Οι selfie σκοτώνουν – 30 θάνατοι τον χρόνο! (video)
04/11/2022Τους 379 θανάτους νέων ατόμων καταμέτρησε η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σε ρεπορτάζ της εστιασμένο στο οδυνηρό κόστος της προσπάθειας εντυπωσιασμού με ριψοκίνδυνες selfie. Πριν από τέσσερα χρόνια είχε κάνει αντίστοιχη έρευνα το BBC, που είχε μετρήσει 259 θανάτους σε όλο τον κόσμο. Kατά καιρούς διαβάζουμε για θανάτους από άγρια ζώα ή για νεαρούς που επιδιώκουν να βγάλουν σέλφι με τίγρεις ή για άτομα που κάνουν κάτι επικίνδυνο και τελικά κινηματογραφούν το θάνατό τους πέφτοντας από ακροβατικά σχοινιά ή ακροβατώντας στα κάγκελα του ξενοδοχείου τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Figaro από το 2008 μέχρι το περσινό καλοκαίρι, σκοτώθηκαν πάνω από 379 νέοι στην προσπάθεια τους να βγάλουν selfie σε διάφορα “θεαματικά σημεία” σε όλο τον κόσμο, ή απλά σε μια ταράτσα στην πόλη τους. Πρόσφατα σκοτώθηκε στην Τουρκία ένα 15χρονο κορίτσι που θέλησε να βγάλει selfie σε ταράτσα και προσπάθησε να πιάσει το κινητό του όταν αυτό γλίστρησε από τα χέρια του. Λίγες ημέρες πριν είχε σκοτωθεί σε καταρράκτες στη Βραζιλία μια νεαρή μητέρα, που πήγε να βγάλει selfie σε απαγορευμένο σημείο.
Πέντε μέρες πριν σκοτώθηκε 50χρονος Ινδός που θέλησε να τραβήξει selfie στα πόδια ενός ελέφαντα, και τον προκάλεσε τραβώντας του την ώρα –ο ελέφαντας τον πάτησε. Τα περισσότερα θύματα πάντως είναι έφηβοι ή νέοι σε μετεφηβική ηλικία και η αιτία θανάτου είναι στην πλειοψηφία των περιστατικών η πτώση από μεγάλο ύψος. Στην δε πλειοψηφία τους είναι αγόρια (ποσοστό 72%) και όχι κορίτσια, καθώς σε όλες τις επικίνδυνες δραστηριότητες ανέκαθεν τα πρωτεία τα είχε το ανδρικό φύλο.
Οι εκατό θάνατοι σημειώθηκαν στην Ινδία, με δεύτερες σε θανάτους τις ΗΠΑ και τρίτη κατά σειρά χώρα την Ρωσία ή το Πακιστάν. Έρευνα του 2016 έδειχνε ότι τότε είχαν καταγραφεί σε διάστημα λιγων ετών 127 θάνατοι, εκ των οποίων 76 στην Ινδία, 9 στο Πακιστάν, 8 στις ΗΠΑ και 6 στη Ρωσία. Τώρα η σειρά φαίνεται πως έχει αλλάξει. Στην Ινδία οι περισσότεροι θάνατοι έχουν σημειωθεί με selfie σε σιδηροδρομικές γραμμές. Στις ΗΠΑ πολλοί θάνατοι σημειώθηκαν και στην προσπάθεια να τραβηχτεί selfie με “πρωταγωνιστή” ένα όπλο.
Οι έρευνες
Στη χώρα μας έχει γίνει γνωστός μόνον ένας θάνατος σε παρόμοια προσπάθεια, με θύμα ένα κορίτσι 22 ετών από την Κούβα, που το 2017 θέλησε να τραβήξει εντυπωσιακή φωτογραφία με φόντο το Ναυάγιο της Ζακύνθου και σκοτώθηκε πέφτοντας από μεγάλο ύψος. Πιθανόν για τον ίδιο λόγο όμως να σκοτώθηκε εκεί και ένας Κινέζος τουρίστας το 2016. Όσον αφορά την άτυχη Κουβανέζα, ήταν εκεί με τον Αμερικανό σύντροφό της, που είπε σοκαρισμένος ότι το κορίτσι πρόλαβε να πει μόνον ένα “ωχ” όταν παραπάτησε και έπεσε από το γκρεμό.
Η έρευνα του BBC ανέφερε το 2018 ότι σημεία που προσελκύουν τους νέους είναι οι κορυφές των βουνών, οι ουρανοξύστες ή εν γένει τα πολυώροφα κτήρια, οι λίμνες, τα ηφαίστεια και άλλα σημεία. Μπορεί πολλοί θάνατοι να ήταν αποτέλεσμα πτώσης από μεγάλο ύψος, αλλά έχουν σημειωθεί και πνιγμοί όπως και θανατηφόρα τροχαία.Επίσης έχουν σκοτωθεί νέοι από επικίνδυνα ζώα τα οποία προσέγγισαν υπερβολικά ή από ηλεκτροπληξία, ενώ κάποιοι έφηβοι κάηκαν και ζωντανοί.
Ενώ μάλιστα τα μέσα ενημέρωσης γράφουν συχνά για θανάτους από απροσεξία ή παράτολμες selfie, το φαινόμενο δεν κοπάζει. Το 2011 είχαν καταγραφεί για παράδειγμα μόνον τρεις θάνατοι, αλλά το 2016 καταγράφηκαν 98 και το 2017 93. Στην έρευνά του τότε το BBC ανέφερε ότι οι θάνατοι πρέπει να είναι πολύ περισσότεροι, αλλά σχεδόν ποτέ δεν καταγράφεται ως αιτία θανάτου η selfie ή εν γένει ο λόγος της πτώσης ή της ηλεκτροπληξίας.
Καταγράφεται μεν το δυστύχημα, αλλά αν η είδηση δεν έχει καταγραφεί σε κάποιο μέσο ενημέρωσης με αιτία θανάτου την λήψη στιγμιότυπου με το κινητό, δεν υπάρχουν ειδικά αρχεία επ΄αυτού στις τοπικές αστυνομικές αρχές ή στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες. Πολλοί θάνατοι για παράδειγμα έχουν καταγραφεί ως τροχαία δυστυχήματα.Το θέμα είναι ότι όσοι τραβούν selfie σε επικίνδυνα σημεία αποκτούν πολλούς ακολούθους στα “κοινωνικά δίκτυα” και αυτό έχει συχνά και οικονομικό αντίκρυσμα, ειδικά στο Instagram.