Πως έγινε η επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι των “Σατανικών Στίχων” (video)
12/08/2022Επίθεση δέχθηκε ο Ινδός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι στη δυτική Νέα Υόρκη, ενώ ετοιμαζόταν να δώσει διάλεξη σε φιλολογική εκδήλωση (11 π.μ. τοπική ώρα και 6 μ.μ. ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με πληροφορίες ένας άνδρας τον μαχαίρωσε στο λαιμό. Ο 75χρονος συγγραφέας διακομίσθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο και ο δράστης συνελήφθη επί τόπου. Ακόμη δεν έχουμε νεότερα για το πόσο σοβαρό είναι το τραύμα και τι ακριβώς έλεγε ο οργισμένος δράστης, όσον αφορά στα κίνητρά του. Όσον αφορά στο τραύμα, αυτόπτες μάρτυρες είδαν πάντως να τρέχει αρκετό αίμα από τη δεξιά πλευρά του λαιμού του συγγραφέα και άλλοι μιλούν για μαχαίρωμα, ενώ άλλοι λένε ότι είδαν μόνο γροθιές.
O εκπρόσωπος του Ρούσντι, Andrew Wylie, δήλωσε στους New York Times ότι ο συγγραφέας είναι στο χειρουργείο και ότι δεν έχει νεότερα για την κατάσταση της υγείας του. Μουσουλμανικές και, ειδικότερα, ιρανικές οργανώσεις που ρωτήθηκαν από Αμερικανούς δημοσιογράφους επί του γεγονότος, αρνήθηκαν να σχολιάσουν λέγοντας «δεν έχουμε καμία σχέση με ό,τι συνέβη» και «βιάζεστε να κατηγορήσετε μουσουλμάνους χωρίς να ξέρει ακόμη κανείς τα κίνητρα του δράστη». Πάντως ο αμερικανικός τύπος δείχνει να έχει θορυβηθεί, καθώς θεωρείται ότι έπρεπε να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας για τον Ρούσντι ανεξαρτήτως των κινήτρων του συγκεκριμένου δράστη, για τον οποίο παραδόξως εδώ και τρεις ώρες δεν έχει δοθεί κανένα στοιχείο ταυτότητας.
Υπενθυμιζεται ότι ο Ρούσντι δεν έπαψε να δέχεται απειλές για την ζωή του από το 1988, δηλαδή από τότε που έγραψε τους “Σατανικούς Στιχους“, οι οποίοι και θεωρήθηκαν προσβλητικοί για τον Μωάμεθ. Ο τότε ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί διέταξε ο ίδιος την επικήρυξη του συγγραφέα, ζητώντας από τους πιστούς μουσουλμάνους να τον σκοτώσουν. Εξαιτίας αυτού, διεκόπησαν το 1989 οι διπλωματικές σχέσεις Βρετανίας και Ιράν. Επεισόδια σημειώθηκαν τότε διεθνώς με καύσεις βιβλιοπωλείων.
Η θανατική καταδίκη του Ρούσντι επικαιροποιήθηκε το 2005 και από τον επόμενο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν. Ο συγγραφέας πέρασε πολλά χρόνια κυνηγημένος και κυκλοφορουσε μόνον με το ψευδώνυμο Joseph Anton και με διαβατήριο που του είχαν εκδώσει με αυτά τα στοιχεία οι Βρετανοί. Πάντως μέχρι και σχετικά πρόσφατα (2016) εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις προσέφεραν αμοιβή 2,6 εκατ. δολάρια σε όποιον δολοφονούσε τον συγγραφέα. Είχε γίνει άλλη μια απόπειρα δολοφονίας του το 1989, όταν εξερράγησαν δύο όροφοι ξενοδοχείου στο Λονδίνο, λίγο πριν την παρουσίαση βιβλίου του συγγραφέα. Κατά την έκρηξη σκοτώθηκε ο βομβιστής, χωρίς κανένα άλλο θύμα.
#SalmanRushdie just attacked onstage at @chq @NBCNews @ABC @cnnbrk pic.twitter.com/I1XT6AmkhK
— Charles Savenor (@CharlieSavenor) August 12, 2022
Medevac awaiting transfer of Salman Rushdie at the Chautauqua Institution pic.twitter.com/9mViHuJau6
— Horatio Gates (@HoratioGates3) August 12, 2022