Γιατί καθυστερούν οι Ιταλοί για την άτυχη 19χρονη δόκιμο
27/08/2022Αν και όλοι αναρωτιώνται πώς “έφυγε” μέσα σε λίγα 24ωρα από την ζωή ένα υγιές 19χρονο παιδί, η 19χρονη δόκιμος, που αρχικά είχε μόνο χαμηλό πυρετό “και ένα εξάνθημα”, οι Ιταλοί δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αγωνία μας. Θα κάνουν την ιατροδικαστική εξέταση του κοριτσιού “από βδομάδα”, όπως είπαν στους συγγενείς. Άγνωστο παραμένει –τουλάχιστον στους δημοσιογράφους, αλλά πιθανόν και στους οικείους του θύματος– αν στον οργανισμό του κοριτσιού βρέθηκαν μικρόβια και ποια, κατά την αρχική εξέτασή του στο ιταλικό νοσοκομείο. Οι άλλοι δύο σπουδαστές που νόσησαν, επέστρεψαν αεροπορικώς στην Ελλάδα και το “Προμηθεύς” στο οποίο επέβαινε το άτυχο κορίτσι, επίσης απέπλευσε για Σαλαμίνα. Μόνοι απομένουν εκεί οι γονείς της Θάλειας.
Αν και η 19χρονη υπέκυψε σε σηψαιμία και πολυοργανική ανεπάρκεια, άγνωστη παραμένει η πρώτη διάγνωση που είχαν κάνει προ του θανάτου οι Ιταλοί γιατροί και ποια είναι η αιτία θανάτου έστω και κατά την προφορική, άτυπη εκτίμησή τους. Βεβαίως και στην Ελλάδα καθυστερούν κατά μία έως τρεις ημέρες οι νεκροτομές σε παρόμοια περιστατικά, όχι όμως και κατά μια εβδομάδα, όπως εν προκειμένω στην Ιταλία.
Οι Ιταλοί επικαλούνται ουσιαστικά ότι το κορίτσι ήταν ήδη σε βαριά κατάσταση όταν διακομίσθηκε στο νοσοκομείο τους από το δικό μας Πολεμικό Ναυτικό και μοιάζει να νίπτουν τας χείρας. Το ΠΝ από πλευράς του αναφέρει ότι κινήθηκε ταχύτατα, αλλά ότι η επιδείνωση της κατάστασης της ασθενούς ήταν ραγδαία. Οταν δηλαδή νόσησε είχε ήπια συμπτώματα και δεν τέθηκε θέμα να σηκωθεί ελικόπτερο, αλλά και όταν ανέβηκε ο πυρετός, ο πλοίαρχος έκρινε ότι το καράβι ήταν πλέον αρκετά κοντά στην Νάπολη.
Προβληματισμός για την καθυστέρηση
Στη Νάπολη έσπευσε και ο ακόλουθος άμυνας της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη για να πιέσει καταστάσεις, πλην όμως ούτε εκείνος έπεισε τους Ιταλούς να επισπεύσουν την ιατροδικαστική διερεύνηση. Κατά πληροφορίες, αυτή θα γίνει την Τρίτη. Εδώ να διευκρινίσουμε μεν ότι την απάντηση δίνουν συνήθως οι τοξικολογικές εξετάσεις και ότι αυτές αργούν πολύ (από μία εβδομάδα έως και ένα μήνα), όμως πάντα γίνεται ένας πρώτος έλεγχος στα νοσοκομεία και η σαλμονέλα για παράδειγμα, δεν απαιτεί μια εβδομάδα για να διαγνωστεί.
