ΑΠΟΨΗ

Έρμαιο του χειμώνα η Ευρώπη

Έρμαιο του χειμώνα η Ευρώπη, Δημήτρης Χρήστου

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αφού “κατάφεραν” εδώ και οκτώ μήνες, από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, να ξεμείνουν από φυσικό αέριο και να καλύψουν τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό, τώρα ξεμένουν και από πετρέλαιο! Και συνεχίζουν! Κατά το πρακτορείο Bloomberg μάλιστα θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο να τεθούν σε εφαρμογή στην Ευρώπη νέα βασικά μέτρα που θα μειώσουν τη ζήτηση του φυσικού αερίου για αυτόν τον χειμώνα, επισημαίνοντας ότι τα περιθώρια ολοένα και στενεύουν.

Το πρακτορείο αναφέρεται στη πρόσφατη συνάντηση που είχαν στα μέσα της εβδομάδας οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, όπου για άλλη μια φορά έδωσαν νέα (!) προθεσμία, στοχεύοντας στην επίτευξη μιας συμφωνίας στις 24 Νοεμβρίου, στο Έκτακτο Συμβούλιο. Και όλα αυτά, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε τεράστιο ρίσκο να ξεμείνει και από καύσιμα και ειδικά από ντίζελ.

Το πετρέλαιο είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ και μετά τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία, διαγράφεται ένα νέο τοπίο, καθώς οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν το σχέδιο για ένα «ανώτατο όριο τιμών» στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως προβλεπόταν και αφορούσε τον περιορισμό της τιμής μεταξύ 40 και 60 δολαρίων το βαρέλι. Εξακολουθούν να συμπεριφέρονται, σαν οι χώρες της Δύσης να είναι ολόκληρος ο κόσμος. Το κατάλαβαν όμως, όταν δύο τεράστιες αγορές ενέργειας όπως η Κίνα και η Ινδία, αρνήθηκαν να συμμετέχουν στο αμερικανικό σχέδιο.

Το εμπόριο ντίζελ της ΕΕ είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών ετησίως. Και από αυτό το σύνολο, το 30% προερχόταν από τη Ρωσία που ήταν και ο μεγαλύτερος προμηθευτής. Η ποσότητα αυτή σε σταθερές χαμηλές τιμές, καθώς μεγάλο μέρος της μεταφοράς γινόταν με αγωγό, τώρα πρέπει να καλυφθεί από την ελεύθερη αγορά με πλοία και με βάση τη χρηματιστηριακή αξία του πετρελαίου.

Εκρηκτικές συνθήκες

Στο μεταξύ η ύφεση καλπάζει και καταπίνει μεγάλο μέρος των διαθέσιμων χρημάτων για κατανάλωση, ενώ οι προσπάθειες των Κεντρικών Τραπεζών να την αντιμετωπίσουν με μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων μέχρις στιγμής αποτυγχάνουν, όπως αποτυγχάνουν και οι κυρώσεις. Έτσι η ΕΚΤ επιλέγοντας νέο βίαιο και επιθετικό μοντέλο απόσυρσης ρευστότητας από την αγορά για να αντιμετωπίσει τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό, ρισκάρει να οδηγήσει την ευρωζώνη σε μεγαλύτερη ύφεση και χρεοκοπίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς ο πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την ενεργειακή ακρίβεια, για την οποία δεν έχουν βρεθεί ακόμα λύσεις.

Μιλήσαμε, λοιπόν, για τα ελλείματα, επιτόκια και τις τιμές στην ενέργεια. Πλην όμως και λόγω αυτής, αλλά και λόγω της παραγωγικής απουσίας της Ουκρανίας και του αποκλεισμού των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών, λαδιών, χημικών και λιπασμάτων, η αναστάτωση στις διεθνείς αγορές δημιουργεί εκρηκτικές συνθήκες για τους καταναλωτές, με καθημερινές αυξήσεις τιμών σε όλα σχεδόν τα αγαθά.

Για παράδειγμα, οι μεγάλες φίρμες παραγωγής εμπορίας ελαιόλαδου στην Ευρώπη (από Ιταλία και Ισπανία) ήδη έχουν σπεύσει στην Ελλάδα για αγορές και μάλιστα, όπως ανέφεραν κάποιοι παραγωγοί που συμφώνησαν, οι τιμές πώλησης πλησίαζαν αυτές του σουπερμάρκετ!
Και τις συνέπειες της “ελεύθερης αγοράς” γίνονται αντιληπτές στην Ελλάδα ακόμα και στον τομέα του φαρμάκου, με τις ελλείψεις να αυξάνονται καθώς οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες προτιμούν καλύτερες τιμές, εξάγοντας φάρμακα που προορίζονταν για την εγχώρια αγορά.

Ο χειμώνας του τρόμου

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι και η επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό η αλυσίδα Βενέτης με 120 καταστήματα και την υπογράφουν μάλιστα και όλοι οι εργαζόμενοι. Όπως σημειώνεται: «Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έχουμε μπει σε μία νέα κρίση στην κρίση της ενέργειας η οποία απ’ ότι φαίνεται θα είναι καθοριστική και θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που κατάφεραν να μείνουν όρθιες από τις προηγούμενες κρίσεις.
Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες μπαίνουμε σε μία ακόμη νέα κρίση τη λεγόμενη επισιτιστική, εξαιτίας της οποίας σήμερα αρχίζουμε να έχουμε ελλείψεις και διαδοχικές αυξήσεις σε βασικές πρώτες ύλες και σε είδη πρώτης ανάγκης. Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε ότι οι τιμές των πρώτων υλών αλλάζουν κάθε 3 ημέρες (!) μόνο προς τα πάνω».

Και ενδεικτικά αναφέρουν ότι για μία τέτοια επιχείρηση όπως η δική τους, όταν ένα κατάστημα είχε για παράδειγμα 2000 κόστος μηνιαίας ενέργειας, σήμερα το κόστος έχει εκτοξευθεί στο ποσό των 9.000 και 10.000 ευρώ μηνιαίως. Και το ερώτημα που απευθύνουν στον Μητσοτάκη, είναι αν κατανοεί, ότι σε λίγους μήνες οι επιχειρήσεις του κλάδου θα αφανιστούν. Μάλιστα ο σύνδεσμός Αρτοποιών από τη μεριά του, υπολογίζει ότι αυτόν τον χειμώνα μπορεί να βάλουν λουκέτο 2.000 φούρνοι. Και αυτά συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση μιας εκ των μεγαλύτερων αλυσίδων λιανικής στη Βρετανία της Asda, η οποία αντιπαρέβαλε τα στοιχεία της με το Κέντρο για την Έρευνα στην Οικονομία και στις Επιχειρήσεις, προκύπτει μεγάλος περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος των οικογενειών στη Βρετανία. Τον Σεπτέμβριο τα νοικοκυριά ήταν κατά 162 στερλίνες φτωχότερα σε σχέση με τον περυσινό Σεπτέμβριο μόνο από την ακρίβεια στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Και ακόμα δεν έχουμε μπει στον σκληρό χειμώνα.

Δυστυχώς οι πολιτικές ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών αδυνατούν μέχρι στιγμής να δώσουν επαρκείς απαντήσεις, ενώ παράλληλα κανείς δεν κάνει κάτι για την ειρηνική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία. Αντιθέτως, πλησιάζουμε στο σημείο μηδέν με τις δύο πλευρές ΝΑΤΟ-Ρωσία, να έχουν αρχίσει να κάνουν και ασκήσεις με πυρηνικά όπλα!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι