Τί δείχνουν οι έρευνες για τα χάπια κατά του Covid-19
07/10/2022Βρετανική κλινική μελέτη δεν διαπίστωσε κανένα όφελος από τη χορήγηση του αντιικού της εταιρείας Merck όσον αφορά την μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά το κύμα της Όμικρον. Αντίστοιχα μελέτη για το αντιικό της Pfizer στο Ισραήλ έδειξε ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 81% για τους άνω των 65, αλλά όχι και για τους νεότερους. Επίσης εξακολουθεί να ερευνάται το γιατί πολλοί ασθενείς που πήραν το χάπι της Pfizer ξανακύλησαν όταν το διέκοψαν. Τα χάπια κατά του covid, είναι πλέον αντικείμενα ερευνών για τα αποτελέσματα τους.
Όσον αφορά την μελέτη για το Lagevrio της Merck, δεν βρήκε «καμία διαφορά ανάμεσα στο αντιικό σκεύασμα που περιέχει μολνουπιραβίρη και σε ένα εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), όσον αφορά τη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω Covid-19 στη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Όμικρον. Το χάπι δεν έδειξε ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου μεταξύ των ενηλίκων υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης σε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους έδειξαν ότι το χάπι μπορεί μεν να μειώνει τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών, αλλά όχι την πιθανότητα να νοσηλευθούν».
Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Κρις Μπάτλερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τους Financial Times, ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη ανάλυση που θα επιτρέψει στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές να αποφασίσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν πλέον το χάπι. Οι πωλήσεις του υπολογίζονται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά πολλοί ειδικού θεωρούν ότι δεν έχει ακόμη αποδείξει πως παρέχει απτά οφέλη στους ασθενείς.
Τα αρχικά στοιχεία μιας πρώτης κλινικής δοκιμής το 2021 είχαν αναφέρει μείωση κατά 50% περίπου του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου, αλλά μέσα σε λίγους μήνες το ποσοστό αυτό με νεότερες έρευνες μειώθηκε στο 30%. Τώρα φαίνεται πως δεν προσφέρει ουτε το 30%. Ο δρ Άντριου Χιλ του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ δήλωσε ότι «αν η μολνουπιραβίρη δεν εμφανίζει κανένα όφελος, θα είναι δύσκολο για τις υπηρεσίες υγείας να δικαιολογήσουν τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν γι’ αυτό το φάρμακο παγκοσμίως. Έχουμε δει μια παρόμοια κατάσταση και στο παρελθόν με άλλα φάρμακα Covid-19 όπως η ρεμδεσιβίρη. Τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ενθαρρυντικά, αλλά οι μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές δεν έδειξαν κανένα όφελος».
Τα άλλα αντιικά
Όμως οι έρευνες δεν είναι πάντα σίγουρο ότι αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, άλλη έρευνα έδειχνε ότι είχαν θετικά αποτελέσματα τόσο το Paxlovid της Pfizer, όσο και το χάπι της Merck αλλά και ένα τρίτο σκεύασμα με την ουσία φλουβοξαμίνη. Εντούτοις ειδικά το τρίτο σκεύασμα δεν είχε λάβει ποτέ έγκριση ούτε καν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκου που είναι εν γένει πιο “εύκολος” από τον ευρωπαϊκό στο να αδειοδοτεί σκευάσματα.
Η έρευνα του Ισραήλ που ουσιαστικά στηρίζει το Paxlovid είναι από τις λίγες που έγιναν στην πράξη και σε πραγματικές συνθήκες νοσηλείας διαρκούντος της κύματος της Όμικρον και των υποπαραλλαγών της. Το φάρμακο υπενθυμίζεται ότι είχε δοκιμαστεί και εγκριθεί “επί Δέλτα” και όχι “επί Όμικρον”. Επίσης είχε δοκιμαστεί σε ανεμβολίαστους ασθενείς. Οπότε τέθηκαν εν συνεχεία ερωτηματικά για το πόσο ωφελούσε σε άλλες μεταλλάξεις αλλά και τους εμβολιασμένους ή όσους είχαν φυσική ανοσία επειδή είχαν ήδη νοσήσει από κορονοϊό.
Η έρευνα στο Ισραήλ έδειξε ότι το φάρμακο ωφελούσε τους άνω των 65 σε ποσοστό 81%, αλλά όχι τους νεότερους ευπαθείς. Επίσης έδειξε ότι πολλοί παρουσίαζαν συμπτώματα μόλις διέκοπταν τη χορήγηση του φαρμάκου, που το θεραπευτικό σχήμα του είναι πενθήμερο. Άλλες έρευνες έδειξαν οφέλη και για τους νεότερους των 65 πάντως και τα συμπεράσματα δεν είναι τόσο σαφή όσο θα θέλαμε, καθώς όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και το Paxlovid έχει αντενδείξεις και παρενέργειες, όμως είναι και από τα λίγα που έχουν απομείνει στο οπλοστάσιο πέραν του εμβολιασμού.
Όσον αφορά το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς που πήραν το χάπι της Pfizer “ξανακυλούν” λίγες μέρες μετά τη διακοπή του, δεν υπάρχουν σαφή συμπεράσματα. Μια μικρή έρευνα που την αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο Reuters έδειξε το παράδοξο ότι όσοι ξανακύλησαν είχαν πιο υψηλό επίπεδο αντισωμάτων από όσους δεν ξανακύλησαν. Επίσης η ιδια έρευνα υποστηρίζει ότι η επανεμφάνιση των συμπτωμάτων δεν υποδηλώνει πως η θεραπεία παρενέβη στη φυσική διαδικασία παραγωγής αντισωμάτων και την ανέστειλε. Σύμφωνα με το Reuters όσοι ξανακύλησαν είχαν σε ποσοστό 80% ηπιότερα συμπτώματα από την πρώτη φάση της λοίμωξης και κανείς δεν χρειάσθηκε νοσηλεία. Ομως δεν έχουμε στοιχεία για το ισχύει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ειδικότερα, ούτε έχει γίνει διεθνώς μια σοβαρή έρευνα με επαρκή αριθμό ασθενών που ξανακύλησαν μετά την διακοπή της θεραπείας.