ΘΕΜΑ

Γιατί οι Βρετανοί περιμένουν επί ώρες για το “αντίο” στην Ελισάβετ

Γιατί οι Βρετανοί περιμένουν επί ώρες για το "αντίο" στην Ελισάβετ, Νεφέλη Λυγερού

Να μην προσέρχονται στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, όπου εκτίθεται σε προσκύνημα η σορός της Ελισάβετ, καλούν τους πολίτες οι βρετανικές αρχές. Και αυτό, καθώς πλέον είναι Κυριακή με τον χρόνο αναμονής στην ουρά να ξεπερνάει τις 24 ώρες και τις καιρικές συνθήκες να χειροτερεύουν. Αύριο θα γίνει η κηδεία, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς θα παραστούν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο.

Το φαινόμενο της μεγάλης προσέλευσης κόσμου στο Αββαείο, της ουράς όπως πλέον αποκαλείται στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλεί απορία, ενδιαφέρον, ενώ διχάζει κιόλας. Πολλοί είναι εκείνοι που διερωτώνται γιατί κάποιος να στέκεται όρθιος για πάνω από μία ημέρα κατά μήκος του Τάμεση μέσα στο κρύο για να δει από απόσταση και μονάχα για λίγα δευτερόλεπτα το φέρετρο της Ελισάβετ; Άλλοι το αντιμετωπίζουν ως την ελάχιστη πράξη σεβασμού και καθήκοντος απέναντι στην αγαπημένη τους Βασίλισσα.

Οι ειδήμονες λένε ότι πρόκειται για μία συλλογική πράξη ενότητας, της οποίας η αναμονή είναι αναπόσπαστο μέρος. Πράγματι, κατά τη διάρκεια αυτής γίνονται γνωριμίες, παρέες μέχρι και σχέσεις που δίνουν το επόμενο ραντεβού τους, αύριο στην κηδεία της Ελισάβετ. Πολλοί είναι, άλλωστε, εκείνοι που θα την παρακολουθήσουν… συλλογικά, από τις 100 γιγάντιες οθόνες που έχουν ήδη αρχίσει να στήνονται στο Λονδίνο και τις άλλες μεγάλες πόλεις.

Όπως και να έχει, είναι τέτοια η υστερία γύρω από την Ελισάβετ που ακόμα και τα βραχιολάκια που έπαιρνε κανείς μπαίνοντας στην ουρά πουλιούνται στο διαδίκτυο, ακόμα και για δεκάδες χιλιάδες λίρες. Ο διαδικτυακός ιστότοπος δημοπρασιών ebay αναγκάστηκε να παρέμβει, καταργώντας λογαριασμούς και ακυρώνοντας δεκάδες λίστες πώλησης. Ανακοίνωσε ότι είναι «αντίθετο με τις πολιτικές μας». Χρυσές δουλειές παρατηρούνται και στα λουλούδια, με Τούρκους ανθοπώλες να ναυλώνουν αεροπλάνα μεταφοράς εμπορευμάτων, αντί για φορτηγά οχήματα, μεταφέροντας όσα περισσότερα λουλούδια μπορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Kοινωνικό φαινόμενο

Το ενδιαφέρον του κόσμου για τη βασιλική οικογένεια αποτυπώνεται και στα σόσιαλ μίντια. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τον Κάρολο, τα παιδιά, αλλά και τη σύζυγό του έχει τεράστια ανταπόκριση, ειδικά στην πλατφόρμα του TikTok. Μέσα σε όλα αναβιώνει και η αντιπάθεια κάποιων προς το πρόσωπο της Καμίλα, με ένα βίντεο που τη συγκρίνει με την Νταϊάνα και που έχει ήδη ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο θεάσεις.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, πραγματοποιήθηκε χθες και η αγρυπνία των εγγονών της Ελισάβετ. Και τα οκτώ εγγόνια μεταξύ των οποίων ο Γουίλιαμ και ο Χάρι στάθηκαν γύρω από το φέρετρό της, δύο ημέρες πριν από την κηδεία της. Για την περίσταση, επετράπη και στον δευτερότοκο γιό του Βασιλιά Χάρι να φορέσει τη στρατιωτική στολή του, παρά την ηχηρή απομάκρυνσή του από τη μοναρχία. Το ίδιο θα κάνει και στην κηδεία τη Δευτέρα.

Χθες, αργά το βράδυ αφίχθη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του. Μαζί με άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, βασιλείς και υψηλούς προσκεκλημένους από όλον τον κόσμο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραστεί στην κηδεία της Ελισάβετ και πριν από αυτή σε δύο επίσημες εκδηλώσεις. Αντιπροσωπεία από την Κίνα θα εκπροσωπήσει την χώρα, ενώ το Κρεμλίνο δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη μη πρόσκληση Πούτιν. Γκρινιάζουν, όμως, και κάποιοι που θα παρευρεθούν για την “δύο ταχυτήτων” αντιμετώπιση, όπως την χαρακτηρίζουν.

Το ταξιδιωτικό πρωτόκολλο που στάλθηκε σε πρεσβείες το Σαββατοκύριακο δεν θα ισχύσει για όλους. Κάποιοι θα πάνε στην τελετή με τις λιμουζίνες τους και άλλοι με πούλμαν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Λονδίνο θα είναι διαφορετικό. Αν και το λιανεμπόριο δεν είναι υποχρεωμένο να αναστείλει τις δραστηριότητές του, οι περισσότεροι ανακοίνωσαν ότι θα το κάνουν ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη της βασίλισσας.

Ο βασιλιάς θα έχει συνάντηση σήμερα με τη Λιζ Τρας στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Τόσο αυτός, όσο και η σύζυγός του θα ασχοληθούν προσωπικά με τη φιλοξενία των αρχηγών κρατών και επίσημων ξένων καλεσμένων στο παλάτι για την τελετή που ο εκπρόσωπος του βασιλιά περιέγραψε ως «επίσημη κρατική εκδήλωση».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx