ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τουρκική επίθεση κατά των Κούρδων στο Κομπάνι της Συρίας (videos)

Τουρκική επίθεση στους Κούρδους στο Κομπάνι της Συρίας (videos),

Τουρκικά στρατεύματα και δυνάμεις των Κούρδων ενεπλάκησαν σε μάχες σήμερα στη συνοριακή πόλη Κομπάνι της βόρειας Συρίας η οποία νωρίτερα είχε βομβαρδιστεί από το τουρκικό πυροβολικό, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ένα παιδί ενώ άγνωστος είναι ακόμα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί.

Πυρά πυροβολικού από την Τουρκία έπληξαν σημεία μέσα στην πόλη, από τα ξημερώματα και έγιναν σφοδρότερα στη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με κατοίκους και την τοπική διοίκηση των Κούρδων. Η διοίκηση ανέφερε σε ανακοίνωση που ανέβασε στο διαδίκτυο πως ένα παιδί σκοτώθηκε από τους βομβαρδισμούς και πολλοί πολίτες τραυματίστηκαν.

Από την πλευρά της η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι τουρκική περίπολος στο χωριό Birecik κοντά στα σύνορα με την Συρία, στην επαρχία Σουλιουρφά δέχθηκε επίθεση από τρομοκρατική ομάδα. Ένας στρατιωτικός έχασε την ζωή του σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν και η Άγκυρα κατηγόρησε για την επίθεση τις κουρδικές οργανώσεις ΡΚΚ και YPG. Μετά από αυτή την επίθεση το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έθεσε τις μονάδες σε συναγερμό στα σύνορα και εξαπολύθηκε επίθεση κατά κουρδικών θέσεων, με αποτέλεσμα σύμφωνα πάντα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων να σκοτωθούν 13 Κούρδοι.  Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου νωρίτερα είχε καλέσει σε συνεργασία τις Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Συρίας που είναι πιστές στον Άσαντ.

Σύμφωνα όμως τις τις τοπικές κουρδικές αρχές στη βόρεια Συρία, οι μάχες με τις τουρκικές δυνάμεις δεν έγιναν στην τουρκική επικράτεια αλλά στα συριακά παραμεθόρια χωριά, ενώ προηγουμένως το τουρκικό πυροβολικό εξαπέλυσε σφοδρά πυρά, σε πολλές κουρδικές περιοχές.

Η Τουρκία θεωρεί πως αυτόνομο σύστημα -με επικεφαλής κουρδικές παρατάξεις που ασκεί τη διοίκηση σε τμήματα της βόρειας και ανατολικής Συρίας- συνιστά απειλή για την εθνική της ασφάλεια στα σύνορα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει πει από τον περασμένο Μάιο ότι θα εξαπολύσει μια νέα επιχείρηση για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας 30 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία, θέτοντας υπό τουρκικό έλεγχο όχι μόνον το Κομπάνι αλλά και πολλές άλλες πόλεις που τελούν υπό την διοίκηση της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης Βόρειας-Ανατολικής Συρίας AANES και των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Στο Κομπάνι επικρατούσε έως πρότινος σχετική ηρεμία, από τότε που οι Κούρδοι μαχητές απώθησαν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος από την πόλη το 2015, με την βοήθεια και των ΗΠΑ.  Οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις, όμως, το τελευταίο διάστημα από την Τουρκία, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) αλλά και βομβαρδισμούς πυροβολικού, εντείνονται σε πολλές συνοριακές πόλεις ενώ παράλληλα διεξάγονται ειδικές χερσαίες επιχειρήσεις, όπως αναφέρει σε ανακοινώσεις του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, με στόχο την «εξουδετέρωση τρομοκρατών». Τουλάχιστον τρεις Κούρδοι διοικητές σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα, με τις δυνάμεις του SDF να επιρρίπτουν την ευθύνη στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την διοίκηση των κουρδικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες έχουν διεξαχθεί μάχες και σε άλλες περιοχές, γύρω από το Χαλέπι όπως και το Ιντλίμπ.

https://twitter.com/IdlibCalling/status/1558831495833440256?s=20&t=y-KksnzQoUrnTNyCPb6aEQ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι