ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων – Μόλις δύο εμβολιασμοί σε ολόκληρο νομό

Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων – Μόλις δύο εμβολιασμοί σε ολόκληρο νομό, Όλγα Μαύρου

Συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα, που ενώ κατά τα τέλη Αυγούστου είχαν μειωθεί στα 4.800 ημερησίως, με το άνοιγμα των σχολείων έφθασαν τα 6.400 και σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, έφθασαν τα 7.800 την ημέρα. Εκτός από την αύξηση των κρουσμάτων, αυξήθηκαν πολύ και οι επαναλοιμώξεις, που από 22% στις αρχές του καλοκαιριού, εκτιμώνται από τον ΕΟΔΥ σήμερα στο 25% των λοιμώξεων.

Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τέσσερις νέους ασθενείς, έχει ξανανοσήσει. Όμως η αρμόδια υπηρεσία δεν δίνει σημαντικά στοιχεία, όπως αν οι επαναμολυνόμενοι είχαν προηγουμένως νοσήσει από την μετάλλαξη Βήτα ή Δέλτα παλαιότερα, ή αν είχαν πρόσφατες λοιμώξεις από την Όμικρον και επαναμολύνθηκαν από την Όμικρον4 ή την Όμικρον5.

Σύμφωνα με την νέα εβδομαδιαία έκθεση, αυξήθηκαν κατά 5% και οι διασωληνώσεις, αλλά και εν γένει οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι εισαγωγές σε κλίνες κορονοϊού είχαν μειωθεί από τα τέλη Αυγούστου και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου στις 113-115 την ημέρα, αλλά έφθασαν τώρα τις 151. Σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, η αύξηση είναι της τάξης του 31%. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 66. Οι θάνατοι ασθενών κατά την υπό εξέταση εβδομάδα (26 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου) ήταν 89 εν συνόλω, ή 13 την ημέρα, ενώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα ήταν 14 την ημέρα.

Τα τεστ, που μέχρι τον Ιούλιο ήταν 200.000 την ημέρα, μειώθηκαν σταδιακά στις 40.000 και τώρα άρχισαν σιγά-σιγά να αυξάνονται. Την τελευταία εβδομάδα έφθασαν τα 100.000 την ημέρα. Εντούτοις, πολλά κρούσματα εξακολουθούν να μη δηλώνονται, γιατί πολλοί διαπιστώνουν ότι είναι φορείς με self test και δεν το “επισημοποιούν” για να μην αντιμετωπίσουν καραντίνα, ή και για άλλους λόγους, αφού πλέον ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και δεν έχουν λόγο να πιστοποιήσουν την νόσηση.

Περιορισμένοι οι εμβολιασμοί

Ο εμβολιασμός εν τω μεταξύ των ευπαθών, δείχνει ότι ο “ενθουσιασμός” για τα νέα εμβόλια είναι μάλλον πολύ συγκρατημένος. Όπως γράφαμε και χτες, για το εμβόλιο που κάλυπτε το αρχικό στέλεχος της Κίνας και την Όμικρον 1, έσπευσαν μόνον 60.000 άτομα. Σήμερα φαίνεται ότι εμβολιάσθηκαν 5.500 πολίτες με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θεωρητικά καλύπτει έναντι του αρχικού στελέχους και των υποπαραλλαγών Όμικρον4 και Όμικρον5. Όμως, τόσοι πήγαιναν για εμβολιασμό και για το πρώτο εμβόλιο, δηλαδή το “διπλό”.

Στη Μαγνησία για παράδειγμα, εμβολιάστηκαν χθες με το νέο εμβόλιο μόλις πέντε άτομα, στα Χανιά τέσσερα, στην Κέρκυρα τρία, στα Γρεβενά δύο, στην Ευρυτανία τρία και στην Κάρπαθο ένα. Σε όλη τη Θεσσαλονίκη εμβολιάστηκαν 978 άτομα και στην Αττική (μαζί με τα νησιά του Αργοσαρωνικού) 2.715. Υπενθυμίζεται ότι εκείνοι που είναι συνετό να εμβολιαστούν, είναι πάνω από τρία εκατομμύρια, αφού δύο εκατομμύρια είναι μόνον οι άνω των 60 ετών. Δικαιούνται τον εμβολιασμό αυτό και όλοι οι ευπαθείς και ανοσοκατεσταλμένοι άνω των 12 ετών, καθώς και οι ιατρονοσηλευτές, αλλά και οι εργαζόμενοι ή συνοικούντες με ευάλωτους. Επίσης μπορούν να το κάνουν και όσοι είναι άνω των 30 ετών «με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους», όπως αναφέρει η Επιτροπή Εμβολιασμών.

Οι λόγοι που πολλοί το αναβάλλουν είναι ίσως ότι θέλουν να δουν αν “θα ακουστούν παρενέργειες” ή επειδή πολλοί υποτιμούν την Όμικρον4 και Όμικρον5. Αυτή όντως έχει μια ηπιότητα, αλλά όχι για τους ευπαθείς. Πολλοί εν τω μεταξύ έχουν ήδη νοσήσει και ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει μόνον όταν έχουν παρέλθει 3-4 μήνες από τη νόσηση, οπότε πιθανόν η μειωμένη προσέλευση να οφείλεται και σε αυτό τον παράγοντα, δηλαδή στο μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν ήδη προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Εντούτοις η νόσηση δεν προσφέρει ισόβια αντισώματα, και η μεγάλη έγνοια όλων είναι μήπως μια νέα μετάλλαξη, πιο επιθετική από την Όμικρον, βρει τον πληθυσμό ακάλυπτο. Επίσης πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα που νοσούν επανειλημμένα από το κορονοϊό έχουν περισσότερες πιθανότητες κάποια στιγμή να παρουσιάσουν longcovid ή μακρά νόσο, ή να νοσήσουν βαριά, τουτέστιν το γεγονός ότι κάποιος πέρασε τον κορονοϊό ελαφρά την πρώτη φορά δεν συνεπάγεται δυστυχώς ότι την επόμενη φορά θα τον περάσει εξίσου ήπια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx