Ιράν: Μαρτυρίες γυναικών για την εξέγερση με αφορμή την υπόθεση Αμινί
24/09/2022Κίνδυνος εμφύλιας σύρραξης ελλοχεύει στο Ιράν. Ο ιρανικός στρατός προειδοποίησε ανοιχτά ότι θα κατέβει στους δρόμους για να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις που, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «αποβλέπουν στην αποδυνάμωση του ισλαμικού καθεστώτος». Εκτός αυτού, οπαδοί του καθεστώτος κατέβηκαν επίσης στους δρόμους της Τεχεράνης με συνθήματα, όπως «Θάνατος στην Αμερική». Στο στόχαστρό τους βρίσκονται όσοι διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης.
Ο θάνατος της 22χρονης Κούρδισας Μαχσά Αμινί κατά τη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη αποτέλεσε την αφορμή για μαζικές διαμαρτυρίες, που έχουν λάβει διαστάσεις κοινωνικής εξέγερσης και μάλιστα αντικυβερνητικής. Τρεις γυναίκες που μίλησαν στον Guardian με αλλαγμένα ονόματα εξηγούν για ποιο λόγο κατέβηκαν στους δρόμους και διαδηλώνουν κατά του θεοκρατικού καθεστώτος στο Ιράν.
The brave people of Iran are protesting widely against the authoritarian regime of Iran; The regime oppresses the people by sending soldiers to the streets and cutting off the internet.
We ask the free world to support the people of Iran.#MahsaAmini#مهسا_امینی pic.twitter.com/KnhpoF79Ci— Sarah (@sarah22143) September 24, 2022
«Τις τελευταίες ημέρες ο αγώνας στον δρόμο έχει ξεπεράσει τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Τώρα αφορά την εκδίκηση. Είμαι εδώ για κάθε λεπτό της ζωής μου που έχω ντροπιαστεί επειδή είμαι γυναίκα» λέει η 20χρονη Ρόνα από την Τεχεράνη. «Δύο μήνες νωρίτερα βρέθηκα μαζί με μια άλλη γυναίκα σε διαδήλωση κατά του διατάγματος για την χιτζάμπ και ένας αστυνομικός με αποκάλεσε τσούλα. Αν και ήμουν ντυμένη, εκείνος είπε ότι ήμουν γυμνή. Τα ίδια και χειρότερα τα έχω ζήσει αρκετές φορές. Δεν περίμενα ποτέ ότι τα πράγματα θα έχουν πάρει πλέον μια τέτοια φονική τροπή. Τώρα ρισκάρουμε να πεθάνουμε διαδηλώνοντας. Θέλω να είμαι ελεύθερη» συνεχίζει η 20χρονη Ιρανή.
What the Hell😡😡 Iranian Police Monsters shoot directly at a Little Child who was just looking out of the window of his house. This is bizarre & insane 😡
Hijab #IranProtests2022 #Iran #IranProtests #IranRevolution #IranRevolution2022 #MahsaAmini #Hijab #Mahsa_Aminii #Iranian pic.twitter.com/EKE8unuV24
— Jyot Jeet (@activistjyot) September 24, 2022
Η ίδια θέλοντας να στείλει μήνυμα σε όλο τον κόσμο προσθέτει: «Εμείς οι γυναίκες στο Ιράν δεν είμαστε αδύναμες. Είμαστε όπως όλες οι άλλες γυναίκες στον κόσμο. Μας αρέσει το make up και οι ταινίες του Χόλυγουντ. Ωστόσο δεν μπορούμε να περπατήσουμε στον δρόμο χωρίς να μας εξευτελίζουν επειδή φοράμε ό,τι θέλουμε. Την τελευταία φορά που διαδηλώναμε φωνάζαμε “Zan, Zendegi, Azadi” (γυναίκα, ζωή, ελευθερία) και το μόνο που ονειρευόμουν ήταν πως θα συντριβεί το καθεστώς Χομεϊνί από κάθε γυναίκα κα κορίτσι που διαδηλώνει».
Video from the streets of Iran.
Jin. Jiyan. Azadi.
Zan. Zendegi. Azadi.
Woman. Life. Freedom.#MahsaAmini pic.twitter.com/SIV5Tkqom0— Rep. Anna V. Eskamani 🔨 (@AnnaForFlorida) September 23, 2022
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από το Ιράν
Στο ίδιο πλαίσιο και η 19χρονη Μοχσίν από την πόλη Μασάντ, η οποία αφού περιγράφει το μένος με το οποίο είδε αστυνομικούς να χτυπούν μια έφηβη διαδηλώτρια κάνοντας λόγο για «αδιανόητη βία» από το ιρανικό καθεστώς και προσπάθεια διάβρωσης των διαδηλώσεων μέσω Telegram και WhatsApp, στη συνέχεια εξηγεί ότι οι διαδηλώσεις πλέον αφορούν «την ελευθερία της επιλογής, τον πληθωρισμό, την ανεργία και την δικτατορία που έχει σβήσει το μέλλον μας».
