“Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Μακεδονία, ζήτω η ΝΔ”
18/12/2018Αφού ανέπεμψαν ύμνους στον ιδρυτή και στην ιστορία της παράταξης και επανέλαβαν την ομολογία πίστης στον αρχηγό, τουλάχιστον μέχρι τις επικείμενες εθνικές εκλογές, οι περίπου 3000 σύνεδροι -εκ των οποίων μόλις 1000 αιρετοί και 2000 εξ οφίτσιο- ολοκλήρωσαν το 12ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ με την κλασσική μάχη των γραμμών για την ανάδειξη της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.
Εάν κάθε συνέδριο αποτελεί ένα πολιτικό και επικοινωνιακό γεγονός για να στείλει ένα κεντρικό μήνυμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το αξιοποίησε για να διασκεδάσει τις αιτιάσεις περί του νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα του και να διακηρύξει την κοινωνική του ευαισθησία. Παράλληλα, κράτησε υπό έλεγχο το θερμόμετρο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε υποδυόμενος μετριοπάθεια να κάνει άνοιγμα στους ψηφοφόρους του κέντρου που του είναι απαραίτητοι για να ξεκολλήσει από το 30% -32% που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις.
Προς τούτο, κατ’ αρχήν ανακοίνωσε το κοινωνικό του πρόγραμμα με κορυφαίο στοιχείο την χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γενιέται, συνδέοντας έτσι την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων με το δημογραφικό και την επιβίωση του έθνους. Το δεύτερο μέτρο είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από την μεγέθυνση του ΑΕΠ. Και υπάρχει πάντα και η παλαιότερη εξαγγελία για αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί. Φυσικά το οικονομικό στίγμα είναι πάντα φιλελεύθερο και το πακέτο περιλαμβάνει τα γνωστά: μείωση φόρων και εισφορών, διευκόλυνση ιδιωτικοποιήσεων, μείωση του δημόσιου τομέα και προσέλκυση επενδύσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ο ίδιος το στίγμα “της μετριοπάθειάς του”, μιλώντας στους δημοσιογράφους τη δεύτερη ημέρα και υπογραμμίζοντας ότι από τη μία ώρα και δέκα λεπτά της εναρκτήριας ομιλίας του την Παρασκευή, μόνο τα 10 λεπτά αφορούσαν την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και ήταν εκείνος ο οποίος ήρξατο χειρών αδίκων στη Βουλή όταν απερίφραστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πούλησε τη Μακεδονία έναντι πενιχρού ανταλλάγματος με τις συντάξεις, στη συνέχεια θέλησε να υποδείξει τον Αλέξη Τσίπρα που μίλησε στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα της Παρασκευής, ως υπαίτιο για τους υψηλούς τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Νέος πατριωτισμός και άνοιγμα στο κέντρο
Πάντως το ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει τα εθνικά θέματα”, είτε λόγω ανταλλαγμάτων στην οικονομία είτε, και, συνδυαστικά με την διεθνιστική του ιδεοληψία και τον εθνομηδενισμό του ήταν σαν μόνιμη μουσική υπόκρουση στο τριήμερο συνέδριο. Εκείνο που ήταν περιορισμένο ήταν οι σκληροί χαρακτηρισμοί και προκλητικές ατάκες. Ακόμη και ο θερμός αντιπρόεδρος, Άδωνις Γεωργιάδης, αν και μίλησε για την ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ από την οποία κινδυνεύει με αφανισμό το έθνος, για τον πρωθυπουργό περιορίστηκε να πει ότι “είναι ο άνθρωπος που λέει ψέματα πιο γρήγορα και από την σκιά του”.
Ο αντιπρόεδρος φρόντισε να υποδείξει τον φόντο πίσω από τον πρόεδρο του κόμματος, στο οποίο προβάλλει ο κατά τους οπαδούς του “πραγματικός αρχηγός”, Αντώνης Σαμαράς. Ήταν η στάση στη Novartis και στο Μακεδονικό, είπε ο κ. Γεωργιάδης, που κράτησαν όρθια τη ΝΔ και απέτρεψαν την διάλυση που επιχειρούσε η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Και στα δύο μείζονα ζητήματα την γραμμή υπέβαλε, αν δεν επέβαλε, ο κ. Σαμαράς, όπως άλλωστε και την υπεράσπιση της κυβερνητικής του περιόδου -που αν δεν είχε ανακοπεί από την λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ τώρα η χώρα θα ήταν εκτός μνημονίων σε φάση ανάπτυξης και ευημερίας κλπ.
Το άνοιγμα στο κέντρο υπογραμμίστηκε με την εμβόλιμη ενότητα ομιλητών εκτός ΝΔ την Κυριακή, που δείχνουν και τις εκλεκτικές συγγένειες του προέδρου της ΝΔ, με τον πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό χώρο. Πέρυσι ήταν ο Στέλιος Ράμφος που προκάλεσε χασμουρητά στην αίθουσα με την από καθέδρας διδασκαλία του. Εφέτος αποφεύχθηκαν τα παρόμοια, καθώς οι Χρήστος Χωμενίδης, Κυριάκος Πιερακάκης, Μάνος Ματσαγκάνης, Βάσω Κιντή, Μιχάλης Κωσταράκος, ήταν πιο σύντομοι και γειωμένοι.
