Έχει και ο Τραμπ τα προβλήματά του
24/12/2018Αντιμέτωπος με εσωτερικά ζητήματα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο Ντόναλντ Τραμπ. Η εμμονή του στην δημιουργία του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, έχει επιφέρει την μερική αναστολή κυβερνητικών λειτουργιών. Την ίδια ώρα φαίνεται να βαθαίνει όμως και το ρήγμα στις σχέσεις του με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Τραμπ σχεδίαζε να ταξιδέψει με την οικογένειά του στο πολυτελές θέρετρό του στην Φλόριντα, αλλά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι θα μείνει στην Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμφωνία, προκειμένου να μπει τέλος στο shutdown, την μερική αναστολή λειτουργίας της κυβέρνησης.
Την Παρασκευή πάντως η Γερουσία διέκοψε προσωρινά τις συζητήσεις για την επίτευξη ενός συμβιβασμού και μετέθεσε τις διαπραγματεύσεις για μετά τα Χριστούγεννα, στις 27 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας, ο ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ.
Ψάχνει τα 5 δισεκατομμύρια
Ο Λευκός Οίκος επαναλαμβάνει ότι ο Τραμπ συνεχίζει να πιέζει για την έγκριση του ποσού των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Πρόκειται άλλωστε για μια προεκλογική δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και για ένα θέμα στο οποίο επικέντρωσε τις ομιλίες του πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι μετά τις γιορτές ανακτούν την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, διαμηνύουν ότι το κόμμα τους απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση περιέχει το ποσό για το τείχος. Η συνάντηση που είχε άλλωστε ο επικεφαλής τους στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ, με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μικ Μάλβανι δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.
Ο ίδιος ο Τραμπ, κατά την πρώτη ημέρα της αναστολής λειτουργίας των αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών, ανέφερε ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς, εκτίμησε ωστόσο ότι αυτές, άρα και το shutdown «θα μπορούσαν να έχουν μακρά διάρκεια». Επανέλαβε βεβαίως ότι η ασφάλεια των συνόρων πρέπει να βελτιωθεί, δείχνοντας ότι δεν κάνει βήμα πίσω για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.
Ο ένας εκβιάζει τον άλλον
Ο Τραμπ απειλούσε καιρό τώρα με αναστολή λειτουργίας της κυβέρνησης, αν το Κογκρέσο δεν έδινε την έγκριση για την χρηματοδότηση του τείχους. Οι Δημοκρατικοί σήκωσαν το γάντι και το shutdown είναι πλέον γεγονός, το οποίο χαλάει και τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του προέδρου.
«Πατήσαμε το pause έως ο πρόεδρος, από τον οποίο χρειαζόμαστε την υπογραφή του, και οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές, από τους οποίος χρειαζόμαστε τις ψήφους, καταλήξουν σε συμφωνία» είπε ο Μακόνελ, σχολιάζοντας την κατάσταση. «Πρόεδρε Τραμπ, αν θέλεις να λειτουργήσει ξανά η κυβέρνηση, πρέπει να εγκαταλείψεις το τείχος, απλά και ξεκάθαρα» απαντούν οι Δημοκρατικοί μέσω του Σούμερ.
Την ώρα όμως που ο Τραμπ και οι Δημοκρατικοί έχουν μπει σε ένα σκληρό παιχνίδι αλληλοεκβιασμών σχεδόν το ένα τέταρτο των ομοσπονδιακών κυβερνητικών προγραμμάτων, ανάμεσά τους αυτά των υπουργείων Εσωτερικής Ασφάλειας, Δικαιοσύνης και Γεωργίας, έχουν μείνει χωρίς χρηματοδότηση από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
Το παιχνίδι αυτό έχει όμως συνέπειες. Ήδη τα ομοσπονδιακά πάρκα έκλεισαν, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ενώ το Άγαλμα της Ελευθερίας θα παραμείνει ανοικτό, χάρη στην χρηματοδότησή του από την πολιτεία της Νέας Υόρκης. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 400.000 «απαραίτητοι» ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα εργαστούν χωρίς αμοιβή μέχρι να λυθεί η διαμάχη και άλλοι 380.000 υπάλληλοι έχουν τεθεί σε καθεστώς προσωρινής άδειας.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που λόγω διαφωνιών του προέδρου με το Κογκρέσο αναστέλλεται μερικώς η λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Συνέβη και στον Κλίντον, ο οποίος έχει χρεωθεί με το μεγαλύτερο σε διάρκεια shutdown, 21 ημερών, την περίοδο Δεκεμβρίου 1995 και Ιανουαρίου 1996.
