ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως θα επηρεάσουν το ρήγμα των Αλκυονίδων τα 5 Ρίχτερ της Ιτέας

Πως θα επηρεάσουν το ρήγμα των Αλκυονίδων τα 5 Ρίχτερ της Ιτέας; Όλγα Μαύρου

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στο σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 01:00 τη νύχτα στην Ιτέα, στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, συνέστησε «υπομονή μέχρι να διαπιστωθεί ότι ήταν ο κύριος σεισμός» και εκτιμά ότι δεν θα επηρεαστεί το ρήγμα των Αλκυονίδων. Συγκεκριμένα μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega είπε:

«Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη εάν ήταν ο κύριος σεισμός. Είχαμε εν συνεχεία τρεις σεισμούς μεγέθους των 2 – 2,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά αυτοί δεν συνιστούν απόλυτα μετασεισμική δραστηριότητα. Θα δούμε κατά τις υπόλοιπες ώρες την εξέλιξη του φαινομένου για να έχουμε μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη. Θεωρώ πως δεν θα επηρεάσει τις Αλκυονίδες, γιατί ήταν μικρός σεισμός. Βεβαίως τα ρήγματα είναι πάρα πολλά στον Κορινθιακό Κόλπο, αλλά θεωρώ ότι δεν μπορεί να διεγερθούν τα ρήγματα των Αλκυονίδων. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να προβλέψουμε προς το παρόν τι θα συμβεί στα ρήγματα σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο».

O καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης έγραψε σε δική του ανάρτηση στο facebook τα εξής: «Σήμερα στις 01:02, είχαμε μία ισχυρή σεισμική δόνηση ,M=5.0, με επίκεντρο 12 Χμ ανατολικά της Δεσφίνας. Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων», επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή. Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο

»Για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερους. Μετατόπιση προς άλλα μεγάλο γειτονικά ρήγματα δε βλέπουμε. Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου με τα δίκτυα του και θα σας ενημερώνει. Πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν πάντα τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από σεισμούς».

Εκείνος ο σεισμός είχε προκαλέσει 80 θανάτους και 500 τραυματισμούς.  Ο σεισμολόγος κ. Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας είχε εκτιμήσει πέρσι ότι οι Αλκυονίδες δίνουν στατιστικά ένα μεγάλο σεισμό κάθε περίπου 40 χρόνια και η τρέχουσα τεσσαρακονταετία έκλεισε πέρσι, οπότε ίσως επίκειται νέα μεγάλη δόνηση.

Ο σεισμός εκδηλώθηκε μερικά λεπτά μετά τη 1 τη νύχτα στον κόλπο της Ιτέας και το επίκεντρό του ήταν 20 χιλιόμετρα από την πόλη, αλλά έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, στην Αθήνα και στην Πάτρα. Η δόνηση προήλθε από μετατοπίσεις σε ρήγματα του Κορινθιακού Κόλπου, που φιλοξενεί πολλά ρήγματα όπως και ο Πατραϊκός. Η μεγάλη έγνοια είναι να μην ενεργοποιηθούν τα ρήγματα στις νήσους των Αλκυονίδων, που βρίσκονται ανατολικότερα και είχαν προκαλέσει τα 6,7 Ρίχτερ του 1981. Μπορείτε να δείτε χάρτη με τα ρήγματα της περιοχής αλλά και άλλους χάρτες με ρήγματα στην Ελλάδα, εδώ.

Από τον νυχτερινό σεισμό δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή σοβαρές ζημίες, όπως είπε ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook τα εξής:«Δυνατός σεισμός μεγέθους 5,1 στον Κορινθιακό κόλπο στις 1.02 περίπου 12 χλμ νότια της Δεσφίνας. Έντονα αισθητός και στην Αττική. Η περιοχή του Κορινθιακού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».

https://static2.emsc.eu/Images/EVID/117/1177/1177103/1177103.local.jpg
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική. Πριν τον κύριο σεισμό σημειώθηκε ένας προσεισμός μεγέθους 1,3 Ρίχτερ. Στις περιοχές κοντά στον σεισμό οι κάτοικοι είναι ανάστατοι καθώς η δόνηση ήταν ισχυρή και έγινε αισθητό ισχυρό βουητό. Κάτοικοι του Ξυλόκαστρου έλεγαν ότι ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός στην πόλη τους και ξύπνησαν μνήμες του 1999. Από το Γαλαξίδι και την Ερατεινή κάτοικοι περιγράφουν το σεισμό ως έντονο, αλλά μικρής διάρκειας και με ισχυρό βουητό.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί στις περιοχές που έγινε αισθητή η δόνηση, ενώ και ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής ανέφερε πως από τη δόνηση με επίκεντρο τα παράλια της Δεσφίνας δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx