Βιβλικές πλημμύρες στο Πακιστάν – Χιλιάδες νεκροί-εκατομμύρια άστεγοι (video)
28/08/2022
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί το Πακιστάν και ο πρόεδρος της χώρας Αρίφ Άλβι απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Περισσότεροι από 1.100 είναι οι καταγεγραμμένοι (επισήμως) νεκροί και 4.500 οι σοβαρά τραυματίες από τις πλημμύρες, που έχουν πλήξει όλες τις επαρχίες. Ο απολογισμός αυτός, όμως, είναι πρόχειρος και αναμένεται να αυξηθεί δραματικά όταν υποχωρήσουν τα νερά. Τουλάχιστον 200 γέφυρες έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με την επιτροπή κρίσης, και 724.000 κτήρια έχουν καταστεί ακατοίκητα. Σε 45 εκατομμύρια (!) υπολογίζεται ο πληθυσμός που έχει εκτοπιστεί και χρήζει αρωγής.
Στη χώρα επικρατεί χάος τις τελευταίες ημέρες, με την κυβέρνηση να έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις υπηρεσίες και τον στρατό, για την μεταφορά βοήθειας προς τους άστεγους, που είναι συγκεντρωμένοι στα υψηλότερα σημεία περιμένοντας να υποχωρήσουν τα νερά. Πρόκειται, σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, για τις χειρότερες καταστροφές μετά τις πλημμύρες του 2010, που είχαν αφήσει πίσω τους 2.000 νεκρούς και δεκάδες κοινότητες κατεστραμμένες. Περίπου 50 χωριά έχουν εξαφανιστεί τις τελευταίες ημέρες από τα νερά, ενώ οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, αναφέρουν ότι οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Η περίοδος των μουσώνων αρχίζει τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, όμως οι φετινοί μουσώνες έχουν χαρακτηριστεί πρωτοφανείς σε ένταση και έκταση.
Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σαρίφ δήλωσε το Σάββατο ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει έκτακτο κονδύλιο 38 δισεκατομμυρίων ρουπιών για να υποστηρίξει τις οικογένειες των πλημμυροπαθών με 25.000 ρουπίες κάθε μία (η ισοτιμία δολαρίου ρουπίας είναι 1 προς 221) ενώ την Παρασκευή είχε ανακοινώσει άλλο ένα πακέτο 15 δισ. ρουπίες, μόνον που τα χρήματα αυτά μοιάζουν στην κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, σταγόνα στην απέραντη λίμνη.
Το μέγεθος της καταστροφής θα αποτιμηθεί μετά την υποχώρηση των υδάτων, όμως η έκταση των πλημμυρών καλύπτει σχεδόν όλη την επικράτεια, από τις νότιες επαρχίες του Σιντ και Μπαλοχιστάν μέχρι το Πουντζάμπ και το Κιμπέρ. Οι εικόνες από τις δραματικές στιγμές των ανθρώπων στα χωριά που έχουν εξαφανιστεί, κάνουν τον γύρο του κόσμου και οι διεθνείς οργανώσεις απευθύνουν έκκληση για συντονισμένη παρέμβαση μέσω του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, στην πολιτική σκηνή του Πακιστάν έχει ξεσπάσει άγρια σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με την αντιπολίτευση να ζητεί προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια, καθώς ο κρατικός μηχανισμός είναι στα πρόθυρα διάλυσης και τα ταμεία του κράτους σχεδόν άδεια.
Οι πλημμυροπαθείς κατευθύνονται προς τις περιοχές που δεν έχουν χτυπηθεί συντριπτικά από τους μουσώνες, όμως ακόμη και οι μεγαλύτερες πόλεις (Καράτσι, Ισλαμαμπάντ, Λαχόρη) είναι δύσκολο να αντέξουν ένα κύμα εσωτερικής μετακίνησης εκατομμυρίων ανθρώπων. Η τοπική τηλεόραση Haqeeqat μετέδωσε την εικόνα της περιοχής Κάλαμ, πριν και μετά τις πλημμύρες.
Kalam Before and After 😢😢😢#FloodsInPakistan pic.twitter.com/3tw3dBWMAR
— Haqeeqat TV (@Haqeeqat_TV) August 26, 2022
Στο διαδίκτυο είναι συγκλονιστικά τα στιγμιότυπα από προσπάθειες διάσωσης ανθρώπων, όπως το video στο οποίο εικονίζεται ένας πατέρας που προσπαθεί να κρατήσει το παιδί του απέναντι στα ορμητικά νερά και να βγουν από τον χείμαρρο.
#FloodsInPakistan
Father's Love is unmatchable pic.twitter.com/Hg5T6MYsLP— hamza (@Abuzarjughlani) August 27, 2022
Στις πόλεις που βρίσκονται στις πλημμυρισμένες περιοχές, εθελοντικές οργανώσεις συγκεντρώνουν πακέτα τροφίμων, νερού, ρούχων και φαρμάκων, που τα διανέμουν στη συνέχεια με βάρκες προς τους εκτοπισμένους.
Even the rising water levels can not stop #AlkhidmatVolunteers. They are dedicated enough to risk their own life in order to help #flood affectees.#AlkhidmatFloodRelief #FloodsInPakistan #Alkhidmat pic.twitter.com/QRPaQf8oI6
— Alkhidmat Foundation Pakistan (@AlkhidmatOrg) August 27, 2022
Δραματικά είναι τα μηνύματα που απευθύνουν οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει να μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης προς τους πλημμυροπαθείς, ειδικά στα χωριά που είναι στις κοιλάδες.
There is no better exercise for your heart than reaching down and helping to lift someone up.Our responsible and brave volunteers are offering their services to save the lives of flood victims by putting their lives at stake.#AlkhidmatFloodRelief #FloodsInPakistan pic.twitter.com/EZu3kbcHgb
— Alkhidmat Foundation Pakistan (@AlkhidmatOrg) August 27, 2022
Οι Πακιστανοί αξιωματούχοι αποδίδουν τις καταστροφικές πλημμύρες στην κλιματική αλλαγή, δηλώνοντας ότι η χώρα τους υφίσταται αδίκως τις συνέπειες των αντι-περιβαλλοντικών πρακτικών που εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησε τον στρατό για να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτοφανή καταστροφή, όπως δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Σέρι Ρέχμαν. Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (NDMA) από την έναρξη της εποχής των μουσώνων, τον Ιούνιο, οι πλημμύρες κατέστρεψαν περισσότερα από 800.000 στρέμματα καλλιεργειών, 3.100 χιλιόμετρα δρόμων και περισσότερες από 200 γέφυρες.