Η Ελλάδα πρωτοπορεί! – Θάνατος από Covid μόνο ο θάνατος από πνευμονία!
08/08/2022Βρήκε τρόπο η Ελλάδα να καλύψει τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό θανάτων από κορονοϊό στην χώρα μας. Μετά την πατέντα να ενημερώνει για τους νεκρούς μόνον μια φορά την εβδομάδα, σήμερα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καταγράφει τους θανάτους από κορονοϊό «χωριστά από τους θανάτους ασθενών που είχαν μεν κορονοϊό, αλλά κατέληξαν από άλλα αίτια». Σημειωτέον ότι οι θάνατοι στη χώρα μας στις κλινικές Covid αυξάνονται σταθερά κατά 10-20% ανά εβδομάδα από την “κανονικότητα” και μετά.
Ο υπουργός Υγείας επιμένει ότι δεν έχουμε αύξηση στους θανάτους και ότι οι ασθενείς πεθαίνουν από άλλα αίτια, “τυχαίνοντας” απλώς να είναι και φορείς του ιού. Ανακοίνωσε ότι ο ΕΟΔΥ θα αρχίσει να δημοσιοποιεί σε μια-δυο εβδομάδες τους θανάτους από κορονοϊό, χωρίς να περιλαμβάνει τους ασθενείς που κατέληξαν από άλλο αίτιο, παρότι οι θανόντες ήταν θετικοί στον Covid. Αυτό σημαίνει δύο τινά: ή ο ΕΟΔΥ θα προχωρεί σε γνωμάτευση με δική του πρωτοβουλία, για το αν ο κορονοϊός έπαιξε ή όχι καθοριστικό ρόλο στο θάνατο του ασθενούς, κάτι δεοντολογικά απαγορευτικό, ή θα ζητεί από τα νοσοκομεία να κάνουν την ίδια δουλειά.
Θα ζητεί δηλαδή από τα νοσηλευτικά ιδρύματα όπου καταλήγουν ασθενείς σε κλινικές Covid, να του αναφέρουν χωριστά τους θανάτους κατά αιτία, π.χ. έμφραγμα, εγκεφαλικό, Covid, πνευμονία, ανακοπή, καρκίνος τελικού σταδίου, πολυοργανική ανεπάρκεια κ.λπ. Το πώς θα κάνουν όμως τον διαχωρισμό αυτό τα νοσοκομεία χωρίς ιατροδικαστική γνωμάτευση και ιστολογική εξέταση, είναι άλλο θέμα.
Δηλαδή, ασφαλώς και είναι πιθανό ένας ασθενής να ήταν ήδη σε κρίσιμη κατάσταση από ένα νόσημά του και να προσεβλήθη από κορονοϊό κατά σύμπτωση. Ο θάνατός του λοιπόν μπορεί πράγματι να μην επήλθε εξαιτίας του ιού. Όμως το δυσδιάκριτο εν προκειμένω είναι πόσο κρίσιμο ρόλο έπαιξε ο ιός στο τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή πόσο επιδείνωσε την κατάσταση του ασθενούς. Κατά πάσα πιθανότητα, οι γιατροί θα “χρεώνουν” τον θάνατο στον κορονοϊό μόνον αν ο ασθενής και φορέας που κατέληξε είχε αναπτύξει εξαρχής πνευμονία ή αναπνευστική δυσχέρεια. Οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας προκάλεσαν αντιδράσεις επιστημόνων:
Με το να βγαίνει ο υπουργός (κι όχι ο θεσμικά αρμόδιος @eody_gr) και να προαναγγέλει "αλλαγές":
1⃣ δημιουργεί πλήρη σύγχυση (βλ. ανωτέρω)
2⃣ βάζει βούτυρο στο ψωμί των συνομωσιολόγων, που βλακωδέστατα θα ισχυρίζονται οτι μέχρι τώρα καταγράφαμε τους θανάτους λάθος!! (βλ. εικόνα) pic.twitter.com/pqPpNsVaLP— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) August 8, 2022
Μόνο τους πνεύμονες επιβαρύνει ο ιός!
Αν υποθέσουμε όμως ότι διακομίζεται ασθενής με βαρύ έμφραγμα ή ισχαιμικό εγκεφαλικό, ότι στο νοσοκομείο διαπιστώνεται πως είναι φορέας του κορονοϊού και ο άνθρωπος σε λίγες ώρες καταλήγει, χωρίς να έχει πνευμονία. Πώς θα κρίνει ο παθολόγος ή ο καρδιολόγος ή ο νευρολόγος της κλινικής ότι ο ιός δεν έπαιξε ρόλο στη θρόμβωση και στον θάνατο του ασθενούς και ότι αποτελούσε απλώς “συνοδή λοίμωξη”; Είναι δηλαδή γνωστό ότι ο κορονοϊός προκαλεί και μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα και θρομβώσεις.
Μήπως το ελληνικό υπουργείο Υγείας θα θεωρεί στο εξής ότι ο ιός μπορεί να επιβαρύνει την υγεία, μόνον όταν έχει προσβάλει προηγουμένως τους πνεύμονες; Εντούτοις, έρευνα έχει δείξει ότι αυτό είναι πολύ αμφισβητήσιμο. Ακόμα και φορείς που όταν νοσηλεύθηκαν για κορονοϊό δεν είχαν πνευμονία και δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, ανέπτυξαν μετά από καιρό σοβαρά προβλήματα και κάποιοι κατέληξαν. Κατά συνέπεια η πνευμονία δεν φαίνεται να είναι το αποκλειστικό κριτήριο για τη νόσηση από Covid, παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις προδικάζει ότι ο ασθενής θα χρειασθεί πιθανόν ΜΕΘ.
Οι θάνατοι
Η αύξηση των θανάτων από κορονοϊό είναι σταθερή και από 25 την ημέρα έφθασαν την περασμένη εβδομάδα τους 51. Ο Θάνος Πλεύρης είπε επ’ αυτού το εξής: «Στη χώρα μας ακολουθούμε το μοντέλου του ΠΟΥ και όταν κάποιος έχει νοσήσει από Covid, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορονοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από Covid. Από δω και στο εξής, στους θανάτους που θα δηλώνουμε, θα αναφέρουμε πόσοι από αυτούς είναι με αιτία τον Covid και πόσοι είναι με άλλη αιτία κι ας ήταν τα άτομα φορείς. Συνεπώς δεν είχαμε αύξηση θανάτων, απλά το ποσοστό των θανάτων από τον Μάιο και μετά συνδυάζεται με περιστατικά που ήταν με οποιαδήποτε αιτία θανάτου και είχαν και Covid. Αυτά όλα τα στοιχεία θα αναλυθούν και θα συνεχίσουμε να λέμε επακριβώς του θανάτους, όμως και απόδειξη αυτού που λέμε, είναι πως δεν υπήρχε αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας», κατέληξε.
Ο κ. Πλεύρης είπε πάντως ότι δεν ξέρουμε πότε ο κορονοϊός επιδεινώνει την κατάσταση ενός ασθενούς. Ανεξαρτήτως του τελευταίου, που είναι και η ουσία του ζητήματος, η απομάκρυνση από τα πρωτόκολλα της Παγκόσμια Οργάνωσης Υγείας δεν στηρίζεται σε καμία διεθνή κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή. Και φυσικά παραμένει αναπάντητο το γιατί οι θάνατοι αυξάνονται κατ’ αναλογία προς τις νοσηλείες. Πέθαιναν, εξάλλου, ποτέ στην Ελλάδα άλλες χρονιές στις 14 Ιουλίου 50% περισσότεροι ασθενείς από όσοι την 1η Ιουλίου;
Η άλλη επιδημιολογική λογική, είναι ότι δεν πεθαίνουν γενικά περισσότεροι Έλληνες τον τελευταίο μήνα, αλλά πεθαίνουν μόνον περισσότεροι Έλληνες που είναι φορείς κορονοϊού. Ότι δηλαδή είναι σταθερός ο αριθμός των νεκρών ή αναμενόμενος ως φυσιολογικός και ότι η “αύξηση θανάτων από κορονοϊό” είναι αποτέλεσμα στατιστικής ή επιδημιολογικής στρέβλωσης. Όμως αυτό δεν το λέει ούτε ο κ. Μαγιορκίνης, ούτε ο κ. Πλεύρης στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον μεγάλο αριθμό θανάτων.
Ας το πούμε λοιπόν εμείς: ναι, υπάρχει η πιθανότητα στατιστικής στρέβλωσης, επειδή ακριβώς είναι πάρα πολλά τα κρούσματα. Πιθανόν δηλαδή, επειδή ο ιός μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία και έχει κολλήσει κυριολεκτικά η μισή Ελλάδα (επισήμως 4.474.600 λοιμώξεις), οι νεκροί να μην έχουν πεθάνει όλοι από τον κορονοϊό, αλλά κάποιοι από αυτούς να υπέκυψαν σε διαφορετικά νοσήματα, “παρόντος” του κορονοϊού. Αυτό είναι, πράγματι, πιθανό. Όμως παρασάγγες χωρίζουν το “πιθανό” από το “βέβαιο” που θέλει να καθιερώσει το ελληνικό υπουργείο Υγείας.
Κρούσματα και στατιστική στρέβλωση
Ο μόνος τρόπος να τεκμηριωθεί επιστημονικά αυτό που είπε ο κ. Πλεύρης είναι να αναλυθούν κατά εβδομάδα οι θάνατοι πέντε ετών και ασφαλώς του τρέχοντος, εξαιρουμένων των ετών 2020 και 2021. Αν οι θάνατοι από όλα τα αίτια κατά τις τέσσερις εβδομάδες του Ιουλίου και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ήταν ως απόλυτοι αριθμοί, παρόμοιοι επί πέντε έτη, τότε όντως ο κορονοϊός από τις παραλλαγές της Όμικρον είναι πιθανόν συνοδό νόσημα και δεν σκοτώνει.
Αν όμως αντί για τους 2.300 θανάτους την εβδομάδα από όλα τα αίτια κατά τον Ιούλιο (προ κορονοϊού) έχουμε φθάσει κοντά στους 2.730, τότε ασφαλώς και καταγράφεται πολύ υψηλός αριθμός νεκρών που οφείλεται στον Covid. Η σύγκριση θα μπορούσε να γίνει και κατά νοσοκομείο, όμως αυτά τα στοιχεία τα διαθέτει μόνον το υπουργείο Υγείας και θα χρειαζόταν να ξέρει κάποιος όχι μόνον τον αριθμό των νεκρών στις αντίστοιχες εβδομάδες άλλων ετών στο άλφα νοσοκομείο, αλλά και την τότε δυναμικότητα του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος , μπορεί δηλαδή ένα ίδρυμα τότε να είχε 50 κλίνες λιγότερες ή 20 παραπάνω. Για να γίνει σύγκριση θανάτων ανά ίδρυμα, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και ο αριθμός εισαγωγών στο κάθε νοσοκομείο χωριστά ανά έτος και κατά εβδομάδα των προς σύγκριση περιόδων.
Χωρίς αυτή τη σύγκριση δεν μπορεί να σταθεί το επιχείρημα της στατιστικής στρέβλωσης λόγω πολλών κρουσμάτων. Επίσης, αν η εικόνα στρεβλώνεται από τα πολλά κρούσματα, γιατί δεν είχαμε την ίδια “παραμόρφωση” συμπερασμάτων το Γενάρη, όταν τα κρούσματα είχαν φθάσει τα 45.000 την ημέρα, ενώ τώρα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι περίπου 18.000; Δεν θα ήταν λογικό να σκεφτούμε και τότε, ότι όσοι εισάγονται και πεθαίνουν στα νοσοκομεία θα πέθαιναν ούτως ή άλλως και απλά έτυχε να είναι φορείς λόγω της μεγάλης διασποράς του ιού;
Μια έρευνα που έγινε πάντως το 2020 στις ΗΠΑ προσπαθώντας να διαχωρίσει τους “θανάτους από κορονοϊό” από τους “θανάτους με συνοδή Covid” κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 97% των εισαχθέντων προς νοσηλεία φορέων πέθανε αδιαμφισβήτητα από κορονοϊό. Επιπλέον, ακόμα και αν κάποιος ήθελε να πεισθεί ότι πρόκειται για στατιστική “οφθαλμαπάτη”, θα διερωτάτο γιατί δεν υιοθετούν την ίδια στάση τα άλλα κράτη, που συνεχίζουν να μετράνε τους νεκρούς τους, όπως ακριβώς πέρσι και πρόπερσι; Μόνον η Ελλάδα είχε την επιφοίτηση ότι οι νεκροί από κορονοϊό αυξάνονται από λανθασμένα κριτήρια καταγραφής; Και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας; Την πιάσαμε κι αυτήν στον ύπνο;