Διασωληνωμένος ο Σαλμάν Ρούσντι – Ισλαμικά ΜΜΕ χαιρετίζουν την επίθεση
13/08/2022Ο εκπρόσωπος του 75χρονου Ινδού συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι ανακοίνωσε πως «τα νέα δεν είναι ευχάριστα» για την υγεία του, μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε χθες. Όπως είπε ο Andrew Wylie, ο συγγραφέας μάλλον θα χάσει το ένα του μάτι, ενώ μεγάλη ζημία έχει υποστεί και το συκώτι του. Τα κίνητρα του 24χρονου δράστη Hadi Matar, που είναι κάτοικος Νιου Τζέρσεϊ, παραμένουν ασαφή.
Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση σημειώθηκε σε κέντρο διαλέξεων όπου θα μιλούσε ο συγγραφέας, στη δυτική Νέα Υόρκη, στις 11 π.μ. χθες τοπική ώρα (6 μ.μ. στην Ελλάδα). Ο δράστης συνελήφθη επί τόπου και ο συγγραφέας διακομίσθηκε σε νοσοκομείο με ελικόπτερο, για να χειρουργηθεί άμεσα. Στην αίθουσα όπου έγινε η επίθεση, ο Ρούσντι θα έδινε διάλεξη για την προστασία των διανοουμένων και στην ομιλία του σκόπευε να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ είναι παράδεισος για τους συγγραφείς.
Μουσουλμανικές και, ειδικότερα, ιρανικές οργανώσεις που ρωτήθηκαν από Αμερικανούς δημοσιογράφους επί του γεγονότος, αρνήθηκαν να σχολιάσουν λέγοντας «δεν έχουμε καμία σχέση με ό,τι συνέβη» και «βιάζεστε να κατηγορήσετε μουσουλμάνους, χωρίς να ξέρει ακόμη κανείς τα κίνητρα του δράστη». Άλλες όμως ακραίες οργανώσεις ανεπισήμως σχολιάζουν ότι «αυτό έπρεπε να γίνει» και «επιτέλους υλοποιήθηκε η φάτουα» (του ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί που είχε ζητήσει την δολοφονία του).
Την ίδια στιγμή, μερίδα του ιρανικού Τύπου χαιρετίζει την επίθεση. Η κύρια ιρανική υπερσυντηρητική εφημερίδα “Καϊχάν” συνεχάρη σήμερα τον επίδοξο δολοφόνο: «Μπράβο σ’ αυτό το θαρραλέο και με συνείδηση του καθήκοντός του άνδρα, ο οποίος επιτέθηκε στον αποστάτη και φαύλο Σαλμάν Ρούσντι… ας φιλήσουμε το χέρι αυτού που έσκισε το λαιμό του εχθρού του Θεού με ένα μαχαίρι», γράφει η εφημερίδα, ο επικεφαλής της οποίας διορίζεται από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Η κρατική εφημερίδα Iran έγραψε πως «ο λαιμός του διαβόλου επλήγη με ένα ξυράφι».
«Δεν θα κλάψω για ένα συγγραφέα ο οποίος καταγγέλλει με ατέλειωτο μίσος και ατέλειωτη περιφρόνηση τους μουσουλμάνους και το ισλάμ», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Μοχαμάντ Μαραντί, σύμβουλος της ομάδας διαπραγματευτών για το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αν και ταυτόχρονα αποπειράθηκε να συνδέσει την επίθεση με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις: «Δεν είναι παράξενο που, ενώ πλησιάζουμε σε μια εν δυνάμει συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, οι ΗΠΑ προσποιούνται πως είχε προγραμματιστεί μια επίθεση εναντίον του Μπόλτον (του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου)… και στη συνέχεια συμβαίνει αυτό;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι πρώτες πληροφορίες
Ο αμερικανικός Τύπος θεωρεί ότι έπρεπε να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας για τον Ρούσντι, ανεξαρτήτως των όποιων κινήτρων του συγκεκριμένου δράστη. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Matar, σε αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα, φαίνεται να υποστηρίζει τους σιίτες μουσουλμάνους και το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το οποίο οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση. Δεν έχουν βρεθεί ακόμη διασυνδέσεις με συγκεκριμένες οργανώσεις, αλλά βρέθηκε σε κινητό του δράστη φωτογραφία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί που δολοφονήθηκε το 2020 από αμερικανικό drone κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
Το Ιράν είχε απαντήσει στη δολοφονία εκτοξεύοντας λίγες ημέρες αργότερα πυραύλους κατά ιρακινών βάσεων όπου στάθμευαν Αμερικανοί στρατιώτες, προκαλώντας τραυματισμούς. Έκτοτε το Ιράν έχει προβεί σε αντίποινα κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράν για τον δολοφονία Σουλεϊμανί και προ διημέρου μέλος των Φρουρών της Επανάστασης είχε συνδεθεί με ένα σχέδιο δολοφονίας του Τζον Μπόλτον. Το Ιράν χαρακτήρισε τις κατηγορίες «αβάσιμες, πολιτικά υποκινούμενες και γελοίες κατηγορίες». Μέχρι στιγμής η ιρανική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει την επίθεση στον Ινδό συγγραφέα.
Κυνηγημένος από το Χομεϊνί
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρούσντι έζησε πολλά χρόνια σαν κυνηγημένος, με διαβατήριο και ταυτότητα που εξέδωσαν οι Βρετανοί το 1988, όμως εδώ και λίγα χρόνια ζούσε πλέον χωρίς να παίρνει ιδιαίτερα μέτρα προστασίας. Ο Ινδός συγγραφέας έγινε στόχος απειλών πριν από 33 χρόνια, για το έργο του “Σατανικοί Στιχοι“, που θεωρήθηκε προσβλητικό για τον Μωάμεθ. Ο τότε ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί διέταξε ο ίδιος την επικήρυξη του συγγραφέα, ζητώντας από τους πιστούς μουσουλμάνους να τον σκοτώσουν.
Εξαιτίας της φάτουα Χομεϊνί, είχαν διακοπή το 1989 οι διπλωματικές σχέσεις Βρετανίας και Ιράν. Επεισόδια σημειώθηκαν τότε διεθνώς με καύσεις βιβλιοπωλείων. Το 1989 είχε γίνει άλλη μια απόπειρα δολοφονίας του. Τότε εξερράγησαν δύο όροφοι ξενοδοχείου στο Λονδίνο, λίγο πριν την παρουσίαση βιβλίου του συγγραφέα. Κατά την έκρηξη σκοτώθηκε ο βομβιστής, χωρίς κανένα άλλο θύμα.
Οι τόνοι έπεσαν φαινομενικά, όμως η επικήρυξη ανανεώθηκε το 2005 από την ηγεσία του Ιράν. Ο συγγραφέας ζούσε, επί τουλαχιστον δέκα χρόνια, με το ψευδώνυμο “Joseph Anton” και με διαβατήριο που του είχαν εκδώσει με αυτά τα στοιχεία οι Βρετανοί. Πάντως μέχρι και σχετικά πρόσφατα (2016) εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις προσέφεραν αμοιβή 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε όποιον δολοφονούσε τον συγγραφέα.
Το μεσημέρι αναμένεται συνέντευξη Τύπου των αμερικανικών αστυνομικών αρχών για την επίθεση. Αν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι ο δράστης είχε ισλαμιστικά κίνητρα, αναμένεται να επηρεαστούν δυσμενώς οι αμερικανικές, αλλά και οι βρετανικές σχέσεις, με το Ιράν, την στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, με την επίθεση να ξυπνά ήδη μνήμες από το μακελειό στο Charlie Hebdo.