Πόρισμα σε δόσεις και Προανακριτική για τα σκάνδαλα στην Υγεία
01/11/2018Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία για την έκδοση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί σε δόσεις, λόγω πληθώρας ύλης. Τις σχετικές διευκρινήσεις έδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει η διαδικασία της σύστασης Προανακριτικής. Την ίδια ώρα δημοσιεύματα φέρουν πέντε πρώην υπουργούς υποψήφιους για παραπομπή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είναι υποχρεωμένη να δώσει το πόρισμα, στις 20-21 Νοεμβρίου, στον πρόεδρο της Βουλής, «ο οποίος θα το φέρει στην Ολομέλεια και τα κόμματα αποφασίζουν ποια στάση θα κρατήσουν». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει, εφόσον αποφασιστεί, η διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής, αν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις», ενώ σε ότι αφορά την διαδικασία σημείωσε ότι «το πόρισμα έχει “τεμαχιστεί” σε τέσσερα κυρίως κεφάλαια για λόγους τόσο πρακτικούς όσο και ουσίας, ώστε να φωτιστεί καλύτερα κάθε πλευρά».
Σε ειδική αναφορά του στο θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Μπαλωμενάκης χαρακτήρισε το σχετικό τμήμα του πορίσματος «υπερβολικά σοβαρό» και «με διαστάσεις που διαφαίνονταν από την αρχή», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης ότι η Επιτροπή έχει φτάσει σε συμπεράσματα για το θέμα και, όπως είπε, «από εκεί και πέρα αναλαμβάνει η Ολομέλεια της Βουλής για τις ευθύνες πάσης φύσεως παντός προσώπου».
Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τις 20 Νοέμβριου, θα γίνουν τέσσερις ανοιχτές συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής, οι τέσσερις φάσεις που ανέφερε και ο κ. Μπαλωμενάκης, στην οποίες θα οριστικοποιηθούν τα συμπεράσματα ανά τμήμα του πορίσματος. Η πρώτη συνεδρίαση θα αφόρα στο Ερρίκος Ντυνάν, η δεύτερη στις αρθροσκοπήσεις, η τρίτη στο ΚΕΕΛΠΝΟ και η τέταρτη γενικά στην πολιτική φαρμάκου και ειδικότερα στα εμβόλια για την γρίπη.
Πέντε πρώην υπουργοί
Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα θέλουν το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πέντε πρώην υπουργών. Μάλιστα, σύμφωνα με «Τα Νέα» οι υπουργοί που θα προτείνεται να παραπεμφθούν σε Προανακριτική είναι οι: Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Κάνοντας μια αντιστοίχηση των θεμάτων που απασχόλησαν την Επιτροπή με τους πέντε φερόμενους ως υποψήφιους για παραπομπή πρώην υπουργούς, η προσωποποίηση των ευθυνών, αναμένεται να έχει ως εξής:
- Ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις 23 προσλήψεις που φέρονται ως παράνομες
- Οι πρώην υπουργοί Ανδρέας Λοβέρδος και Μάκης Βορίδης για την ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν
- Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς για την υπόθεση των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων
- Ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος για σειρά υποθέσεων μεταξύ των οποίων τα εμβόλια για την γρίπη, η αγορά θερμικών καμερών για τον εντοπισμό κρουσμάτων πυρετού, τα δάνεια του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αγορά των εμβολίων, αλλά και οι διαφημιστικές καμπάνιες και χορηγίες που έκανε το συγκεκριμένο κέντρο.
Την προοπτική της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής άφηναν ήδη από χθες να εννοηθεί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Εξεταστική. «Από την στιγμή που αναδεικνύουμε τις ευθύνες σημαίνει ότι υπάρχουν» έλεγαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, συστήνοντας παραλλήλως «περισσότερη υπομονή και λιγότερο άγχος».
Οι πρώτες αντιδράσεις
«Η στοχοποίησή μου έχει να κάνει και με την κεντροαριστερά γιατί τους ενδιαφέρουν και οι ψήφοι της κεντροαριστεράς» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος για να προσθέσει: «σε πολιτικό επίπεδο η τελευταία μου λέξη είναι ότι τους έχω για πρωινό».
«Αυτό το πόρισμα που ακούτε αποκλείω να καταλήξει σε Προανακριτική για την Υγεία» δήλωσε σε τηλεφωνική παρέμβασή του στο Open TV, ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου, «διότι δεν έχει να παρουσιάσει πραγματικό έργο» και έτσι στρέφεται εναντίον πολιτικών προσώπων που ενοχλούν.
Σε ότι αφορά μάλιστα τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα φέρεται να του καταλογίζει το πόρισμα, ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντά: «Επί ενάμιση χρόνο το μέγα σκάνδαλο στην Υγεία με τα 150 δισ. ευρώ “τρύπας”, ήταν οι 23 διορισμοί του Άδωνι για οκτώ μήνες με μισθό 500 ευρώ. Τρίχες κατσαρές».
Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, το ΚΙΝΑΛ δεν θα στηρίξει κυβερνητική πρόταση για την σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (Προανακριτική) για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας. Εκπρόσωποι του κόμματος μάλιστα χαρακτήρισαν απαράδεκτες τις διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία και έκαναν λόγο για απόπειρα αποπροσανατολισμού, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.