Εκατοντάδες νεκροί στο Πακιστάν – Χάθηκαν 50 χωριά από πλημμύρες (video)
27/08/2022
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στο Πακιστάν εξαιτίας των πλημμυρών, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 1.000 ενώ εκατοντάδες άλλοι είναι αγνοούμενοι, σύμφωνα με το πακιστανικό πρακτορείο ειδήσεων. Δεκάδες χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι στις περιφέρειες Πανχτούνκουα και Σουάτ στα βόρεια της χώρας και οι αρχές κάνουν λόγω για τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες και καλλιέργειες, από τους σφοδρούς μουσώνες -τους σφοδρότερους των τελευταίων ετών.
Σε 50 υπολογίζονται τα χωριά που έχουν χαθεί κάτω από τα νερά ενώ ακόμη και οι μεγάλες πόλεις αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα. Οι μουσώνες, που διαρκούν από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, είναι κρίσιμης σημασίας για την άρδευση των καλλιεργειών και την πλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα, όμως προκαλούν συχνά καταστροφές αλλά και ανθρώπινες τραγωδίες. Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας Πακιστανός στους επτά, έχει πληγεί φέτος από τις πλημμύρες. Ένα εκατομμύριο σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν μεγάλες ζημίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Σήμερα, οι αρχές διέταξαν χιλιάδες κατοίκους της περιφέρειας Σουάτ να φύγουν από τα σπίτια τους, προτού να υπερχειλίσουν τα ποτάμια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι φετινές πλημμύρες είναι συγκρίσιμες με εκείνες του 2010, όταν 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και το ένα πέμπτο της χώρας βρέθηκε βυθισμένο κάτω από τα νερά. Οι Πακιστανοί αξιωματούχοι αποδίδουν τις καταστροφικές πλημμύρες στην κλιματική αλλαγή, δηλώνοντας ότι η χώρα τους υφίσταται αδίκως τις συνέπειες των αντι-περιβαλλοντικών πρακτικών που εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η κυβέρνηση κήρυξε την Παρασκευή την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησε τον στρατό για να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτοφανή καταστροφή, όπως δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Σέρι Ρέχμαν.
Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (NDMA) από την έναρξη της εποχής των μουσώνων, τον Ιούνιο, οι πλημμύρες κατέστρεψαν περισσότερα από 800.000 στρέμματα καλλιεργειών, 3.100 χιλιόμετρα δρόμων και 149 γέφυρες. Στο Σουκούρ, 1.000 χιλιόμετρα νοτίως του Σουάτ, οι καλλιέργειες που αρδεύονται από τον Ινδό ποταμό βρίσκονται κάτω από τα νερά και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει σε υπερυψωμένους δρόμους και αυτοκινητόδρομους για να γλιτώσουν. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Μοχάμεντ Σαρίφ πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα οδικής πρόσβασης. Έκκληση για διεθνή βοήθεια απευθύνουν οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής και η Οργάνωση για τα Παιδιά του ΟΗΕ.
Πολλοί ποταμοί στην επαρχία Παχτούνκουα, που χαρακτηρίζεται από βαθιές κοιλάδες ανάμεσα σε ορεινούς όγκους, υπερχείλισαν λόγω των μουσώνων και τα νερά κατέστρεψαν δεκάδες κτίρια. Μεταξύ αυτών, και ένα ξενοδοχείο 150 δωματίων, που γκρεμίστηκε από τα ορμητικά νερά. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση δεν υπήρξαν θύματα.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν ζήτησαν την διεθνή αρωγή. Έχουν πνιγεί ή σκοτωθεί 180 Αφγανοί, καθώς η τρομερές βροχές διέλυσαν κυριολεκτικά πάνω από 3.000 κατοικίες. Ο εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε χθες ότι «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τρομερή καταστροφή μόνοι, χρειαζόμαστε βοήθεια διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων και των άλλων ισλαμικών κρατών».