ΑΠΟΨΗ

Η ανεπιθύμητη ειρήνη και το φάσμα του ολοκληρωτικού πολέμου

Η ανεπιθύμητη ειρήνη και το φάσμα του ολοκληρωτικού πολέμου, Δημήτρης Χρήστου

Η αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία και περισσότερο από όλες στην ευρωπαϊκή, συνεχίζεται, χωρίς κανείς να τολμά να μιλήσει και να πάρει πρωτοβουλίες για ειρηνική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία. Αντιθέτως, έχουν αρχίσει μάλιστα οι διαρροές και προετοιμασίες  για πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων και μάλιστα στο ευρωπαϊκό έδαφος. 

Τι θα γίνει αν χρειαστεί να πατηθούν τα κουμπιά των εκτοξεύσεων; Στο άρθρο του στους Financial Times o Gideon Rachman σημειώνει: «Παγκόσμια αναταραχή θα ακολουθούσε τη χρήση πυρηνικού όπλου. Οι αγορές θα κατέρρεαν και οι λαοί θα πανικοβαλλόταν σε όλο τον κόσμο, με την πιθανότητα μετακινήσεων πληθυσμών μεγάλης κλίμακας από τις πόλεις. Ο φόβος για τέτοιες επιπτώσεις οδηγεί σε αυξανόμενες συζητήσεις σχετικά με την ανάγκη έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Αλλά οι δυτικοί αξιωματούχοι αντιστέκονται σε αυτή την κίνηση τώρα, υπό το φόβο ενός τρίτου σεναρίου, του επιτυχημένου πυρηνικού εκβιασμού».

Δυστυχώς, οι ανησυχίες να δούμε πόλεμο παγκοσμίων διαστάσεων αφορούν πλέον και άλλα  πεδία, ειδικά στην Ασία. Την περασμένη εβδομάδα Βόρεια και Νότια Κορέα αντάλλαξαν πυραυλικά πυρά. Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε πάνω από δέκα πυραύλους, ανάμεσά τους τρεις βαλλιστικούς πυραύλους, με έναν να πέφτει κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας, εξωθώντας τη Σεούλ να εκτοξεύσει τρεις πυραύλους αέρος-επιφανείας προς την κατεύθυνση των βορειοκορεατικών χωρικών υδάτων και τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ να μιλήσει περί «βορειοκορεατικής εισβολής» για πρώτη φορά από τον διχασμό της χερσονήσου!

Νέες και παλιές εστίες

Ταυτόχρονα σε συναγερμό για επικείμενα χτυπήματα του Ιράν στη Σαουδική Αραβία έχει τεθεί το Ριάντ, που έχει μοιραστεί τις σχετικές πληροφορίες με τις ΗΠΑ. Όπως ανέφεραν στην Wall Street Journal αξιωματούχοι των δύο χωρών οι Σαουδάραβες μοιράστηκαν με τις ΗΠΑ πληροφορίες για ιρανική επίθεση. Μετά από αυτή την εξέλιξη οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή έχουν τεθεί σε ύψιστο επίπεδο επιφυλακής.

Ας μην ξεχνάμε τον ψυχρό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Μιας χώρας η οποία παράγει το 50% όλων των ημιαγωγών στον κόσμο και το 80% των υψηλών προδιαγραφών. «Αυτό θα ήταν ένα παγκόσμιο σοκ καθώς σήμερα  εξαρτόμαστε περισσότερο από τους ημιαγωγούς παρά από το πετρέλαιο» σημείωσε σε πρόσφατο άρθρο του ο Νουριέλ Ρουμπινί. Τέλος δεν είναι αμελητέα η ανάφλεξη των εθνικισμών στο Κόσοβο με τους Σέρβους κατοίκους να αντιδρούν στην αλβατοποίηση του κρατιδίου που αποσπάστηκε από τις ΗΠΑ βίαια και ετσιθελικά από τα σερβικά εδάφη.

