Ουκρανοί μετατρέπουν αμάχους σε ανθρώπινες ασπίδες – Τί λένε δυτικές εκθέσεις
19/10/2022Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, στις αρχές Οκτωβρίου, ο ρωσικός στρατός έπληξε με πύραυλο νοσοκομείο στην συνοικία Κουπριάνσκ στο Χάρκοβο. Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, δήλωσε ο επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Όλεγκ Σινεγκούμποφ. Από το ξεκίνημα του πολέμου το Κίεβο κατήγγειλε τον ρωσικό στρατό για εγκλήματα κατά πολιτικών στόχων. Ήλθαν, όμως, στο φως εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και του ΟΗΕ, που ανατρέπουν τους ισχυρισμούς του Κιέβου, τουλάχιστον όσον αφορά ορισμένα περιστατικά, που τα δυτικά ΜΜΕ πρόβαλαν εμφατικά. Εκθέσεις που αποδεικνύουν πως Ουκρανοί χρησιμοποιούσαν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.
Η πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για εγκλήματα πολέμου των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι πολιτικά δυσμενής για το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του, αλλά βασίζεται σε εξακριβωμένες πληροφορίες. Η κριτική της Ουκρανίας και της Δύσης κατά της εν λόγω έκθεσης είναι αδικαιολόγητη. Η οργάνωση κατηγορείται για έλλειψη αντικειμενικότητας και ότι «καταδικάζει τα θύματα», λειτουργώντας υπέρ του Πούτιν. Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο από τον ουκρανικό στρατό. Ωστόσο, κατηγορείται, επειδή τα στοιχεία της εκθέτουν το Κίεβο, ενώ αυτό θέλει να παρουσιάζεται ως θύμα.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν αναφορές που επικρίνουν τα ρωσικά στρατεύματα. Εν τούτοις όταν ανέφερε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων τοποθετώντας όπλα σε οικισμούς, προκάλεσε έντονη αντίδραση από το Κίεβο και τη Δύση, με κατηγορίες φιλορωσισμού! Οποιαδήποτε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως, πρέπει να εφαρμόζει τα ίδια πρότυπα για όλα τα μέρη της σύγκρουσης και να μην κλείνει τα μάτια σε τίποτα.
Σ’ αυτά τα πλαίσια λειτουργεί η Διεθνής Αμνηστία. Τεκμήρια της ευθυκρισίας και αμεροληψίας της οργάνωσης υπάρχουν από το παρελθόν. Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταδικαστεί στο παρελθόν επειδή επέκρινε τις ΗΠΑ μετά τις συλλήψεις και απέλαση χωρίς δίκη υπόπτων για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και για τη σύγκριση της μεταχείρισης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ με το απαρτχάιντ.
Οι εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας
Η οργάνωση είπε ότι είχε καταγράψει πολυάριθμες περιπτώσεις τοποθέτησης ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε σχολεία και νοσοκομεία, καθώς και ότι διεξάγει εχθροπραξίες σε κατοικημένες περιοχές. Μία αναμενόμενη απάντηση από ένα καθεστώς που θέλει να προστατεύσει τους πολίτες του, θα ήταν η άμεση διεξαγωγή έρευνας για την απόδοση ευθυνών. Από την αρχή του πολέμου, η ουκρανική πλευρά κατηγορεί τους Ρώσους για εγκλήματα πολέμου σε βάρος αμάχων. Πολλές από αυτές τις κατηγορίες τις έχει υιοθετήσει και η Δύση, και τις χρησιμοποιεί ως εργαλείο για να δικαιολογήσει την περαιτέρω αποστολή δυτικού προηγμένου οπλισμού στην Ουκρανία και την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία.