Η ίδια κοπέλα, αν και περιγράφει πώς μια διαδήλωση απαντήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας με σφαίρες, στέλνει μήνυμα: «Πονάω αλλά δεν θα σταματήσω να διαδηλώνω μέχρι να μου περάσουν χειροπέδες. Θα κάνω τα πάντα για τη χώρα μου και τις Ιρανές αδελφές μου που ξεκίνησαν αυτή την επανάσταση».
Situations in Tehran the capital of Iran getting worst "Death to Mullahism principles". #IranProtests2022 #مهسا_امینی #MahsaAmini #OpIran #IranProtests #IranianLivesMatter pic.twitter.com/1UgPPKSNQ2
— Free Palestine (@Imzamangul) September 24, 2022
Με μελανά χρώματα περιέγραψε την αντίδραση του ιρανικού καθεστώτος και η 29χρονη δημοσιογράφος, Ρέζα, η οποία περιέγραψε πως την σταμάτησαν αστυνομικοί, τη χτύπησαν και της πήραν την επαγγελματική της κάρτα. «Δεν μας επιτρέπουν να γράψουμε καν τη λέξη “θάνατος”. Το κυνηγητό των δημοσιογράφων έχει ξεκινήσει και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Είμαι οργισμένη, ωστόσο νιώθω αβοήθητη. Βάζουν ανθρώπους κατά ανθρώπων. Φοβάμαι ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν και εμείς εδώ δεν μπορούμε να πούμε στον κόσμο την αλήθεια μας».
Απειλεί ο στρατός
Οι Ιρανοί αξιωματούχοι, πάντως, προσπαθούν να πείσουν το εγχώριο ακροατήριο ότι δεν υπάρχει καμία ανάμειξη των δυνάμεων ασφαλείας στους θανάτους των διαδηλωτών. Οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της νεαρής κοπέλας πάντως έχουν μετατραπεί σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις και καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, σε ανακοίνωσή του ο στρατός είπε ότι «αυτές οι απέλπιδες ενέργειες εντάσσονται στη σατανική στρατηγική του εχθρού για την αποδυνάμωση του ισλαμικού καθεστώτος». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι θα «αντιμετωπίσει τους εχθρούς» για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα.
#Iran : Pro government rally held in #Tehran against #MahsaAmini protest movement that’s erupted across country #مهسا_امینی #IranProtests2022 #تهران pic.twitter.com/pXQqdKdbyr
— sebastian usher (@sebusher) September 23, 2022
Γιγαντώνονται οι διαδηλώσεις
Παρά τις απειλές, ωστόσο, συνεχίζουν να γιγαντώνονται οι διαδηλώσεις. Ζητήματα, όπως αυτά των προσωπικών ελευθεριών των γυναικών έχουν επανέλθει. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Η οικονομία της χώρας και μαζί με αυτήν οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών βυθίζονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων. Οι πολίτες εκφράζουν με τις μαζικές και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τη γενικότερη δυσαρέσκειά τους.
Ο θάνατος της 22χρονης κοπέλας επανέφερε στην επιφάνεια και τις έντονες διαιρέσεις που ανέκαθεν υπήρχαν στην ιρανική κοινωνία. Από τη μία έχουμε τους σκληροπυρηνικούς που στηρίζουν το θεοκρατικό καθεστώς και από την άλλη τους πιο φιλελεύθερους, γνωστούς και ως μεταρρυθμιστές. Αυτοί είναι που συγκρούονται πλέον στους δρόμους. Όπως και να έχει, ο θάνατος της Μαχσά Αμινί έχει προκαλέσει τεράστιο κύμα οργής και τις χειρότερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν από το 2019. Οι γυναίκες καίνε τις μαντήλες τους στην μέση του δρόμου και ο κόσμος χειροκροτεί.
Οι διαδηλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν και τη διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Υπήρξε σχεδόν ολοκληρωτική διακοπή σε περιοχές της επαρχίας του ιρανικού Κουρδιστάν και περιφερειακές διακοπές ρεύματος σε άλλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Τεχεράνης. «Έπειτα από απόφαση των αξιωματούχων, δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στο Instagram από το βράδυ της Τετάρτης, ενώ η πρόσβαση στο WhatsApp γίνεται επίσης με προβλήματα», μετέδωσε το πρακτορείο Fars. Το μέτρο αυτό ελήφθη λόγω «των ενεργειών των αντιεπαναστατών κατά της εθνικής ασφάλειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», διευκρίνισε.
Διαδηλώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος καταγράφηκαν και αλλού, όπως στη Βηρυτό και στην Κωνσταντινούπολη, με γυναίκες να κόβουν μπροστά στις κάμερες τις κοτσίδες τους για να δείξουν ότι τα μαλλιά τους ανήκουν και τα κάνουν οι ίδιες ό,τι θέλουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αίρουν ορισμένες από τις εμπορικές κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο Ιράν, ώστε οι τεχνολογικές εταιρείες να προσφέρουν πλατφόρμες και υπηρεσίες που θα επιτρέψουν στους Ιρανούς να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.