Συμβούλευσε ο Τσίπρας τους Ιταλούς να υποχωρήσουν στο ευρωιερατείο;
27/11/2018Την ελληνική κυβέρνηση σκέφτηκε να επιστρατεύσει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera στην εκστρατεία της εναντίον της ιταλικής κυβέρνησης. Το Σάββατο η εφημερίδα του Μιλάνου δημοσίευσε πρωτοσέλιδο άρθρο του τραπεζικού αναλυτή Φεντερίκο Φουμπίνι με τίτλο «Η συμβουλή του Τσίπρα στην Ιταλία: Υποχωρήστε αμέσως, μετά θα είναι χειρότερα». Το δημοσίευμα παραθέτει τις «συμβουλές» που φέρεται να έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνομιλία του με Ιταλούς αξιωματούχους, για την ακρίβεια με «προσωπικότητες» της Ιταλίας, οι οποίες δεν κατονομάζονται.
Δεν διευκρινίζεται ούτε πότε, ούτε πού διεξήχθη η αναφερόμενη συνομιλία, παρά μόνον ότι είναι «πρόσφατη», αφού δηλαδή ξεκίνησε το μπρα ντε φέρ ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες για το σχέδιο προϋπολογισμού του προσεχούς έτους.
Εκείνο που ενδιαφέρει τον Ιταλό δημοσιογράφο είναι να τονίσει, ότι το πρώτο που έσπευσε να εκφράσει ο Τσίπρας ήταν η «συγγνώμη του διότι δεν προσπάθησε καν να παρεμποδίσει τον μηχανισμό της Ευρωζώνης» που θέτει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τα ιταλικά δημοσιονομικά. «Ο Τσίπρας αναμφίβολα θυμάται ότι η Ιταλία δεν έκανε απολύτως τίποτα όταν εκείνος προσπαθούσε απεγνωσμένα να κάνει πιο ήπιους τους δρακόντειους όρους που η Ευρωζώνη είχε επιβάλει τότε στην Ελλάδα», σχολιάζει ο Φουμπίνι.
Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Τσίπρας έδωσε τη δική του συμβουλή στην Ιταλία: «Είναι καλύτερα να κάνετε σήμερα εκείνο που θα σας αναγκάσουν να κάνετε αύριο», προσθέτοντας με νόημα, «εάν, αντιθέτως, έχετε καμία καλύτερη ιδέα, τότε good luck». Βεβαίως, το υπονοούμενο αφορά, σχολιάζει ο Φουμπίνι, εκείνη την «επιλογή εξόδου από την Ευρωζώνη που ο ίδιος απέρριψε», αλλά δεν αποκλείεται να κάνουν πράξη ο Σαλβίνι και το Κίνημα 5 Αστέρων.
Επάνω σε αυτή τη μυστηριώδη συνομιλία, που δεν γνωρίζουμε πού, πότε και με ποιον έλαβε χώρα, ο δημοσιογράφος έχτισε όλο το υπόλοιπο άρθρο του, βασισμένο προπαντός στους κινδύνους του υψηλού σπρεντ. Τονίζει, βεβαίως, ότι την προηγούμενη ημέρα ήταν στους 306 πόντους, αλλά αποκρύπτει ότι από τις αρχές Νοεμβρίου είχε πέσει κάτω από τις 300 μονάδες για να ανυψωθεί ξανά έως και τις 330, ανεβοκατεβαίνοντας συνεχώς, χωρίς να δείχνει μια μόνιμη ανοδική τάση, όπως είχε συμβεί παλαιότερα με την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Σίγουρη για το δίκιο της η Κομισιόν
Αλλά η κινδυνολογία του Φουμπίνι δεν σταματά εδώ. Ισχυρίζεται ότι η Κομισιόν γνωρίζει ότι στην αντιπαράθεσή της με τη Ρώμη «βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση». Εκείνο που σίγουρα γνωρίζει η Κομισιόν είναι ότι η απειλή της να ενεργοποιήσει εναντίον της Ιταλίας τη διαδικασία για παράβαση κινδυνεύει να ναυαγήσει σε έναν ωκεανό γελοιότητας. Η διαδικασία, όπως είναι γνωστό, αφορά το υπερβολικό χρέος. Και οι πάντες γνωρίζουν ότι το ιταλικό χρέος ήταν υπερβολικό ήδη τη στιγμή της ένταξης τη χώρας στην Ευρωζώνη. Για να μην αναφερθούμε στη διαδικασία, που προβλέπεται χρονοβόρα και που μάλλον θα ολοκληρωθεί την παραμονή των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Κομισιόν είναι τόσο σίγουρη για το δίκιο της που κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση, καθώς γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να τραβήξει υπερβολικά το σχοινί με την Ιταλία χωρίς να προσφέρει πρώτης τάξεως πολιτικά επιχειρήματα στους αντιευρωπαϊστές και χωρίς να ζημιώσει όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης.