Αφορμή ήταν τότε η διαμάχη του Δημοκρατικού προέδρου με τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου για την χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και των κυβερνητικών δαπανών. Ο Κλίντον επικράτησε τότε και επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 1996, ο Τραμπ ωστόσο έχει περισσότερα ανοιχτά μέτωπα και γι αυτό αντιμετωπίζει και μεγαλύτερες δυσκολίες.
Μετά το τείχος τα επιτόκια
Πρόβλημα στις πολιτικές του Τραμπ δημιουργεί όμως και η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed), η οποία αύξησε τα επιτόκιά της για τέταρτη φορά εφέτος και για έβδομη φορά από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία ο Ρεπουμπλικανός.
Η απόφαση αυτή οδήγησε την Wall Street στην μεγαλύτερη βουτιά σε εβδομαδιαία βάση από το 2008, συμπαρασύροντας σε αρνητικά πεδία τις αγορές και τα χρηματιστήρια παγκοσμίως. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια για να αποφύγει μια υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, ο Τραμπ ωστόσο διαβάζει τα πράγματα αλλιώς.
Ο Ρεπουμπλικάνος είναι κατά των υψηλών επιτοκίων επειδή αυτά επιβαρύνουν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων και ισχυροποιούν το δολάριο, την ώρα μάλιστα που ο ίδιος έχει ως στόχο την δραστική μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε είχε καλέσει την Fed να μην κάνει το ίδιο λάθος, ενώ εξέφρασε για άλλη μία φορά την αντίθεσή του στις αποφάσεις της ανεξάρτητης και πανίσχυρης Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Ο Τραμπ έχει σπάσει, καιρό τώρα, την παράδοση που θέλει οι πρόεδροι να μην σχολιάζουν τις αποφάσεις της Fed. Το CNN όμως τον έφερε να συζητά ακόμη και την απόλυση του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ, μια ενέργεια που, εκτός από πρωτοφανής, θα συνιστούσε απευθείας επίθεση στην ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας. Το ενδεχόμενο αυτό διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, επικαλούμενος συζήτηση με τον Τραμπ, το μέτωπο των επιτοκίων ωστόσο παραμένει ανοιχτό.
Νέε απώλειες λόγω Συρίας
Την ίδια ώρα συνεχίζονται και οι απώλειες, εξαιτίας της απόφασης του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τον στρατό των ΗΠΑ από την Συρία. Έτσι μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, Τζιμ Μάτις, η οποία προκάλεσε πολιτική καταιγίδα, εξελίξεις υπήρξαν και σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Όπως έγινε γνωστό σήμερα, την παραίτησή του υπέβαλε και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος, Μπρετ ΜακΓκέρκ, η θητεία του οποίου έληγε τον Φεβρουάριο.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος είχε διοριστεί στη θέση αυτή το 2015 από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, εκφράζοντας την διαφωνία του με την απόφαση του προέδρου. Ο ίδιος διαβεβαίωνε άλλωστε, μία εβδομάδα πριν, ότι οι Αμερικανοί προτίθενται να παραμείνουν περισσότερο στη Συρία, κάτι που πρέσβευε και ο Μάτις. Η αποχώρηση του τελευταίου μάλιστα, συνέβαλε στην πρόωρη παραίτηση του ΜακΓκερκ.