Σε όσο σοβαρή κατάσταση και αν εισάγεται ένας ασθενής, όλα τα νοσοκομεία κάνουν τουτέστιν άμεσα έναν αιματολογικό και ακτινολογικό έλεγχο. Δεν ξέρουμε καν αν οι Ιταλοί την βρήκαν θετική στον κορονοϊό ή σε κάποιο παθογόνο. Αγνοούμε εν ολίγοις τι έδειξαν οι έλεγχοι αυτοί και αν όντως έγιναν στο νοσοκομείο της Νάπολης αμέσως μετά την διακομιδή της ασθενούς εκεί. Ξέρουμε μόνον ότι λίγες ώρες μετά την εισαγωγή της 19χρονης στο νοσοκομείο της ιταλικής πόλης, παρουσίασε συμπτώματα σηψαιμίας, οπότε άρχισε η ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών και έγινε διασωλήνωση. Τα χαράματα της επομένης, η 19χρονη ξεψύχησε.
Το χρονικό για την 19χρονη δόκιμο
Η 19χρονη Λαρισαίο, Θάλεια Κορδαμπάλου είχε πάθος να ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό και έδωσε επί τούτου δύο φορές εξετάσεις, ώστε να εισαχθεί στην αντίστοιχη σχολή. Αυτό ήταν το πρώτο εκπαιδευτικό της ταξίδι ως πρωτοετούς. Επέβαινε με άλλους 157 σπουδαστές δοκίμους στο πετρελαιοφόρο “Προμηθεύς”, που με άλλο ένα καράβι του ΠΝ, το “Κανάρης”, απέπλευσε πριν από 35 ημέρες από την Ελλάδα με προορισμό το Λαγκουλέτ της Τυνησίας. Στα μισά του ταξιδιού, στις 8 Αυγούστου, η Θάλεια παρουσίασε ήπια συμπτώματα λοίμωξης από κορονοϊό. Πέντε μέρες μετά, το τεστ της βγήκε αρνητικό και ανέλαβε μάλιστα και υπηρεσία.
Στις 18 Αυγούστου το καράβι “έδεσε” στο Λαγκουλέτ της Τυνησίας και της δόθηκε άδεια να αποβιβαστεί με όλους τους σπουδαστές και το πλήρωμα. Είχαν δηλαδή περάσει ουσιαστικά μόνον 10 μέρες από την αρχική λοίμωξη από κορονοϊό. Την επομένη της εξόδου της, η Θάλεια παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα. Αν ευσταθούν οι πληροφορίες που έχουμε, αυτό σημαίνει ότι επί 2-3 ημέρες ο πυρετός ήταν ήπιος και δεν έγινε καμία κίνηση. Το πλοίο απέπλευσε στις 21 Αυγούστου, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Την επομένη, δηλαδή τη νύχτα της 22ας προς 23η Αυγούστου ο πυρετός ανέβηκε και ίσως παρουσιάστηκε το εξάνθημα στο πόδι του κοριτσιού –δεν είναι βέβαιο πότε εμφανίσθηκε αυτό. Αμέσως αποφασίστηκε το καράβι να σπεύσει στη Νάπολη με φουλ τις μηχανές. Το κορίτσι εισήχθη στο νοσοκομείο στις 23 προς 24 Αυγούστου και τα χαράματα της 26ης Αυγούστου απεβίωσε.
Υποθέσεις
Δεν μπορεί κανείς να ξέρει με σιγουριά τι φταίει για το θάνατο του κοριτσιού και αν έφαγε κάτι μολυσμένο στην Τυνησία ή αν όλα αυτά αποτελούσαν μια χρονική σύμπτωση. Κατά την έξοδό τους στο αφρικανικό λιμάνι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα παιδιά προτίμησαν να φάνε σε αλυσίδα fast food θεωρώντας την ασφαλέστερη διατροφικά και έπιναν μόνον εμφιαλωμένο νερό. Η Θάλεια εκεί παρήγγειλε κοτόπουλο.
Παρότι αυτές ήταν οι εντολές, δηλαδή να προσέχουν όλοι τι τρώνε και τι πίνουν κατά την έξοδο, αυτές δεν είναι βέβαιο ότι τηρήθηκαν στην τριήμερη παραμονή στην Τυνησία από όλα τα παιδιά ή ότι “η ασφαλής” αλυσίδα fast food τηρούσε όλα τα μέτρα υγιεινής. Εξάλλου οι σπουδαστές μπορεί να έφαγαν κάποιο τοπικό έδεσμα και στο δρόμο ή να κόλλησαν κάτι από σταγονίδια (αερογενώς) και όχι από τρόφιμο.
Το αποτέλεσμα ήταν τρεις σπουδαστές να παρουσιάσουν πυρετό, με πιο σοβαρά συμπτώματα πάντως εκείνα της Θάλειας. Παρεμπιπτόντως να αναφέρουμε ότι δεν γνωρίζουμε τι έδειξαν οι εξετάσεις των άλλων δύο σπουδαστών. Είναι βέβαιο ότι ειδικά μετά το θάνατο της Θάλειας οι Ιταλοί γιατροί θα έκαναν σε αυτούς πλήρη έλεγχο, όμως δεν έχει γνωστοποιηθεί τι βρήκαν.
“Φουλ” για Νάπολη
Αν και όχι πιθανόν, εντούτοις δεν αποκλείεται να ήταν τυχαία η ταυτόχρονη νόσηση των τριών παιδιών και ίσως οι δύο που νοσηλεύθηκαν με γαστρεντερικά συμπτώματα και πυρετό να μην προσβλήθηκαν από το ίδιο παθογόνο με την άτυχη Θάλεια. Πιθανόν να επρόκειτο για το ίδιο παθογόνο, αλλά στην περίπτωση της 19χρονης, ίσως έπαιξε ρόλο και η προ εβδομάδος νόσηση από κορονοϊό. Η ίσως αυτό που έφαγε εκείνη, να ήταν βεβαρημένο με σαλμονέλα ή κάποιο ακόμα πιο επικίνδυνο μικρόβιο, ενώ ό,τι έφαγαν οι άλλοι να είχε μικρότερο μικροβιακό φορτίο.
Πιθανόν και οι τρεις να κόλλησαν κάτι αερογενώς και όχι από τρόφιμο. Χωρίς γνώση των αποτελεσμάτων των εξετάσεών τους δηλαδή, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι έφταιγε για τον καθέναν από τους τρεις. Δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο η Θάλεια να είχε επιπλοκή του κορονοϊού, δηλαδή να φάνηκε μεν αρνητική και ασυμπτωματική, αλλά δέκα μέρες μετά ο ιός να επανήλθε. Αυτή η θεωρία πάντως αποδυναμώνεται από το περίεργο αιμορραγικό εξάνθημα στο πόδι της.
Εκείνο που θορύβησε –όχι εγκαίρως όμως– στην περίπτωση της Θάλειας ήταν το εξάνθημα, καθώς ο πυρετός της δεν ήταν αρχικά υψηλός. Σίγουρα προβλημάτισε και η πρόσφατη λοίμωξή της από κορονοϊό, αλλά και το γεγονός ότι στην Τυνησία καταγράφονται πολλά “αφρικανικά” νοσήματα που σπανίζουν στην Ευρώπη. Επίσης ήταν λογική η γενική ανησυχία μήπως επρόκειτο για αερογενή μετάδοση και η λοίμωξη δεν οφειλόταν σε κάποιο τρόφιμο. Σε αυτήν την περίπτωση έπρεπε να μπει σε καραντίνα ίσως όλο καράβι.
Αποφασίστηκε να βάλουν “φουλ” για Νάπολη, που θα ήταν ούτως ή άλλως το τελευταίο λιμάνι που θα έπιαναν προτού επιστρέψουν στη Σαλαμίνα. Εκεί κλήθηκαν και γιατροί από την Ελλάδα (στρατιωτικός λοιμοξιωλόγος ο ένας) αλλά και οι γονείς του κοριτσιού. Ομως η επιδείνωση της κατάστασης του κοριτσιού ήταν ραγδαία και οι γονείς αυτή τη στιγμή απομένουν μόνοι στην Νάπολη να περιμένουν να μεταφέρουν τη σορό του παιδιού τους όταν ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση.