ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο μικρού κοριτσιού στην Πάτρα

Αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο μικρού κοριτσιού στην Πάτρα

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια θανάτου ενός κοριτσιού 20 μηνών που παρουσίασε εγκεφαλοπάθεια μετά από λοίμωξη από κορονοϊό και εξέπνευσε σε νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα. Σήμερα η νεκροτομή αναμενόταν να φωτίσει εν μέρει το ζήτημα, όμως ο ιατροδικαστής δήλωσε ότι «η αιτία θανάτου είναι απροσδιόριστη» και θα πρέπει να διαφωτιστεί το θέμα με τις τοξικολογικές εξετάσεις. Όπως είπε, η μικρή Διονυσία δεν είχε κακώσεις, ούτε «πύκνωση πνεύμονα που να παραπέμπει σε πρόβλημα από τον κορονοϊό».

Ακόμα κι αν η έκθεση έδειχνε σήμερα ότι το κοριτσάκι έχασε την ζωή του από εγκεφαλοπάθεια ή σηπτικό σοκ, τα ερωτήματα θα ήταν αναπάντητα. Γιατί ένα παιδιατρικό νοσοκομείο που καλύπτει τεράστια περιοχή δεν διαθέτει αναισθησιολόγους ώστε σε δύσκολα περιστατικά να γίνεται έγκαιρη διασωλήνωση; Επίσης, τι απαντούν οι λοιμωξιολόγοι για το γεγονός ότι καταγράφονται περισσότερες εγκεφαλοπάθειες τα τελευταία χρόνια σε παιδάκια. Πόσο επικίνδυνος είναι τελικά ο κορονοϊός για αυτά; Μήπως εν προκειμένω δεν φταίει ο κορονοϊός;

Σε αυτό θα δώσουν πιθανόν απάντηση οι τοξικολογικές εξετάσεις, που θα βγουν σε 15-20 ημέρες και θα δείξουν αν ο εγκέφαλος του παιδιού είχε προσβληθεί από άλλο βακτήριο παράλληλα με την γενική λοίμωξη από κορονοϊό. Στην ουσία, δηλαδή, θα δείξουν αν το παιδί έτυχε μεν να προσβληθεί από covid, όμως το πρόβλημά του οφειλόταν στην πραγματικότητα σε μικρόβιο από το οποίο είχε ήδη προσβληθεί ο εγκέφαλος. ‘Ομως ακόμη δεν είναι σαφές ότι το παιδί υπέκυψε σε εγκεφαλοπάθεια. Το κατά πόσο ο κορονοϊός διαδραμάτισε έμμεσα ρόλο, παραμένει άγνωστο.

Οι γονείς του παιδιού κατηγορούν το υπουργείο Υγείας ότι άφησε χωρίς αναισθησιολόγους το Καραμανδάνειο στην Πάτρα και πιστεύουν ότι αν το παιδί είχε διασωληνωθεί άμεσα, ίσως είχε επιβιώσει. Όπως λένε ο μοναδικός αναισθησιολόγος που απασχολείται σε εφημερίες του νοσοκομείου δεν είχε υπηρεσία, και ναι μεν ανταποκρίθηκε άμεσα, αλλά έφθασε περίπου σε μισή ώρα. Το παιδί εν συνεχεία διακομίσθηκε σε άλλο παιδιατρικό νοσοκομείο, όμως ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκρό. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτή η μισή ώρα που χάθηκε λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων έπαιξε τον κρίσιμο ρόλο στη μοιραία κατάληξη του παιδιού.

Η κατάρρευση της μικρής

Η άτυχη Διονυσία, από την Αγία Τριάδα Αχαΐας, ήταν 20 μηνών. Ανέβασε την περασμένη Πέμπτη υψηλό πυρετό και οι γονείς της ειδοποίησαν ασθενοφόρο. Το παιδάκι διακομίσθηκε στο Καραμανδάνειο, που είναι νοσοκομείο Παίδων, στις 3:15 το μεσημέρι της ίδιας μέρας.  Είχε πάνω από 39 πυρετό και όταν του χορηγήθηκε από το στόμα αντιπυρετικό, το απέβαλε αμέσως με έμετο. Παράλληλα έγινε τεστ για covid -19 και βγήκε θετικό.

Το παιδί δεν παρουσίαζε εικόνα πνευμονίας ή αναπνευστικής ανεπάρκειας, ώστε να θεωρηθεί ότι αντιμετώπιζε επιπλοκές από τον κορονοϊό. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα αν χορηγήθηκε ενδοφλέβια αντιβίωση και αντιπυρετικό στη συνέχεια. Πάντως, στις 7 μμ η κατάστασή της Διονυσίας επιδεινώθηκε ραγδαία και παρουσίασε σπασμούς, οπότε κλήθηκε αναισθησιολόγος.

Το παιδί υπέστη ανακοπή και διασωληνώθηκε. Όταν μετά διακομίσθηκε διασωληνωμένο στο Παίδων του Πανεπιστημίου Πατρών, ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκρό. Ο επικεφαλής της ΜΕΘ στο Παίδων του Νοσοκομείου Πατρών, ο εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης, είπε σε ενημερωτικά μέσα της Αχαΐας ότι  οι γιατροί έδωσαν εκεί τιτάνιο αγώνα παρά τις ελάχιστες πιθανότητες επαναφοράς της μικρής, που απέβησαν άκαρπες.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Γνώμη, υπάρχει μια πιθανότητα –καθότι οι γιατροί είναι εξαιρετικά φειδωλοί σε εκτιμήσεις των αιτιών θανάτου πριν την νεκροψία νεκροτομή– ο θάνατος να προκλήθηκε από εγκεφαλίτιδα απόρροια της covid -19. Είπαν ανωνύμως ότι και άλλα τρία μικρά παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα νεογέννητο, παρουσίασαν εγκεφαλίτιδα λόγω covid το τελευταίο διάστημα και νοσηλεύθηκαν στην Παιδιατρική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων.

Ο πατέρας της μικρής, που έχει άλλο ένα παιδάκι, 5 ετών, είπε τα εξής: «Ο διευθυντής της Μονάδας Παίδων στο άλλο νοσοκομείο που πήγαμε το παιδί, είπε ότι το παρέλαβαν εγκεφαλικά νεκρό. Το παιδί έπρεπε να διασωληνωθεί πολύ νωρίτερα. Στο νοσοκομείου Καραμανδάνειο, όμως, δεν υπήρχε αναισθησιολόγος. Εγώ είδα με τα μάτια μου 10:20 με 10:30 περίπου να έρχεται το ΕΚΑΒ να παραλάβει το παιδί. Είδα τους διασώστες του ΕΚΑΒ να τρέχουν πάνω στο δωμάτιο για να παραλάβουν το παιδί και έπειτα είδαμε μια καθυστέρηση περίπου μισής ώρας γιατί το παιδί δεν είχε διασωληνωθεί. Το δικό μας παιδί έφυγε αλλά να μην φύγουν έτσι άλλα».

Έλλειψη αναισθησιολόγων

Η έλλειψη αναισθησιολόγων στο Καραμανδάνειο έπρεπε να έχει αντιμετωπισθεί από τον Ιούλιο του 2021, καθώς υπήρχαν τέσσερις οργανικές θέσεις, αλλά οι τρεις αναισθησιολόγοι συνταξιοδοτήθηκαν και η τέταρτη παραιτήθηκε υποβάλλοντας μάλιστα και μηνυτήρια αναφορά, για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούσαν πλέον στο συγκεκριμένο παιδιατρικό νοσοκομείο. Η ίδια ήταν σε οργανική θέση στο Ρίο και αποσπάστηκε στο Καραμανδάνειο επειδή το υπουργείο Υγείας υποστήριζε ότι δεν έβρισκε αναισθησιολόγους.

Όμως, όπως κατήγγειλε, δεν γνώριζε παιδιατρική αναισθησιολογία και δεν μπορούσε να αναλάβει θέση με ασθενείς παιδάκια χωρίς να εκπαιδευθεί περισσότερο και μάλιστα με εξοντωτικό αριθμό εφημεριών το μήνα. Το υπουργείο Υγείας αντέτεινε ότι «δεν υπάρχει παιδιατρική αναισθησιολογία», εντούτοις παρέμενε άλυτο το φλέγον ζήτημα ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίζει όλα τα περιστατικά μόνον μία γιατρός.

Στο νοσοκομείο μετά τις τέσσερις αποχωρήσεις απέμεινε μόνον ένας αναισθησιολόγος, αποσπασμένος κι αυτός από αλλού, ο οποίος αναγκάζεται πλέον να κάνει πάνω από 15 εφημερίες το μήνα, κάτι εξοντωτικό για τον ίδιο αλλά και επικίνδυνο για τα παιδιά. Παρέμβαση επ’ αυτού έκανε και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, που είναι καρδιολόγος, και με δηλώσεις του ζήτησε να λυθεί το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους στο Καραμανδάνειο.

Γιατροί κατά υπουργείου Υγείας

Ο χειρουργός Επιμελητής Α’ Βασίλης Αλεξόπουλος κατήγγειλε προ τριμήνου τα εξής: «Το υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι. Εγώ ξέρω ότι όταν προκηρύξαμε θέση για επιμελητή στο αναισθησιολογικό, έκαναν αίτηση 17 γιατροί. Άρα αναισθησιολόγοι υπάρχουν, αρκεί να γίνει η προκήρυξη. Αυτό που συμβαίνει είναι μεγάλη ταλαιπωρία για τους γονείς. Έρχονται από νησιά ή άλλες μακρινές περιοχές, κάνουν έξοδα και τους λέμε ότι το χειρουργείο του παιδιού τους  αναβάλλεται επειδή δεν υπάρχει αναισθησιολόγος. Η μεγαλύτερη αντίδραση δεν είναι από τους γιατρούς, αλλά από τους γονείς και έπρεπε να λυθεί προ διετίας. Όταν κάποιος γιατρός πάει για συνταξιοδότηση, η θέση πρέπει να προκηρύσσεται έξι μήνες πριν την συνταξιοδότηση. Τα ξέρει αυτά το υπουργείο. Οι τέσσερις αναισθησιολόγοι έπρεπε να είχαν αναζητηθεί από το 2021. Κάποιοι έχουν ευθύνη».

Μετά τις διαμαρτυρίες έγινε προκήρυξη δύο θέσεων αναισθησιολόγων τον Ιούνιο αλλά δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Οι γιατροί στο Καραμανδάνειο είπαν ότι δεν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον αν δεν προκηρυχθούν και οι τέσσερις οργανικές θέσεις, γιατί το βάρος που θα σηκώνουν οι δύο γιατροί με τις αμέτρητες εφημερίες, θα είναι εξουθενωτικό, οπότε ουδείς ενδιαφέρεται να προσληφθεί κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Ο δικηγόρος της αναισθησιολόγου η οποία παραιτήθηκε και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, τονίζει ότι η έλλειψη αναισθησιολόγων συνιστά και κίνδυνο για την υγεία των παιδιών, αλλά και ότι η ίδια αναισθησιολόγος έπρεπε να προστατεύσει και τον εαυτό της από τυχόν λάθη από τις τόσες εφημερίες που απαιτούνταν από εκείνη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx