Τι κρύβει η πρόταση Τσίπρα για μορατόριουμ με την κυβέρνηση
18/03/2021Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει πολιτικό μορατόριουμ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το πρώτο βήμα στην κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής που κατάληξη θα έχει το σύνθημα «φύγετε». Αν και μοιάζει εκ πρώτης όψεως με άνοιγμα προς την κατεύθυνση της πολιτικής συναίνεσης, στην πραγματικότητα συνιστά αμφισβήτηση της δυνατότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών του να κυβερνούν αποτελεσματικά και πιο συγκεκριμένα να αντιμετωπίσουν την πανδημία και ακολούθως την δευτερογενή οικονομική κρίση που έπεται.
Είναι η δεύτερη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας κάνει παρόμοια πρόταση. Η πρώτη ήταν περιορισμένη και αφορούσε τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής. Αυτή την φορά είναι ευρύτερη και βαθύτερη και συνιστά συνολικό μορατόριουμ για όσο διαρκεί η πανδημία. Έχει, δε, σημασία το timing στο οποίο κατατίθεται. Στην τρέχουσα συγκυρία η κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση (η αντιπολίτευση θεωρεί ότι έχει χάσει τον έλεγχο) λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, αλλά και λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων που προκαλεί ο παρατεταμένος εγκλεισμός και η κατασταλτική πολιτική.
Κυρίως όμως είναι αντιδράσεις που δεν περιορίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά εκτυλίσσονται στους δρόμους. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για να εκφράσει πολιτικά το κύμα αμφισβήτησης που ήδη κοστίζει στην κυβέρνηση δημοσκοπικούς πόντους. Στην σημερινή του παρέμβαση στην Βουλή, με αφορμή την Σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το έθεσε ξεκάθαρα με αφορμή την κορύφωση της πανδημίας:
«Να καθίσουμε όλοι μαζί για να δούμε πως θα βγούμε από αυτή την κρίσιμη κατάσταση που μας φέρατε… Το τελευταίο που θα μπορούσατε να κάνετε σήμερα είναι να αντιληφθείτε ότι σε αυτή την κρίσιμη καμπή, αντί να διχάζετε να πολώνετε και να νομοθετείτε προκλητικά νομοθετήματα. να ζητήσετε με δική σας ευθύνη ένα πολιτικό μορατόριουμ μέχρι να βγει η χώρα από αυτή την κρίσιμη στιγμή». Ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει και θα αναλύσει την πρότασή του στην συνέντευξη που θα δώσει την Πέμπτη το πρωί στην τηλεόραση του Open. Μάλιστα καθώς ήδη υπήρξε αρνητική απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακώσει την ρητορική του.
Στρατηγική Τσίπρα
Η κυβέρνηση αντέδρασε με ανακοίνωση της εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη η οποία ανέφερε: «Τι είδους μορατόριουμ προτείνει ο κ. Τσίπρας; Ζητά να σταματήσει να νομοθετεί η Βουλή; Παραδείγματος χάριν, να μην κατατεθεί την Τρίτη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο με το οποίο ολοκληρώνεται ρυθμιστικά η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού και ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση των μετοχών; Να σταματήσει η κυβέρνηση να κυβερνά, υπό την απειλή ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν σε πορείες και διαδηλώσεις αν δεν γίνουν δεκτά όσα λέει; Ας αφήσει τα συνθήματα κι ας απαντήσει καθαρά».
Η ανωτέρω δήλωση έδειξε την γραμμή άμυνας της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να απαξιώσει εκ των προτέρων την όποια δυναμική της αντιπολίτευσης συνδέοντάς την με τον Κουφοντίνα και τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και κυρίως με τις διαδηλώσεις για την πανδημία. Γι’ αυτό άλλωστε και η κατηγορία ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διασπείρει τον ιό με τις κινητοποιήσεις» δεν εκτοξεύεται μόνο από τον Άδωνη Γεωργιάδη, αλλά και από άλλα κυβερνητικά στελέχη.
Φυσικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει να παγώσει η επένδυση στο Ελληνικό, αλλά να αναστείλει η κυβέρνηση την δραστηριότητα σε κρίσιμα πεδία αντιπαράθεσης, όπως π.χ. η εγκατάσταση Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια. Κυρίως όμως να συναποφασίσει με την αντιπολίτευση την από εδώ και στο εξής αντιμετώπιση της πανδημίας. Εν ολίγοις να μην εφαρμόσει το πρόγραμμά της σε καίρια πεδία που αφορούν την δημόσια υγεία, την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε από την πλευρά της κυβέρνησης παραδοχή συνολικής αδυναμίας να κυβερνά.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποβάλλει μία συναινετική πρόταση, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα απορριφθεί. Έτσι, θα έχει στην συνέχεια το πολιτικό “πάτημα” να κλιμακώσει την αντιπολιτευτική του τακτική. Το επόμενο που θα προβάλλει είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνά και συνακόλουθα θα ζητήσει κυβέρνηση συνασπισμού μέχρι τις εκλογές. Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και ότι η διατύπωση του αιτήματος θα προκαλέσει επιπλέον μείωση της διαφοράς στις δημοσκοπήσεις.