Και στην Ελλάδα νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον – Αυξημένοι θάνατοι (upd)
25/10/2022Αυξημένοι θάνατοι την εβδομάδα που μας πέρασε, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ. Επίσης παραμένουν αυξημένες οι νοσηλείες, όχι όμως και οι διασωληνώσεις, ενώ τα κρούσματα διατηρούνται σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Εν τω μεταξύ, έφθασαν στην Ελλάδα δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον που συζητούνται διεθνώς εδώ και ένα μήνα, η μία εκ των οποίων είχε ήδη εντοπιστεί προ μηνός στη χώρα μας. Αυτή ονομάστηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης “Κένταυρος”, και το παρωνύμιο της “έμεινε”, χωρίς πάντως να υπάρχουν στοιχεία ότι είναι ιδιαίτερα δυναμική.
Όσον αφορά τις δύο νέες παραλλαγές, εντοπίσθηκαν 10 κρούσματα της υποπαραλλαγής BQ.1 και πέντε της ΒQ.1.1 (υποπαραλλαγές της “πέμπτης” Όμικρον, δηλαδή της ΒΑ.5). Παράλληλα εντοπίσθηκαν 35 κρούσματα της υποπαραλλαγής BA.2 (BA.2.75), γνωστής ως “Κένταυρος”. Συνολικά στη χώρα μας, έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 66 στελέχη του “Κένταυρου”. Δεν έχουμε πλήρη εικόνα της εξάπλωσής τους, γιατί οι γενετικοί έλεγχοι στους ιούς στη χώρα μας γίνονται μόνον δειγματοληπτικά σε μικρό αριθμό κρουσμάτων και έτσι δεν έχουμε τρόπο να ξέρουμε επακριβώς ποιο ποσοστό των νέων λοιμώξεων οφείλεται στις νέες παραλλαγές και αν έχουμε εξαιτίας τους επαναλοιμώξεις ή όχι.
Για το νέο στέλεχος το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων, έχει εκδώσει οδηγία για της χώρες της Ε.Ε. για επαγρύπνηση, καθώς σε πέντε κράτη της ΕΕ έχουν ήδη καταγραφεί κρούσματα της υποπαραλλαγής, σε ποσοστό από 5% έως 19% επί του συνόλου των κρουσμάτων. Στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα, ένα στα πέντε κρούσματα ήταν μόλυνση από το συγκεκριμένο στέλεχος. Έως τώρα δεν έχουν προκύψει στοιχεία ότι η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον προκαλεί σοβαρότερες λοιμώξεις, ενώ ως προς τη μεταδοτικότητα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ενδέχεται να επικρατήσει της παραλλαγής Όμικρον5 μέσα στο Δεκέμβριο. Η γενική σύσταση είναι να σπεύσουν να εμβολιασθουν οι ευάλωτοι, καθώς δεν γνωρίζουμε την επιθετικότητα των νεών μεταλλάξεων.
Εν γένει οι Έλληνες ειδικοί ήλπιζαν ότι σε περιοχές όπως στην Ελλάδα, όπου επεκτάθηκαν σαρωτικά οι υποπαραλλαγές Όμικρον4 και Όμικρον5, δεν θα έβρισκαν έδαφος οι δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον. Αυτό μένει να αποδειχθεί και στην πράξη. Όσον αφορά την εικόνα από τον ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας, τα κρούσματα ανήλθαν σε 52.966, ή 7.466 την ημέρα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 7.900 την ημέρα και την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα 7.300 την ημέρα. Παρουσιάζει ο ιος δηλαδή μια διακύμανση σε υψηλά επίπεδα.
Οι νοσηλείες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αυξήθηκαν. Κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ήταν 157 την ημέρα, στα μέσα Οκτωβρίου έφθασαν τις 193 την ημέρα και την τελευταία εβδομάδα ήταν 184. Οι διασωληνώσεις αυξήθηκαν σημαντικά στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά τώρα μειώθηκαν κατά τι. Πάντως συνεχίζουν να διασωληνώνονται περισσότεροι από όσοι τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα, η εικόνα του ΕΟΔΥ δείχνει ότι χρειάζονται διασωλήνωση διπλάσιοι από όσοι πριν από ένα μήνα. Κατά μέσο όρο φαίνεται πως χρειάζονται κάθε εβδομάδα διασωλήνωση περίπου 30 άτομα. Αυτή τη στιγμή διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 82 ασθενείς.