Ενδεικτικό της ακρίβειας του δημοσιεύματος είναι ότι, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευσή του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δείπνησε με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σε μια προσπάθεια να κλείσει η υπόθεση χωρίς να ταπεινωθούν οι Βρυξέλλες και, εμμέσως, το Βερολίνο. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Γιούνκερ πρότεινε να μειωθεί η προβλεπόμενη επένδυση του ιταλικού δημοσίου στην πραγματική οικονομία από τα τωρινά 7-8 δισεκατομμύρια στα 6-7. Ο Κόντε δεσμεύτηκε να μεταφέρει την πρόταση στα δυο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του.
Όχι μόνο στρατευμένος
Ο Φουμπίνι, όμως, δεν είναι απλώς ένας στρατευμένος δημοσιογράφος. Στην Ιταλία θεωρείται ο ημιεπίσημος και σχεδόν αναγνωρισμένος εκπρόσωπος Τύπου του χρηματοπιστωτικού κατεστημένου της χώρας. Για τον σκανδαλώδη τρόπο, με τον οποίο ο ίδιος, αλλά και άλλοι συνάδελφοι του στην Corriere della Sera, αντιμετώπισαν το 2015 την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, ο Ιταλός δημοσιογράφος Μίρκο Τζουστίνι έχει γράψει εκτενές άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού “Τετράδια”.
Έχουν μείνει μνημειώδεις οι σφοδρότατες επιθέσεις του εναντίον της Ελλάδας, όταν οι μόνοι «ρεαλιστές» και «υπεύθυνοι» Έλληνες πολιτικοί ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Γκίκας Χαρδούβελης και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Θυμίζουμε την περίοδο εκείνη, όποιος αντιτίθετο στις πολιτικές λιτότητας χαρακτηριζόταν «λαϊκιστής» και «δημαγωγός». Δεν είναι τυχαίο ότι εκείνες οι σφοδρές επιθέσεις προκάλεσαν το 2015 τη μετακίνησή του από την κεντροαριστερή La Repubblica στη συντηρητική Corriere della Sera.
Τελικά, όμως, είναι αλήθεια όσα γράφει ο Φουμπίνι; Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε, χωρίς να του ζητηθούν, συμβουλές σε άγνωστους σε μας Ιταλούς συνομιλητές για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, όπως είναι οι σχέσεις με την Ευρωζώνη; Πόσο ρεαλιστικό είναι ένας πρωθυπουργός, και ιδιαίτερα όταν ηγείται μιας χώρας που είχε σοβαρά προβλήματα με την Ευρωζώνη, να περιφέρεται στην Ευρώπη και να μοιράζει συμβουλές; Και πόσο πιθανό είναι οι απόρρητες αυτές συνομιλίες να διαρρεύσουν σε μια σφοδρά αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, όπως είναι η Corriere della Sera;
Πιο πιθανό φαίνεται να είμαστε ενώπιον μιας ιταλικής εκδοχής των γνωστών και στη χώρα μας δημοσιευμάτων που απέδιδαν την άποψη του δημοσιογράφου, του μέσου ενημέρωσης ή της πολιτικής δύναμης που υποστηρίζει το μέσο ενημέρωσης, στον ανώνυμο «Ευρωπαίο αξιωματούχο», ή σε αδιευκρίνιστα «περιβάλλοντα» και «κύκλους». Είναι εκείνη η μεροληπτική δημοσιογραφία που οδήγησε τους πολίτες να είναι δύσπιστοι με τα μέσα ενημέρωσης.