Ο Χρήστος Χωμενίδης επικαλέστηκε το αριστερό οικογενειακό του παρελθόν για να ενισχύσει το συμπέρασμά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την πιο “παροχημένη, μισαλλόδοξη και ανέμπνευστη μορφή Αριστεράς”, ενώ ο κ. Κωσταράκος ανέπτυξε την ανάγκη ενός νέου πατριωτισμού που είναι άγνωστος στους κυβερνώντες.
Συμβιβασμός με Μειμαράκη
Στα συνέδρια της ΝΔ, κάθε ομιλητής νιώθει την υποχρέωση να κάνει αναφορά στον αργηγό, και στον ιδρυτή του κόμματος. Είναι και ο πιο εύκολος, ενίοτε ο μόνος τρόπος να μαζέψει χειροκρότημα. Τις πιο πολλές και “ηρωικές” αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις έκανε ο Βαγγέλης Μειμαράκης. Στα high lights του Συνεδρίου η ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο Βαγγέλης Μειμαράκης θα ηγηθεί του αγώνα στις ευρωεκλογές και άρα θα είναι και επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος επιμένει ότι ακόμη δεν έχει κλείσει και ζητά να συνδιαμορφώσει την ομάδα των υποψηφίων.
Από μόνος του όμως, ο ορισμός του Βαγγέλη Μειμαράκη ως προέδρου του συνεδρίου δείχνει ότι οι δύο άνδρες που την προηγούμενη διετία έφθασαν στα όρια ρήξης έχουν καταλήξει σε έναν συμβιβασμό. Στο πλαίσιο αυτό ήταν ο Βαγγέλης Μειμάρακης που προανήγγειλε εν είδει δικής του προτάσεως την απόφαση Μητσοτάκη να διατηρήσει τον Λευτέρη Αυγενάκη, στην θέση του γραμματέα του κόμματος μέχρι τις εκλογές. Εν κατακλείδι στο Συνέδριο επικράτησε η υπόδειξη Καραμανλή με την διαρροή λίγες ημέρες πριν το συνέδριο, “ο Κυριάκος είναι αρχηγός με αυτόν θα πάμε στις εκλογές”.
Η μάχη των γραμμών
Αυτό όμως δεν απέτρεψε τη μάχη των γραμμών στους διαδρόμους για την εκλογή των μελών της Πολιτικής Επιτροπής. Εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος, σκληρή γραμμή έδωσε όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αντώνης Σαμαράς. Αλλά και οι καραμανλικοί έδωσαν σκληρή μάχη. Την δική της γραμμή έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία προς τούτο εμφανίστηκε στο Συνέδριο την τελευταία ημέρα κατευθείαν από τη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν για λογους υγείας.
Δική του γραμμή έδωσε τέλος και ο Άδωνις Γεωργιάδης καίτοι είναι πάντα σε αγαστή συνεργασία πολιτική και οργανωτική με τον Αντώνη Σαμαρά. Φυσικά ο εκάστοτε πρόεδρος συνήθως κερδίζει τη μερίδα του λέοντος, αν και αυτή την φορά δεν είναι βέβαιο. Καθώς η Πολιτική Επιτροπή, ελάχιστο ρόλο παίζει στην πολιτική του κόμματος, η σύνθεσή της είναι ενδεικτική των εσωτερικών ισορροπιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι από τις 10 Ιανουαρίου θα αρχίσει να παρουσιάζει και τους υποψηφίους του κόμματος, πολλοί εκ των οποίων προέκυψαν από το μητρώο στελεχών. Η ποιότητά τους και η προηγούμενη ενασχόλησή τους με την πολιτική δεν δικαιώνει τις προσδοκίες του προέδρου.
Προειδοποίηση για τους επίδοξους αντάρτες
Ήταν εμφανής η αμηχανία του κ. Μητσοτάκη όταν μίλησε για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ενώ ανέφερε ότι στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη θα υποστηρίξει τους Μπακογιάννη και Ταχιάο αντίστοιχα, δεν έκανε καμία αναφορά για τον Πειραιά, όπου ακυρώθηκε η υποψηφιότητα Κορκίδη – λόγω παρέμβασης Μαρινάκη λένε τα παρασκήνια.
Ενώ στις περιφερειακές εκλογές έδωσε χαρακτήρα πολιτικής αναμέτρησης με κομματικούς υποψηφίους, για τις δημοτικές επέστησε την προσοχή όσων -όπως ο Γιώργος Ορφανός- θα κατέβουν χωρίς την έγκριση του κόμματος. Γι’ αυτούς η εντολή είναι ότι δεν θα κάνουν συμμαχίες με άλλους και στον δεύτερο γύρο αν μείνουν έξω θα στηρίξουν τους εκλεκτούς του κόμματος. Διαφορετικά θα βρεθούν εκτός κόμματος. Στις δημοτικές που δεν υπάρχουν χρίσματα, η ΝΔ κινδυνεύει από την πολυδιάσπαση που ευνοεί η απλή αναλογική.