Όσον αφορά τώρα τους θανάτους, με τις ενσωματώσεις, έφθασαν τους 148 κατά την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή τους 21 την ημέρα, ενώ ήταν 16 ημερήσιος μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα. Ομως εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το υπουργείο Υγείας άλλαξε και τον καταγραφής των θανάτων, επειδή θεωρούσε ότι “χρεώνονται” στον κορονοϊό θάνατοι που οφείλονται σε άλλα αίτια. Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου αν κάποιος με χρόνιο νόσημα εισήγετο σε νοσοκομείο, άπαξ και είχε κορονοϊό, θεωρείτο περιστατικό Covid και αν πέθαινε, θεωρείτο θάνατος από κορονοϊό, αυτό άλλαξε.
Τώρα πλέον τα νοσοκομεία δεν εισάγουν σε κλίνες Covid όσους π.χ. εμφραγματίες ή καρκινοπαθείς είναι φορείς κορονοϊού εκτός κι αν έχουν σοβαρά συμπτώματα κορονοϊού. Τους εισάγουν σε απομόνωση σε καρδιολογικές ή ογκολογικές κλινικές και να τυχόν πεθάνουν, ο θάνατος αποδίδεται στο καρδιολογικό ή στο ογκολογικό πρόβλημα του ασθενούς.
Δυτικός Νείλος και ευλογιά πιθήκων
Όσον αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου, στοίχισε άλλες 4 ζωές και τα θύματα έφθασαν τα 30, ενώ συνολικά έχουν προσβληθεί 284 άτομα. Πάντως να τονίσουμε ότι πολλοί περνούν τη νόσο ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα και ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα. Παρότι ο ο ιός εν γένει δεν είναι απειλητικό για τους περισσότερους ασθενείς, εντούτοις άτομα μεγάλης ηλικίας ή νέοι σε ανοσοκαταστολή μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλοπάθεια.
Για άλλους τα συμπτώματα είναι μιας απλής ίωσης και για άλλους όμως περιλαμβάνουν σοβαρά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Από τους 284 προσβληθέντες, οι 100 δεν παρουσίασαν βαριά συμπτώματα, αλλά χρειάσθηκαν οι περισσότεροι νοσηλεία. Το 4% χρειάσθηκε να διασωληνωθεί. Το νόσημα μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια. Μέχρι το Σεπτέμβρη απασχολούσε κυρίως τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, όμως τον Οκτώβριο αναφέρθηκαν κρούσματα και στην Φθιώτιδα και στην Εύβοια, ενώ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε κρούσμα και στη Λευκάδα.
Όσον αφορά στην ευλογιά των πιθήκων, οι θάνατοι παγκοσμίως έφθασαν τους 29, με τους περισσότερους στην Αφρική (13 θάνατοι) και στις ΗΠΑ (10 θάνατοι). Στην Ευρώπη καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι. Ο ΕΟΔΥ δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία για την Ελλάδα, παρά περιορίζεται στην γενική εικόνα της ΕΕ και στο ότι στη χώρα μας έχουμε κάτω από 99 κρούσματα. Δεν γνωρίζουμε αν οι θάνατοι σχετίζονται με το στέλεχος του ιού που ειναι πιο επιθετικό και εντοπίζεται στην Κεντρική Αφρική ή αν οφείλονται σε άλλα αίτια.
Το νόσημα μέχρι στιγμής φαίνεται να πλήττει κυρίως όσους αλλάζουν συχνά ερωτικούς συντρόφους και στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τους άνδρες. Μπορεί πάντως να μεταδίδεται και με άλλο τρόπο και όχι μόνον με την ερωτική επαφή. Μέχρι πρότινος θεωρείτο ότι το πιο επιθετικό στέλεχος δεν έχει “περάσει” στην Ευρώπη, όμως δεν έχουμε πρόσφατη επιστημονική ενημέρωση επ΄ αυτού. Το μόνο που προκύπτει από τον πίνακα του ΕΟΔΥ είναι ότι στη χώρα μας έχουμε λιγότερα από 100 περιστατικά. Στη Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία, έχουν καταγραφεί πάνω από 3.000 σε κάθε μία. Τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ (27.128), στη Βραζιλία (8.621), στην Ισπανία (7.239), στη Γαλλία (4.064), στη Βρετανια (3.673), Γερμανία (3.651), Περού (2.785), Κολομβία (2.730), Μεξικό (2.147) και Καναδά (1.410).