Η Ρωσία ανακάλεσε τον πρέσβη της μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν περί “φονιά”

Η Ρωσία ανακάλεσε τον πρέσβη της μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν περί “φονιά”

Η Μόσχα κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη της στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις, με στόχο να αναλυθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι στόχος της απόφασης είναι να αποφευχθεί μια «μη αναστρέψιμη φθορά στις σχέσεις των δύο χωρών».

Η ρωσική πλευρά «επιθυμεί να βρει τρόπους για τη βελτίωση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ,  αλλά αυτές (οι ΗΠΑ) όμως φέρουν όλη την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι σχέσεις των δύο χωρών», είπε η ίδια.

Η ανάκληση του επιτετραμμένου έρχεται μετά τη νέα διαμάχη ΗΠΑ-Ρωσίας, που προκάλεσε η έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία ο Πούτιν ενορχήστρωσε παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και μετά τους πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς του Μπάιντεν για τον Ρώσο Πρόεδρο.

«Θα πληρώσει το τίμημα» είπε ο Μπάιντεν στον τηλεοπτικό σταθμό ABC, σχολιάζοντας την έκθεση, βάσει της οποίας ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να ενέκρινε ενέργειες με στόχο να επηρεαστεί υπέρ του Τραμπ το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, ενώ όταν ρωτήθηκε ποιές θα είναι οι συνέπειες για τον Ρώσο πρόεδρο, απάντησε: «Θα τις διαπιστώσετε πολύ σύντομα». Σε ερώτημα του δημοσιογράφου ποια είναι η γνώμη του για τον Πούτιν και αν τον θεωρεί φονιά, ο Μπάιντεν απάντησε «Ναι, πιστεύω πως ειναι, δεν έχει ψυχή».

Η έκθεση

Σύμφωνα με την έκθεση (τα πορίσματα της οποίας διαψεύδει η Ρωσία) «το Κρεμλίνο δεν έκανε επίμονες προσπάθειες να επηρεάσει τη δομή της ψηφοφορίας, αλλά χρησιμοποίησε άλλες μεθόδους επηρεασμού για να πετύχει τον σκοπό του και να κάμψει την εμπιστοσύνη του κόσμου προς τη διαδικασία και το αποτέλεσμα των εκλογών, επηρεάζοντας αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης».

Σύμφωνα με την έκθεση «Ιράν και Ρωσία επεδίωξαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην εκλογική διαδικασία και να σπείρουν τον διχασμό μεταξύ των Αμερικανών με φημολογίες για τον Τζο Μπάιντεν σε αμερικανικούς οργανισμούς μέσων επικοινωνίας, σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που βρίσκονταν κοντά στον πρώην Πρόεδρο Τραμπ και στην κυβέρνησή του», ανέφερε η έκθεση. Σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016, η Ρωσία αυτή τη φορά δεν επέλεξε σαν πεδίο δράσης τον κυβερνοχώρο και τα social media. Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι «σύμφωνα με πολύ αξιόπιστη πηγή, η Κίνα εξέτασε  το ενδεχόμενο να κάνει το ίδιο,  αλλά αποφάσισε να μην το κάνει». Δεν υπήρχαν ενδείξεις, ωστόσο, (πάντα σύμφωνα με την έκθεση) ότι οιοσδήποτε ξένος παράγων προσπάθησε να επέμβει στα συστήματα ψηφοφορίας ή σε άλλες τεχνικές πτυχές της ψηφοφορίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx