ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στην Κίνα ο Σολτς αρχές Νοεμβρίου για συνομιλίες με τον Σι

Στην Κίνα ο Σολτς στις αρχές Νοεμβρίου για συνάντηση με τον Σι,

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προγραμματίζει επίσκεψη στο Πεκίνο στις 3 και 4 Νοεμβρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του 20ου Συνεδρίου του ΚΚ Κίνας, όπου αναμένεται να επανεκλεγεί ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Δέκα ημέρες μετά, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν ξανά στη Διάσκεψη G-20, στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Η επίσκεψη Σολτς στο Πεκίνο θα είναι η πρώτη επίσκεψη ξένου ηγέτη από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 και σηματοδοτεί εκ πρώτης την διάθεση και των δύο πλευρών, Γερμανίας και Κίνας, για αναθέρμανση των οικονομικών και πολιτικών τους σχέσεων, που έχουν βρεθεί υπό πίεση μετά την έναρξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Το Πεκίνο, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Βερολίνου και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία που αποδίδει στη συνεργασία με την Κίνα, όχι μόνον στον τομέα των οικονομικών σχέσεων αλλά και πολιτικά, στην μετωπική αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία.

Υπ’ αυτό το πρίσμα θα έχει ενδιαφέρον εάν μαζί με την προσπάθεια αναθέρμανσης των οικονομικών σχέσεων υπάρξει κάποια προσέγγιση στο Ουκρανικό και τη στάση του Πεκίνου έναντι της Μόσχας. Ως προς τις οικονομικές σχέσεις το ενδιαφέρον για αναθέρμανση είναι αμοιβαίο και στην γερμανική επίσημη αποστολή θα συμμετέχει μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών.

Ο καγκελάριος έχει αντιταχθεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για αποσύνδεση από την Κίνα, λέγοντας στους δημοσιογράφους (κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του στην Ασία στην Ιαπωνία την περασμένη άνοιξη) ότι η Γερμανία «είναι υπέρ των ανοιχτών, δίκαιων και βασισμένων σε κανόνες αγορών». Από την άλλη, όμως, όπως σημειώνει το Politico έχει ζητήσει από τις γερμανικές εταιρείες να αποφύγουν τη μονομερή εξάρτηση «από αλυσίδες εφοδιασμού από μία χώρα» -μια αναφορά για τις γερμανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που προμηθεύονται σχεδόν αποκλειστικά από την Κίνα ορυκτά σπάνιων γαιών.

Στις 16 Οκτωβρίου αρχίζει το 20ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και αναμένεται να επισφραγίσει την κυριαρχία του Σι Τζινπίνγκ. Καθώς θεωρείται βέβαιο πως ο Σι Τζινπίνγκ θα διασφαλίσει μια τρίτη θητεία ως επικεφαλής του κόμματος και της χώρας, οι επιλογές του αναμένεται να δώσουν μήνυμα συνέχειας και μερικής ανανέωσης, με κάποιες αλλαγές του πολιτικού προσωπικού. Στις 14 και 15 Νοεμβρίου ο Σι θα πάει στο Μπαλί, όπου έχει δηλώσει πως θα συμμετάσχει στις εργασίες του G-20 και το ενδιαφέρον εστιάζεται εάν θα προκύψει στο περιθώριο συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, εφόσον συμμετάσχει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx