Πόσες πιθανότητες έχουμε να μας έρθει στο κεφάλι “διαστημικό σκουπίδι”
04/11/2022Αν και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις πιθανότητες να σκοτωθεί κάποιος άνθρωπος από την πτώση διαστημικού σκουπιδιού στη γη, κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να τις υπολογίσουν. Το θέμα επικαιροποιήθηκε σήμερα λόγω του κινεζικού πυραύλου που θα έπεφτε σήμερα σε άγνωστη περιοχή και αυτό θορύβησε πολλούς. Τελικά το “διαστημικό σκουπίδι”έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 12:01 το μεσημέρι. Μέχρι να συμβεί αυτό, είχαν πάρει φωτιά σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης και η Ισπανία έκλεισε και τον εναέριο χώρο της για σχεδόν μία ώρα.
Ο Ted Muelhaupt, της Aerospace Corporation, ενός ιδιωτικού φορέα που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση για να αναλύει τέτοιους κινδύνους εκτίμησε ως πρόβλεψη νωρίτερα ότι οι πιθανότητες το κινεζικό “διαστημικό σκουπίδι” να τραυματίσει άνθρωπο, είναι μόλις 0,5%. Κατηγόρησε πάντως την Κίνα ότι δεν παίρνει προληπτικά μέτρα για την σχετικά ασφαλή “επάνοδο” των σκουπιδιών της στη γη, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς που κατά τη γνώμη του «παίρνουν μέτρα, έστω και αν συμβαίνουν ατυχήματα».
Να αναφέρουμε παρεμπιπτόντως, ότι αν και γίνεται διεθνώς μέγα θέμα ο κινεζικός πύραυλος, όταν πέφτουν κομμάτια από πυραύλους του Έλον Μασκ, πέρα βρέχει, λες και πέφτουν σε άλλο πλανήτη. Εμείς σήμερα δεν θα πέσουμε στο επίπεδο να πολιτικοποιήσουμε το ζήτημα και θα αναφερθούμε στους κινδύνους από όλα τα διαστημικά σκουπίδια, είτε τύποις κομμουνιστικά όπως της Κίνας είτε όντως καπιταλιστικά, όπως της εταιρείας του Ελον Μασκ. Ο μεγάλος ανταγωνισμός στο διάστημα πλέον, είναι μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αφού η Ρωσία σε αυτό τον τομέα στηρίζεται πια επί της ουσίας στη συνεργασία της με την Κίνα.
Το βασικό επιχείρημα των Αμερικανών για κριτική εναντίον των Κινέζων, είναι ότι δεν έχουν μηχανισμό ελέγχου για την τροχιά των σκουπιδιών τους. Οι Κινέζοι πάλι αντιλέγουν ότι και αμερικανικά σκουπίδια πέφτουν σωρηδόν στη γη και ότι η Κίνα έχει πάρει όλα τα μέτρα που προβλέπουν οι υπάρχουσες διεθνείς συμφωνίες. Αν και τα περισσότερα κομμάτια από πυραύλους και σταθμούς κινεζικούς, ρωσικούς και αμερικανικούς διαλύονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα, μερικά δυστυχώς αντέχουν στην τριβή. Ένα κομμάτι κινεζικού πυραύλου έπεσε κοντά σε χωριό του Mindoro των Φιλιππίνων στα τέλη του περασμένου Ιουλίου και ενώ κομμάτι πυραύλου της SpaceX του Μασκ έπεσε ένα μήνα αργότερα σε αγρόκτημα στην Αυστραλία.
“Διαστημικό σκουπίδι”
Όσον αφορά την σημερινή απειλή, μόνον μία χώρα δεν στηρίχθηκε στις αισιόδοξες πιθανότητες ότι τα κομμάτια αυτά είθισται να πέφτουν στη θάλασσα που καλύπτει το 70% της επιφανείας της γης ή σε ερημικές περιοχές: η Ισπανία.Η κυβέρνηση της Ισπανίας έκλεισε για περίπου 45 λεπτά τον εναέριο χώρο της για να μην ρισκάρει κάποιο “σκουπίδι” να χτυπήσει αεροσκάφος πάνω από κατοικημένη περιοχή της χώρας. Ο χάρτης που δημοσίευσε η κυβέρνηση της Ισπανίας εκτιμούσε με γράφημα ότι η πορεία του “σκουπιδιού” θα ήταν η εξής:
Όλες οι άλλες χώρες πάντως στηρίχθηκαν στην αισιόδοξη στατιστική ότι το κομμάτι δεν θα πέσει σε κατοικημένη περιοχή, όπως και η δική μας εξάλλου. Όπως βλέπετε και στο κατωτέρω γράφημα αμερικανών ειδικών, το “σκουπίδι” μετά την Ισπανία προβλεπόταν να περάσει πάνω και από την Ελλάδα.
Our latest prediction for #CZ5B rocket body reentry is:
🚀04 Nov 2022 11:20 UTC ± 3 hours
Reentry will be along one of the ground tracks shown here. It is still too early to determine a meaningful debris footprint. Follow here for updates: https://t.co/KZZ9LgLk0k pic.twitter.com/GlnE8C0Iok— The Aerospace Corporation (@AerospaceCorp) November 3, 2022
Όλος αυτός ο ντόρος προκλήθηκε μετά την εκτόξευση (την περασμένη Δευτέρα) του πυραύλου Long March 5B που έπρεπε να “ρυθμίσει” τον διαστημικό σταθμό της Κίνας και εν συνεχεία να “επιστρέψει” στη γη, με ανεξέλεγκτη όμως πορεία. Αυτή η εκτόξευση προκάλεσε κριτική από τις Ηνωμένες Πολιτείες, «επειδή η Κίνα δεν έχει αποδείξει την ικανότητα να ελέγχει πού θα χτυπήσει τη Γη το αντικείμενο βάρους 23 τόνων που έχει ύψος κτηρίου δέκα ορόφων».
Ο εν γένει αισιόδοξος “αναλυτής κινδύνων” Ted Muelhaupt που έδωσε και συνέντευξη Τύπου, αν και καταφέρθηκε εναντίον της Κίνας, επειδή συχνά-πυκνά πέφτουν και αμερικανικά σκουπίδια στη γη, είπε για τους κινδύνους: «Έχετε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσετε το λαχείο από το να σας χτυπήσει μέρος του κινεζικού πυραύλου. Ο κίνδυνος για ένα άτομο είναι έξι ανά 10 τρισ. Αυτό σημαίνει ότι αν έπεφταν στη γη 10 τρισεκατομμύρια πυρήνες πυραύλων, έξι από αυτούς θα χτυπούσαν άνθρωπο», είπε ο ίδιος. Και συμπλήρωσε: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, οι πιθανότητες να μην πάθει τίποτα κανένας από τα οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπων στη Γη, είναι 99,5%. Βέβαια η πιθανότητα να πάθει κάποιος κάτι είναι 0,5%, αλλά δεν αρκεί για λήψη μέτρων, επειδή αυτά έχουν τρομερό κόστος».