Όλα αυτά αποτυπώθηκαν στο δραματικών τόνων διάγγελμα του προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ προς τον γερμανικό λαό, υπογραμμίζοντας: «Το μερίδιο ειρήνης που μας αντιστοιχούσε έχει εξαντληθεί. Η Γερμανία μπαίνει σε μια εποχή έχοντας τον άνεμο κόντρα» είπε ο Σταϊνμάιερ, τονίζοντας ότι η «24η Φεβρουαρίου σηματοδότησε ένα τέλος εποχής ειρήνης, ευμάρειας, σταθερότητας. Πράγματα που για την Γερμανία θεωρούνταν δεδομένα. Πλέον η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά κρίση»!

Το στοίχημα του Μπάιντεν

Στο κλίμα αυτό ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές για τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ να κινδυνολογεί, θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα για να πρωστατεύσει τα σχέδια του βαθέως αμερικανικού κράτους. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τους υποψήφιους που δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών σε περίπτωση που ηττηθούν, πως, εάν το κάνουν πράγματι, θα ανοίξουν την πόρτα στο χάος. «Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη», είπε υπό την πίεση της κοινής γνώμης για το κόστος του πολέμου.

Και έδωσε δραματικούς τόνους στο μήνυμά του, καθώς η αμφισβήτηση των σχεδίων για τον πόλεμο στην Ουκρανία προήλθε από ομάδα Δημοκρατικών βουλευτών, που με επιστολή τους ζητούσαν αλλαγή πορείας και διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της Ουκρανίας.  Όταν μάλιστα μεγάλο μέρος των Ρεπουμπλικάνων έχει εκφράσει ανοιχτά διαφωνίες για τα ρίσκα και τους κινδύνους για το αμερικανικό επίπεδο ζωής, τότε γίνεται αντιληπτό πως ένα δυσμενές αποτέλεσμα στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, μπορεί να δέσει τα χέρια και να ακυρώσει ή να περιπλέξει επικίνδυνα τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου αυξάνοντας τις πιέσεις των Ευρωπαίων για ειρηνική διευθέτηση του πολέμου.

Ο Σολτς στο Πεκίνο

Έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την κατάσταση η επίσκεψη του γερμανίου καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο καθώς η Γερμανική βιομηχανία με την Ευρώπη σε παρατεταμένη ύφεση στηρίζει πολλά στις επενδύσεις που έχει κάνει εκεί. Μάλιστα από το 2019 οι γερμανικές φίρμες αυτοκινήτων παρήγαγαν σε ετήσια βάση 5,08 εκατομμύρια αυτοκίνητα στην Κίνα όταν στην Γερμανία η παραγωγή μειώθηκε κατά 10% σε 4,67 εκατομμύρια οχήματα! Και πρέπει να σημειώσουμε ότι σχεδόν το σύνολο των ηλεκτρικών αυτοκίνητων παράγεται στην Κίνα.

Και αφού η Γερμανία μπαίνει στη νέα εποχή με τον άνεμο κόντρα, όπως είπε ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ, η ένθερμη υποστηρίκτρια του Ζελένσκι, Ελλάδα, που έστειλε μάλιστα στο Κίεβο και την πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου να δωρίσει οπλικά συστήματα, πως μπαίνει;  Είναι κοινή διαπίστωση πως η ενεργειακή κρίση δεν θα τελειώσει γρήγορα. Μετά από 10 χρόνια οικονομικών αναταραχών και τρία χρόνια πανδημίας, σειρά παίρνει η ενέργεια που έρχεται να δώσει το τελειωτικό “χτύπημα” στα εισοδήματα.

Την εκτίμηση ότι έχουμε μπροστά μας ακόμη δύο-τρία δύσκολα χρόνια σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση διατύπωσε ο Πρόεδρος της Ρυθμικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), αναπληρωτής καθηγητής, κ. Αθανάσιος Δαγούμας. Πλην, όμως, ο προστατευόμενος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπουργός Ανάπτυξης Γεωργιάδης, που απέσπασε το δικαίωμα να κάνει και να λέει ότι γουστάρει, μας ενημέρωσε ότι έρχονται χρόνια ανάπτυξης και αφθονίας! Και αφού δεν θα έρθουν, ας απολογηθεί στον ελληνικό λαό η επόμενη κυβέρνηση που θα παραλάβει… καμένη γη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx