Το μαύρο βαν, οι παρακολουθήσεις και ο λογαριασμός
10/08/2022Δεν είναι καινούργιο ότι οι επικοινωνίες δεν είναι ασφαλείς και πως οι δυνατότητες ελέγχου και παρακολούθησης είναι σχεδόν απεριόριστες. Το θέμα των παρακολουθήσεων γίνονται πλέον από λογισμικά εταιρειών, οι οποίες προσφέρουν οι ίδιες υπηρεσίες, σε κράτη και ιδιώτες. Στην Κύπρο, το θέμα των παρακολουθήσεων επανήλθε όταν βρέθηκαν στη δημοσιότητα τα… ίχνη του (γνωστού) κατασκοπευτικού βαν, που εισήχθη στη χώρα για να μετρά τον… καιρό.
Ανήκει στην εταιρεία, που… συμπτωματικά δραστηριοποιήθηκε μετά και στην Ελλάδα κι έχει σχέση με το θέμα με τις παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Εάν συνδέεται ή όχι η Κύπρος, πέραν του γεγονότος ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται και στη χώρα μας, αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί.
Και βέβαια και όχι με τον τρόπο που απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ΑΚΕΛ, καθαρά με επικοινωνιακούς όρους και αφοριστικά, χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία. Άλλωστε όποιος θέτει ερωτήματα δεν ενοχοποιεί, ούτε και στοχοποιεί, ακόμη κι εάν γίνεται από αντιπολιτευτική σκοπιά. Απαντήσεις ζητούνται και εάν δεν είναι πειστικές τότε προφανώς και νομιμοποιείται κάποιος να σκέφτεται διάφορα.
Η ιστορία με το κατασκοπευτικό βαν ήταν εξαρχής περίεργη. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας είχε στις 4 Οκτωβρίου 2018 καταθέσει στο Τμήμα Τελωνείων για την είσοδο στη χώρα του οχήματος, για το οποίο αναφέρεται πως διαθέτει εξοπλισμό για την παρακολούθηση καιρικών φαινομένων (περιγράφηκε δε και ο εξοπλισμός). Ήταν την ίδια ώρα, που ο ιδιοκτήτης, πρώην πράκτορας του Ισραήλ, διαφήμιζε στο γνωστό περιοδικό στο “Forbes” ότι πρόκειται για όχημα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, γραπτών μηνυμάτων και άλλων ηλεκτρονικών δεδομένων. Και εδώ προκύπτουν τα ερωτήματα. Κυρίως ποιο ήταν το πελατολόγιο του στην Κύπρο. Ήταν το κράτος; Ήταν ιδιώτες ή οργανισμοί; Γιατί ανεστάλει η ποινική δίωξη κατά των εμπλεκομένων;
Ερωτήματα για το κατασκοπευτικό βαν
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, σε επιστολή προς το Προεδρείο της Επιτροπής PEGASUS, που είναι αντιπρόεδρος, ζήτησε «όπως οργανωθεί, άμεσα, μια διερευνητική Αποστολή στην Αθήνα για να εξετάσει την κατάσταση». Έθεσε, όμως και την Κύπρο στην εικόνα. «… Οι νέες αποκαλύψεις σε συνδυασμό με επίμονες ενδείξεις, ακόμα και ομολογίες ότι στην Κύπρο λειτουργούν εταιρείες που παράγουν και εξάγουν τέτοιου είδους λογισμικά, συνθέτουν ένα πιθανό τεράστιο πρόβλημα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Κύπρο που απαιτούν να θέσουμε αυτή την υπόθεση στο επίκεντρο των εργασιών της Επιτροπής μας», ανέφερε.
Απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν και στα ερωτήματα του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, όπως τα έθεσε χθες σε συνέντευξη Τύπου. Ανέφερε πως «οργιάζουν οι φήμες ότι και πολιτικά κόμματα έχουν αγοράσει τέτοια συστήματα παρακολουθήσεων και υποκλοπών». Παράλληλα, ανέφερε πως «από τις μέχρι τώρα έρευνες φαίνεται να έχουν προκύψει στοιχεία παρακολουθήσεων-υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Ποιοι ήταν τα θύματα αυτών των παρακολουθήσεων;».
Πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις. Ποιους παρακολουθούσε το σύστημα και για λογαριασμό ποίων; Τι γνωρίζουν αυτοί που έχουν ερευνήσει την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν; Γιατί έπεσε σιωπητήριο; Σε αυτό το σημείο που έχουμε φθάσει πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις, καθώς πολύ σύντομα η χώρα θα μπει στο μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου. Τότε, το ζήτημα δεν θα περιοριστεί “μεταξύ μας”.
Δεν θα κλείνει ο ένας το μάτι του άλλου για να αποφευχθούν “ευαίσθητες πληροφορίες”. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν σκοτεινές πλευρές. Η Κύπρος δεν αντέχει κι άλλο διεθνή διασυρμό. Η καλύτερη οδός, πριν να προλάβουν οι “εξωτερικοί έλεγχοι”, είναι να παρουσιαστούν όσα στοιχεία υπάρχουν. Και η συγκεκριμένη εταιρεία να παρουσιάσει τα δικά της. Εκτός κι αν έχει κάτι να κρύψει!