Φαίνεται, όμως, ότι –σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ– και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν βαριές ευθύνες για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στις ζώνες πολέμου της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες και τους εκθέτουν ανενδοίαστα σε κίνδυνο, κάθε φορά που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα στρατιωτικά τους σχέδια. Ο Αμερικανός ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ajamu Baraka πιστεύει ότι η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της αποκάλυψε γεγονότα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, τα οποία τα δυτικά ΜΜΕ προτιμούν να αποσιωπούν. Η Ρωσία σχολίασε ότι η έκθεση επιβεβαιώνει όσα καταγγέλλει η ίδια εδώ και πολύ καιρό: «Μιλάμε συνεχώς γι’ αυτό, οι ουκρανικές δυνάμεις συχνά πυκνά χρησιμοποιούν τους αμάχους σαν ανθρώπινη ασπίδα».
Η σφαγή στην Στάρα Κρασνιάνκα
Το πλέον χαρακτηριστικό περιστατικό που περιγράφει η έκθεση του ΟΗΕ (συντάχθηκε μετά από επιτόπια έρευνα) αφορά στην έκθεση αμάχων σε κίνδυνο από τις ουκρανικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια επίθεσης σε οίκο ευγηρίας. Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό που συνέβη στη Στάρα Κρασνιάνκα, η οποία βρίσκεται περίπου 580 χλμ νοτιοανατολικά του Κιέβου. Λίγες μέρες πριν την επίθεση, Ουκρανοί στρατιώτες πήραν θέσεις μέσα στο γηροκομείο, κάνοντας ουσιαστικά το κτίριο, στρατιωτικό στόχο.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, όταν οι εχθροπραξίες πλησίασαν πιο κοντά στον οίκο φροντίδας, η διοίκησή του ζήτησε επανειλημμένα από τις τοπικές αρχές να γίνει απομάκρυνση των ασθενών. Ωστόσο, η εκκένωση δεν ήταν δυνατή, επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις πιστεύεται ότι είχαν ναρκοθετήσει τη γύρω περιοχή και έκλεισαν δρόμους, ανέφερε η έκθεση. Το οίκημα είναι χτισμένο σε λόφο και βρίσκεται κοντά σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο, που έκανε την τοποθεσία στρατηγικής σημασίας.
Οι δυνάμεις των ρωσόφωνων αυτονομιστών, επιτέθηκαν στο ίδρυμα με βαρύ οπλισμό, την ώρα που οι ασθενείς και το προσωπικό ήταν ακόμα μέσα. Δεκάδες ηλικιωμένοι και ανάπηροι ασθενείς, πολλοί από αυτούς κατάκοιτοι και Ουκρανοί στρατιώτες, εγκλωβίστηκαν μέσα στο κτίριο χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. «Μια πυρκαγιά ξεκίνησε και εξαπλώθηκε σε όλο το ίδρυμα ενώ οι μάχες ήταν σε εξέλιξη», ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ.
Ένα μέρος του προσωπικού και των τροφίμων κατάφεραν να διαφύγουν, καταφεύγοντας σε γειτονικό δάσος. Σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες, τουλάχιστον 22 από τους 71 ασθενείς επέζησαν από την επίθεση, αλλά ο ακριβής αριθμός των νεκρών παραμένει άγνωστος. Σε έναν πόλεμο γεμάτο φρικαλεότητες, η επίθεση στο γηροκομείο στο Στάρα Κρασνιάνκα ξεχώρισε για τη σκληρότητά της. Οι ουκρανικές αρχές έριξαν την ευθύνη στις ρωσικές δυνάμεις, κατηγορώντας τες ότι σκότωσαν περισσότερους από 50 άμαχους πολίτες σε μια βάναυση και απρόκλητη επίθεση.
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Κρέιν, πρώην αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και βετεράνο πολλών διεθνών ερευνών για εγκλήματα πολέμου, η Ουκρανία πρέπει να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες. Ο Κρέιν δήλωσε στο Associated Press: «Οι ουκρανικές δυνάμεις παραβίασαν τους νόμους των ένοπλων συγκρούσεων μη εκκενώνοντας τους κατοίκους και το προσωπικό του γηροκομείου. Ο βασικός κανόνας είναι ότι οι άμαχοι δεν μπορούν να στοχοποιηθούν σκόπιμα. Για οποιονδήποτε λόγο». Και συνέχισε: «Οι Ουκρανοί έβαλαν αυτούς τους ανθρώπους σε μια κατάσταση που ήταν μια ζώνη δολοφονίας. Και δεν μπορείς να το κάνεις αυτό».
Η Bild αποκάλυψε την αλήθεια
Σε μία άλλη προσπάθεια παραπλάνησης και επηρεασμού της διεθνούς κοινής γνώμης, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε στις 4 Οκτωβρίου 2022 μια φωτογραφία «ενός κουτιού με χρυσά δόντια» και ισχυρίστηκε ότι «είχαν αφαιρεθεί από Ουκρανούς θύματα των αμείλικτων Ρώσων σε έναν θάλαμο βασανιστηρίων» στο Pisky-Radkivski που ονόμασαν «μίνι Άουσβιτς». Η ιστορία διαδόθηκε αμέσως, με τους κάτοικους της περιοχής να ισχυρίζονται στην αστυνομία ότι άκουγαν συνεχώς κραυγές από εκεί.
Δημοσιογράφοι της Bild επισκέφτηκαν το Pisky-Radkivski για
να ερευνήσουν την ιστορία και διαπίστωσαν ότι όλα αυτά ήταν ένα μύθευμα. Τα χρυσά δόντια… που δεν ήταν χρυσά δεν προέρχονται από νεκρούς ή βασανισμένους ανθρώπους, αλλά τα είχαν πάρει οι Ρώσοι από τον οδοντίατρο του χωριού. Ο οδοντίατρος υποθέτει ότι οι Ρώσοι έκλεψαν τα δόντια επειδή νόμιζαν ότι ήταν φτιαγμένα από πραγματικό χρυσό, ενώ είναι στην πραγματικότητα από ανοξείδωτο ατσάλι.Η χρήση αμάχων σε ρόλο ασπίδας
Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με την «πιθανή χρήση ανθρώπινων ασπίδων», προκειμένου να καταστούν ορισμένα σημεία ή περιοχές απρόσβλητα από στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η χρήση ανθρώπινων ασπίδων απαγορεύεται ρητά από το άρθρο 28 της Σύμβασης IV της Γενεύης και το άρθρο 51 παράγραφος 7 του πρόσθετου πρωτοκόλλου. Το ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε αμυντική θέση δεν την απαλλάσσει από την υποχρέωση να σέβεται το διεθνές δίκαιο.
Είναι γνωστό ότι το πρώτο θύμα του πολέμου είναι η αλήθεια. Το Κίεβο έχοντας τη πρωτοφανή βοήθεια των δυτικών ΜΜΕ και περισσότερη ευελιξία στον επικοινωνιακό πόλεμο από την απομονωμένη Ρωσία, έχει επικρατήσει κατά κράτος σ’ αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποίησε το ψεύδος προκειμένου να ευαισθητοποιήσει πρωτίστως τους λαούς της Δύσης με πρόδηλο σκοπό την υποστήριξη και ενδεχομένως την ενεργή ανάμιξη των Δυτικών δυνάμεων.
Το έκανε χωρίς ηθικές αναστολές, καθότι όλη η υφήλιος έχει εμπλακεί ως μη όφειλε και πλήττεται σ’ όλα τα επίπεδα απ’ αυτόν τον πόλεμο. Ο λαλίστατος Ζελένσκι δεν εξέφρασε ποτέ την συμπαράσταση του στον παγκόσμιο πληθυσμό που στενάζει ως αποτέλεσμα των ενδεχομένως κατευθυνόμενων επιλογών του, που οδήγησαν σ’ αυτήν την ανθρώπινη τραγωδία!
Η χρησιμοποίηση των ανθρώπινων ασπίδων έχει ενδεχομένως διττή σκοπιμότητα: αφ’ ενός δυσχεραίνονται οι ρωσικές επιχειρήσεις, αφ’ ετέρου τα θύματα ανάμεσα στους αμάχους βοηθούν την Ουκρανία στο να διατηρεί το πάνω χέρι στον αγώνα «για την καρδιά και το μυαλό της διεθνούς κοινότητας», αποβλέποντας στη διασφάλιση της συνεχούς ροής δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε δυτική στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια…