Αμερικανική αποτυχία καταδίκης της Χαμάς στον ΟΗΕ

Πρώτη νίκη της Χείλι έναντι του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών

Οι ΗΠΑ απέτυχαν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να καταδικάσει το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, αφού το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε η Αμερικανή πρέσβης Νίκι Χέιλι δεν εξασφάλισε ικανή πλειοψηφία για την υιοθέτησή του, εξέλιξη στην οποία η Χαμάς είδε «κόλαφο» για την Ουάσινγκτον.

Εκ προοιμίου, το Κουβέιτ και η ομάδα των αραβικών Κρατών, σε μια διαδικαστική ψηφοφορία στην οποία επικράτησαν για μόλις τρεις ψήφους, κατάφεραν να εξασφαλίσουν ότι θα εφαρμοζόταν ο κανόνας της ενισχυμένης πλειοψηφίας δύο τρίτων για την έγκριση του αμερικανικού σχεδίου, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και επικρίσεις από πλευράς Χέιλι, που διατεινόταν πως το κείμενο αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Το αμερικανικό κείμενο όμως τελικά δεν έλαβε παρά 87 ψήφους, συμπεριλαμβανομένων αυτών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πενήντα επτά χώρες το καταψήφισαν, ενώ 33 επέλεξαν να απόσχουν, σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση. 16 Κράτη δεν ψήφισαν καν.

«Επιβάλλεται το κείμενο να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία», διαμαρτυρόταν μάταια η Χέιλι πριν από την ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη με αρκετή καθυστέρηση, λόγω των «διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής», όπως εξήγησε το προεδρείο της ΓΣ.

Η Γενική Συνέλευση, οι αποφάσεις της οποίας δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά έχουν σημαντικό πολιτικό βάρος σε διεθνές επίπεδο, «δεν έχει πει ποτέ τίποτα για τη Χαμάς», εξεμάνη η Αμερικανή διπλωμάτης επαναλαμβάνοντας την καταγγελία της «πολιτικής δύο μέτρων και δύο σταθμών» σε βάρος του Ισραήλ.

«Η απόφαση στην ψηφοφορία επί της διαδικασίας έχει σκοπό να αποτρέψει» την υιοθέτηση του αμερικανικού σχεδίου απόφασης «και ο αδελφός μου του Κουβέιτ το γνωρίζει πολύ καλά», τόνισε εξάλλου η Χέιλι.

Ο Ισραηλινός ομόλογός της Ντάνι Ντάνον πάντως εξέφρασε ικανοποίηση σε ανακοίνωσή του διότι «για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών, ένας αριθμός χωρών που αποτελεί ρεκόρ υποστήριξε μια απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που καταδικάζει τη Χαμάς».

Την ίδια ακριβώς άποψη εξέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιαχου, κάνοντας λόγο για ένα «σημαντικό επίτευγμα» κι επαινώντας τα Κράτη που υιοθέτησαν «μια στάση αρχών εναντίον της Χαμάς», μέσω Twitter.

Ο κανόνας της ενισχυμένης πλειοψηφίας δύο τρίτων εγκρίθηκε με 75 ψήφους, 72 τάχθηκαν κατά, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μελών της ΕΕ, ενώ 26 Κράτη απείχαν.

«Η αποτυχία του αμερικανικού εγχειρήματος στα Ηνωμένα Έθνη αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ και επιβεβαίωση της νομιμότητας της αντίστασης», σχολίασε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζάχρι.

Η υποβολή του αμερικανικού σχεδίου απόφασης, που υποστηρίχθηκε από την ΕΕ, ήταν μια από τις τελευταίες σημαντικές πρωτοβουλίες της Χέιλι, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε πως πρόκειται να εγκαταλείψει τον θώκο της στα τέλη της χρονιάς. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Χέιλι, η οποία υποστήριζε εξαρχής ανεπιφύλακτα το Ισραήλ, είχε μετατρέψει αυτή την καταδίκη της Χαμάς σε μια «υπόθεση πολύ προσωπική».

Το σχέδιο απόφασης καταδίκαζε «τη Χαμάς για τις επανειλημμένες εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ και την υποκίνηση της βίας, η οποία θέτει τη ζωή αμάχων σε κίνδυνο», ενώ απαιτούσε «η Χαμάς και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Τζιχάντ, να σταματήσουν όλες τις προκλήσεις και τις βίαιες ενέργειες, ανάμεσά τους και την χρήση εμπρηστικών μηχανισμών» που τοποθετούνται σε χαρταετούς και μπαλόνια.

Οι πρεσβευτές της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, που υποστηρίζει τη Χαμάς, συμφώνησαν για μια φορά όταν πήραν τον λόγο. «Το Ισραήλ ουδέποτε σεβάστηκε αποφάσεις του ΟΗΕ», πέταξε ο μόνιμος αντιπρόσωπος του σουνιτικού βασιλείου, ενώ ο αντιπρόσωπος της διπλωματίας της σιιτικής Ισλαμικής Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η Χαμάς είναι ένα «νόμιμο κίνημα που μάχεται εναντίον της ισραηλινής κατοχής» των παλαιστινιακών εδαφών.

Υπό την πίεση των Ευρωπαίων, οι Παλαιστίνιοι και οι αραβικές χώρες απέφυγαν να προτείνουν να τροποποιηθεί το αμερικανικό κείμενο ώστε να συμπεριληφθούν συγκεκριμένες αναφορές σε αποφάσεις που καλούν να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή, να οριστεί μέσω διαπραγματεύσεων το τελικό καθεστώς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και να συμφωνηθεί μια λύση δύο Κρατών στα αναγνωρισμένα σύνορα του 1967 — θέσεις στις οποίες γενικά συμφωνεί η διεθνής κοινότητα.

Μετέτρεψαν τις τροποποιήσεις αυτές σε χωριστό σχέδιο απόφασης, που υιοθετήθηκε με 156 ψήφους υπέρ, ανάμεσά τους και αυτές της ΕΕ. Έξι χώρες καταψήφισαν αυτό το κείμενο, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, 12 απείχαν. «Ακόμα μια απόφαση εναντίον του Ισραήλ», κατήγγειλε ο Ντάνι Ντάνον.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν «να αποφευχθεί μια αναμέτρηση στην οποία θα ηττάτο όλος ο κόσμος», εξήγησε Ευρωπαίος διπλωμάτης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, αλλά και να προασπιστεί «η ενότητα της ΕΕ».

Κανένας δεν πίστευε ότι «θα προχωρούσε» η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή με τα κείμενα που τέθηκαν σε ψηφοφορία την Πέμπτη, συμπλήρωσε η ίδια πηγή, κάνοντας λόγο για «πολιτικά παιγνίδια».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx