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο για την υφαλοκρηπίδα που με βάση αυτό το Δίκαιο δεν της ανήκει.

Στο θέμα αναφέρεται και η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, υπογραμμίζοντας στο δημοσίευμά της ότι η τουρκική νότα έρχεται λίγες ημέρες μετά το τέλος κοινής ναυτικής άσκησης του Ισραήλ με την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Γαλλία. Σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία, η οποία υπέγραψε συμφωνία με την αμφισβητούμενη κυβέρνηση της Λιβύης το 2019, εγείρει απειλητικούς ισχυρισμούς απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx