Οι Τουρκοκύπριοι και η επανένταξη στο κράτος
24/12/2018Η Τουρκία χρησιμοποιεί τα κατεχόμενα σαν σκουπιδότοπο. Ξεπλένει βρώμικο χρήμα, μέσα από τις τράπεζες-παραρτήματα, τα καζίνο και τα πορνεία. Αυτή την πραγματικότητα περιγράφει ο τολμηρός ηγέτης της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων, Σενέρ Ελτζίζ, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”. Αυτό που περιγράφει είναι μια πραγματικότητα, που βιώνουμε από το 1974 και εντεύθεν.
Αυτός ο σχεδιασμός ξεκίνησε από την αρχή, από την εισβολή και βαθμηδόν προχωρά, καθιστώντας την κατεχόμενη Κύπρο μια αποικία της Τουρκίας. Το καθεστώς της Άγκυρας έχει μεταφέρει παράνομα έποικους για να αλλοιώσει το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού. Από τα πρώτα καράβια που μετέφεραν Τούρκους από την Ανατολία, για να γεμίσουν τα ελληνοκυπριακά σπίτια και τις περιουσίες, μέχρι σήμερα, οι έποικοι βαθμηδόν έχουν καταστεί πλειοψηφία στα κατεχόμενα. Οι Τουρκοκύπριοι είναι μειοψηφία.
Ο Σενέρ Ελτζίζ, λοιπόν, στη συνέντευξή του έθεσε ένα ζήτημα, που κάποιοι το ξεχνούν και στις ελεύθερες περιοχές. Συγκεκριμένα, θέτει το ζήτημα της σχέσης των Τουρκοκυπρίων με την Κυπριακή Δημοκρατία. Είπε τα εξής: “Εκατόν πέντε χιλιάδες Τουρκοκύπριοι μπορούν να πάρουν ταυτότητα της Δημοκρατίας και να ταξιδέψουν με αυτή. Δεν μπορούν, όμως, να ψηφίσουν, διότι η ισχύς του Συντάγματος έχει ανασταλεί. Ας αναλογιστούμε κάτι. Είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι. Η Κύπρος δεν είναι Παλαιστίνη, δεν είναι Κασμίρ, δεν είναι Ιράκ ή Συρία“.
Πρόσθεσε, μάλιστα: “Γιατί να μην μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μόνοι μας, αντί να διαπληκτιζόμαστε και να περιμένουμε από κάποιους από το εξωτερικό, όπως η κ. Λουτ, να μας βοηθήσουν να λύσουμε τα προβλήματά μας; Οι Αρχές της Δημοκρατίας θα μπορούσαν να καλέσουν τους Τουρκοκύπριους να καταλάβουν ξανά τις έδρες τους στο Κοινοβούλιο. Δεν χρειαζόμαστε την παρέμβαση της Τουρκίας, της Βρετανίας, ή του οποιουδήποτε“.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επανεντάσσει τους Τουρκοκύπριους μόνο παραχωρώντας τους ταυτότητες και διαβατήρια. Η επανένταξη μπορεί και πρέπει να γίνει μέσα από τη συμμετοχή στο ένα και μοναδικό κράτος. Υπάρχουν δυνάμεις στα κατεχόμενα, που βλέπουν το μέλλον μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρέπει να αξιοποιηθούν. Με αυτούς πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας και κοινής δράσης και όχι με εκείνους, που θέλουν δυο κράτη, πλάι-πλάι. Αυτούς, οι οποίοι και στις επαναπροσεγγιστικές συνάξεις προτάσσουν το διαχωρισμό ως τη λύση. Και θεωρούνται οπαδοί της λύσης!