Στις καλένδες η Επιτροπή Θεσμών – “Κάλλιο γαϊδουρόδενε…” το δόγμα Μαξίμου
29/08/2022Ότι θα κάνει τα κόλπα του το Μαξίμου στη Βουλή, το περιμέναμε. Πώς να γίνει αλλιώς, αφού είναι τόσο ανοικτό στην υπόθεση των παρακολουθήσεων που “χάσκει”. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είχε συμφωνήσει έναν πρώτο προγραμματισμό. Αυτός προέβλεπε πως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συγκαλείτο μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών που έγινε την περασμένη Παρασκευή. Είχαν, μάλιστα, συμφωνήσει για σύγκλιση της Επιτροπής την Τρίτη, ή την Τετάρτη 31 Αυγούστου.
Έλα ντε, όμως, που η “πασιέτζα δεν βγαίνει”. Και ο Κώστας Τζαβάρας και η Όλγα Κεφαλογιάννη που είναι μέλη της Επιτροπής Θεσμών, έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτούν αντικατάστασή τους, όπως σχεδίαζε το Μαξίμου. Αυτό πρακτικά σήμαινε πως το Μαξίμου δεν θα είχε περιθώρια για μεγάλες διαδικαστικές χοντράδες, επειδή φοβόταν ότι εάν τις επιχειρούσε θα έχανε την πλειοψηφία και ίσως τον έλεγχο στην κοινοβουλευτική Επιτροπή. Και εάν τον έχανε πιθανόν να άνοιγε ο ασκός του Αιόλου και άντε μετά να τα μαζεύεις…
Κάπως έτσι σκέφτηκαν τα παλληκάρια στο Μαξίμου και κατέληξαν ότι δεν είναι μέρες για ρίσκα. “Κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε”, που λέει και ο σοφός λαός. Μόνο που το “γαϊδουρόδενε” στη συγκεκριμένη περίπτωση ισοδυναμεί με άλλη θεσμική χοντράδα, το να πετάξει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών στην κερκίδα! Έτσι Επιτροπή Θεσμών τουλάχιστον αυτή την εβδομάδα δεν πρόκειται να δούμε. Για το μετά, βλέπει ο Κυριάκος…
Ήδη κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «προσπάθεια συγκάλυψης» του σκανδάλου των υποκλοπών και για «κατενάτσιο» της κυβέρνησης, προκειμένου να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Και έχουν όλο το δίκιο δικό τους, αφού είναι ξεκάθαρο ότι το Μαξίμου θέλει η συζήτηση για το σκάνδαλο να περιοριστεί στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής, στην οποία ο Κυριάκος θα ορίσει εκ μέρους της ΝΔ βουλευτές που δεν είναι ύποπτοι για “παρασπονδίες”…
Κάτι έπρεπε να πει…
Επειδή έπρεπε να πει και κάτι, το Μαξίμου “δικαιολογεί” τη μη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών, μας λέει ότι «θα πρέπει και η κυβερνητική πλειοψηφία να είναι έτοιμη να προτείνει ποια πρόσωπα επιθυμεί να κληθούν στην Επιτροπή» κι ότι «στη Διάσκεψη των Προέδρων απλά είχε γίνει μια πρώτη συζήτηση για το πότε θα μπορούσε να συνεδριάσει για το θέμα των υποκλοπών η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά δεν υπήρχε επίσημος προσδιορισμός ημερομηνίας».
Τον τελευταίο, πάντως, ισχυρισμό διαψεύδουν κατηγορηματικά στελέχη της αντιπολίτευσης που δηλώνουν ότι με επιμονή της ΝΔ στη Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίστηκε η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών, καθώς και της συζήτησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Αυγούστου.
Να μου το θυμηθείτε ότι το Μαξίμου τις επόμενες μέρες θα μας πει ότι δεν χρειάζεται να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών για το θέμα των υποκλοπών, αφού με την υπόθεση θα ασχοληθεί η Εξεταστική, που θα έχει ήδη συγκροτηθεί. Προς το παρόν κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ λένε πως η Επιτροπή Θεσμών θα συνεδριάσει, αλλά αργότερα, μόλις λυθούν κάποιες εκκρεμότητες, λες και η σύγκληση της Επιτροπής απαιτεί τεχνικές επιδιορθώσεις!
Πέντε πρόσωπα-κλειδιά
Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, τόσο στη Διάσκεψη των Προέδρων, όσο και σε κάθε άλλη ευκαιρία, επέμενε ότι ακόμα και της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή έπρεπε να προηγηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία να κληθούν για εξέταση πέντε πρόσωπα-κλειδιά. Γι’ αυτό και είχε καταγγείλει την συμβιβαστική απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, την οποία τώρα παραβιάζει το Μαξίμου.
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το ΠΑΣΟΚ πριν τη Διάσκεψη των Προέδρων είχε καταθέσει αίτημα για κλήση πέντε προσώπων στην Επιτροπή Θεσμών, ανεξάρτητα από την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, για την οποία το ίδιο έχει καταθέσει πρόταση. Τα πέντε πρόσωπα-κλειδιά είναι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου, ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος.
Στη Χαριλάου Τρικούπη είχαν προφανώς τους λόγους τους που πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και το Μαξίμου έχει τους δικούς του λόγους να παίζει κατενάτσιο, πετώντας την μπάλα στην κερκίδα. Τη Δευτέρα η Ολομέλεια της Βουλής θα ψηφίσει για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και όπως φαίνεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα εγκριθεί, αν και παραμένει το ζήτημα εάν η Εξεταστική θα αρχίσει να ερευνά από το 2012 για να “φάει” αρκετό καιρό πριν φτάσει στο καυτό τωρινό σκάνδαλο.
Αν και υπάρχουν κάποιες επιμέρους επιφυλάξεις από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, πλην απροόπτου θα την ψηφίσουν για να περιορίσουν πολιτικά τα περιθώρια της ΝΔ να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα. Το ΚΚΕ επιμένει να εξεταστεί και η υπόθεση των “συνακροάσεων” του τηλεφωνικού του κέντρου μετά το 2016. Το σημαντικό είναι ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση απορρίπτει την πρόταση της ΝΔ η έρευνα στην Εξεταστική Επιτροπή να αρχίσει από το 2012.