Δύσκολο τετ-α-τετ Τσίπρα-Πούτιν
07/12/2018Στην παγωμένη Μόσχα για “ξεπάγωμα” των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Οι διμερείς σχέσεις δοκιμάστηκαν το περασμένο καλοκαίρι με τη γνωστή υπόθεση των απελάσεων. Παρακολουθώντας κανείς τις κυβερνητικές δηλώσεις είναι εμφανές πως η Αθήνα θέλει να δώσει την εικόνα μιας αναβάθμισης των ελληνορωσικών σχέσεων. Εξάλλου, η αντιπαράθεση του καλοκαιριού με τις απελάσεις και τις υψηλών τόνων ανακοινώσεις, είχε δώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε μία αψυχολόγητη στροφή 180 μοιρών σ’ αυτό το επίπεδο.
Η στάση της εκείνη είχε δημιουργήσει σύγχυση και ερωτηματικά στην κοινή γνώμη, αλλά και στο εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, εκείνοι που ανέκαθεν θεωρούσαν τη Ρωσία ένα είδος αντίβαρου στην εξάρτηση από τον αμερικανικό παράγοντα. Η αναθέρμανση των σχέσεων Αθήνας-Μόσχας λοιπόν είναι το ζητούμενο του σημερινού τετ-α-τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Δεν χωράει αμφιβολία, όμως, ότι η συνάντηση πραγματοποιείται στη “σκιά” όσων έχουν συμβεί τις τελευταίες ώρες στο Σκοπιανό. Το ονοματολογικό θα πέσει στο τραπέζι των συνομιλιών στο Κρεμλίνο, ενώ ο σαφής προσανατολισμός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προς τις ΗΠΑ ήδη αποτελεί αγκάθι στην επαναπροσέγγιση.
Το σημερινό πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού έχει ως εξής: Νωρίς το πρωί θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου. Μετά θα συναντηθεί με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην πρωθυπουργική κατοικία. Θα συζητήσουν για ζητήματα που αφορούν την εμπορική και οικονομική συνεργασία, καθώς και έργα στον ενεργειακό τομέα και στην αγροτική οικονομία.
Αμέσως μετά (12:00-12:30) θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, υπογραφή διμερών συμφωνιών και κοινή συνέντευξη Τύπου. Ως είθισται, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε μία συνέντευξη προπομπό. Σε αυτή κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο για σχέσεις αλληλοσεβασμού και συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις, στα πλαίσια βέβαια πάντοτε της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, προς όφελος των δικών μας εθνικών συμφερόντων, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της συνεργασίας στην περιοχή.
«Όπως αντιλαμβάνεστε, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, κατ’ αρχάς ως μέλος της ΕΕ, να δούμε τις συνολικότερες εξελίξεις για την ασφάλεια στο σύνολο της ηπείρου. Η Ρωσία είναι μία πολύ σημαντική χώρα, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της, από τη Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία, τη Μέση Ανατολή ως το Αφγανιστάν. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί κανείς να μην τη λαμβάνει σοβαρά υπόψη του. Δεν μπορεί κανείς να μη συζητάει μαζί της. Και πιστεύω σταθερά ότι μέσα από τον διάλογο, τη συζήτηση και τον αλληλοσεβασμό μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ενιαία αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή μας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τον αγωγό Turk-Stream. Πιο συγκεκριμένα για την προέκτασή του προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.