Κραδασμοί στη ΝΔ μετά την παρέμβαση Καραμανλή
01/09/2022Εκείνοι που περίμεναν ότι ο Κώστας Καραμανλής με την τοποθέτηση του για το θέμα των παρακολουθήσεων θα δείξει την “πόρτα” της εξόδου στον Κυριάκο Μητσοτάκης, απογοητεύτηκαν. Παράλληλα, τα βαποράκια που από το μεσημέρι της Τετάρτης μετέδιδαν την γραμμή Μαξίμου ότι θα “ευθυγραμμιστεί” και θα στηρίξει τον Κυριάκο διαψεύστηκαν πλήρως.
Ο Καραμανλής ήταν πιο σκληρός από ότι αναμενόταν μέχρι και το πρωί της Τετάρτης, αν και έμεινε ένα βήμα πίσω από την τοποθέτηση Παυλόπουλου ο οποίος υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός έχει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη (είτε γνώριζε είτε όχι) και οφείλει να παραιτηθεί. Υπ’ αυτή την έννοια δεν έθεσε έστω και εμμέσως θέμα παραίτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο χρησιμοποίησε εξαιρετικά σκληρές εκφράσεις ασυνήθιστες για τον ίδιο. Κυρίως όμως ο Κώστας Καραμανλής κινήθηκε εκτός της γραμμής άμυνας του πρωθυπουργού, αποδομώντας την μέχρι τώρα τακτική του και απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του.
Είπε χαρακτηριστικά: «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου».
Είναι σαν να λέει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δέχεται πως λέει αλήθεια ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση, γιατί οτιδήποτε άλλο ξεπερνά τα όρια της βλακείας και είναι αδιανόητο. Πέραν αυτού όμως υπογραμμίζει ότι αυτό πρέπει να αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας για να μην μείνουν «ιοβόλες σκιές» και εννοείται χωρίς προσπάθεια συγκάλυψης. Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε πολιτικά, απέφυγε το πλαίσιο και την ρητορική του Μεγάρου Μαξίμου και δεν έκανε καμία αναφορά σε κοινοβουλευτική διαδικασία και δικαστική διερεύνηση. Χάρισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη μόνο την αντικειμενική πολιτική ευθύνη.
Η άποψη του Κώστα Καραμανλή είναι ότι ο εκλεγμένος αρχηγός και πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα και την ευχέρεια να υλοποιήσει την πολιτική του. Οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις του ήταν μόνο για τα εθνικά θέματα για να επισημάνει ότι κανείς δεν δικαιούται να κάνει παραχωρήσεις. Αυτή την φορά στέλνει προειδοποίηση και για τα θέματα δημοκρατίας.
Ταραχή στο Μαξίμου
Η τοποθέτηση Καραμανλή προκάλεσε πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου που έκανε το σφάλμα, να απαντήσει με διαρροή στον πρώην πρωθυπουργό πριν περάσει μία ώρα από την ομιλία του, επιμένοντας στην τήρηση του απορρήτου κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία της διερεύνησης, και αναδεικνύοντας έτσι την διάσταση απόψεων. Όταν και αυτό επισημάνθηκε (ότι κακώς απαντούν στον πρώην πρωθυπουργό) έκαναν διορθωτική διαρροή ότι «δεν απαντάμε στον Καραμανλή με τον οποίο δεν λέμε κάτι διαφορετικό». Φυσικά και ο Καραμανλής λέει κάτι διαφορετικό όταν απορρίπτει την επίκληση του απορρήτου.
Με την παρέμβαση του ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να περάσει αβρόχοις ποσί το θέμα των υποκλοπών και ότι η τεράστια πολιτική του σημασία το μετατρέπει και σε εσωτερικό θέμα της παράταξης. Παράλληλα προκάλεσε αμηχανία στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας. Βουλευτής της ΝΔ ρωτούσε χαρακτηριστικά: «από εδώ και πέρα τι κάνουμε, τι λέμε στον κόσμο μας και πώς βγαίνουμε στα κανάλια;».
Ο πρώτος που έθεσε το ζήτημα στην πολιτική του διάσταση ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο επόμενος ήταν ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος ο οποίος επίσης είπε ότι δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις. Εν τέλει τοποθετήθηκε ο Κώστας Καραμανλής για να μην μείνει αμφιβολία ότι η καραμανλική πτέρυγα είναι ανήσυχη και ότι δεν θα επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμπαρασύρει το κόμμα και την παράταξη στην περίπτωση που προκύψει ότι γνώριζε ή που προσπαθεί να συγκαλύψει ευθύνες άλλων που γνώριζαν. Φυσικά δεν θα κινηθούν για να ανατρέψουν τον πρωθυπουργό και αρχηγό της ΝΔ.
Μετά και από την παρέμβαση Καραμανλή τα μάτια στρέφονται προς τον άλλο πρώην πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά. Η θέση του δεν είναι εύκολη μία παρόμοια τοποθέτηση θα είναι σαν να δίνει την χαριστική βολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά η ΝΔ δεν είναι έτοιμη για αλλαγή πρωθυπουργού και αρχηγού, πολύ περισσότερο αν σημάνει και απώλεια της εξουσίας.