ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Σολτς στο Πεκίνο εν μέσω επικρίσεων από ΗΠΑ και Γαλλία

Γιατί ο Σολτς πηγαίνει στο Πεκίνο εν μέσω με επικρίσεων από ΗΠΑ και Γαλλία,

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς μεταβαίνει στο Πεκίνο όπου την Παρασκευή θα συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Θα είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση του προέδρου της Κίνας μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΚΚΚ που του δίνει 3η θητεία στην Προεδρία της χώρας.

Με άρθρο που δημοσίευσε στον ιστοχώρο Politico και στη γερμανική εφημερίδα FAZ, ο Γερμανός καγκελάριος επιχειρεί να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται στο εσωτερικό αλλά και από συμμάχους και εταίρους για την επιλογή του να επισκεφθεί αυτή την περίοδο την Κίνα.

«Ακριβώς επειδή το “business as usual” δεν αποτελεί πλέον επιλογή υπό αυτές τις συνθήκες, για αυτό ταξιδεύω στο Πεκίνο», τονίζει ο Σολτς και εξηγεί: «Η Κίνα παραμένει ένας σημαντικός επιχειρηματικός και εμπορικός εταίρος για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Δεν θέλουμε να αποσυνδεθούμε από αυτήν. Αλλά τι είναι αυτό που θέλει η Κίνα;», διερωτάται ο Γερμανός καγκελάριος. Η κινεζική ηγεσία, κατά τον Σολτς, «εστιάζει πλέον στην εσωτερική κινεζική αγορά, όμως παράλληλα επιχειρεί να ενισχύσει τον βαθμό εξάρτησης των δυτικών εταιρειών από την Κίνα. Ειδικά για τις γερμανικές εταιρείες, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση του περιορισμού των επικίνδυνων εξαρτήσεών τους» συνεχίζει ο καγκελάριος της Γερμανίας.

Το Πεκίνο απέκτησε μέσω της Cosco πρόσφατα μερίδιο στο λιμάνι του Αμβούργου, συμφωνία που εγκρίθηκε από την γερμανική κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις των Αμερικανών, πλην όμως με μερίδιο μικρότερο από όσο προβλεπόταν αρχικά, 24,9% αντί για 35%. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προτείνει να πραγματοποιήσουν μαζί μια κοινή επίσκεψη στην Κίνα. Όπως φαίνεται το Βερολίνο δεν έκανε δεκτή την πρόταση, κάτι για το οποίο επίσης δέχεται επικρίσεις.

Παρέμβαση από ΗΠΑ και αντίδραση Κίνας

Η Ουάσιγκτον κάλεσε χθες το Βερολίνο να μην επιτρέψει στο Πεκίνο να αποκτήσει τον έλεγχο σε τμήμα του λιμανιού του Αμβούργου, του 3ου μεγαλύτερου λιμανιού στην ΕΕ. Το Πεκίνο αντέδρασε λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν στην κινεζική συνεργασία με τη Γερμανία», όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν. Μάλιστα, σχολιάζοντας την παρέμβαση των ΗΠΑ τόνισε ότι είναι «ενδεικτική της πρακτικής της καταναγκαστικής διπλωματίας».

Παράλληλα, υπάρχουν φωνές που επικρίνουν τον Σολτς υποστηρίζοντας ότι με την επίσκεψη είναι σαν να ενθαρρύνει τις τάσεις αυταρχισμού της κινεζικής ηγεσίας, λίγες εβδομάδες μετά το συνέδριο του ΚΚΚ. Ο Σολτς απορρίπτει και αυτές τις επικρίσεις, υποστηρίζοντας ότι είχε επαφές και με τους Ευρωπαίους, του Μακρόν συμπεριλαμβανομένου, και με τις ΗΠΑ πριν από το ταξίδι και θα κάνει αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ηγεσία της Κίνας.

«Εάν ταξιδεύω στο Πεκίνο ως καγκελάριος της Γερμανίας, το κάνω και ως Ευρωπαίος. Όχι για να μιλήσω εξ ονόματος ολόκληρης της Ευρώπης, αυτό θα ήταν αλαζονικό και λάθος, αλλά επειδή η γερμανική πολιτική για την Κίνα μπορεί να είναι επιτυχής μόνο όταν ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική για την Κίνα», λέει ο Σολτς. «Νέα κέντρα εξουσίας αναδύονται σε έναν πολυπολικό κόσμο και στοχεύουμε να δημιουργήσουμε και να επεκτείνουμε συνεργασίες με όλα αυτά τα κέντρα».

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα φέρει ειδική ευθύνη. Ξεκάθαρα λόγια, που θα απευθύνονται από το Πεκίνο στη Μόσχα, είναι σημαντικά προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», γράφει ο Όλαφ Σολτς, καλώντας έτσι το Πεκίνο να υιοθετήσει μία αυστηρότερη στάση έναντι της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx