ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο οδικός χάρτης ερευνών της ExxonMobil – Βγήκε η Navtex για το Sanco Swift

Οι έρευνες της ExxonMobil και Hellenic Energy νοτιοδυτικά της Κρήτης,

Σεισμογραφικές έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα οικόπεδα δυτικά και νoτιοδυτικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ με την Ιταλία, αρχίζει η κοινοπραξία ExxonMobil και Hellenic Energy. Η σχετική Navtex εκδόθηκε σήμερα το μεσημέρι για τα την περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, με άμεση ισχύ και διάρκεια αορίστου χρόνου. Θα ακολουθήσει νέα Navtex για την περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. 

Η Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, συμφώνησε στον οδικό χάρτη με την ExxonMobil, που είναι ο ανάδοχος των οικοπέδων, για τις επόμενες ενέργειες και σύντομα θα ξεκινήσουν οι πρώτες έρευνες από το σεισμογραφικό σκάφος Sanco Swift της νορβηγικής εταιρείας PGS που έχει μισθωθεί για αυτό τον σκοπό και βρίσκεται ήδη στην Κρήτη. Οι σεισμογραφικές έρευνες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες.

Αμέσως μετά και με τη συλλογή των δεδομένων, θα τρέξει η διαδικασία για την απεικόνιση του υπεδάφους. Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί γύρω στους 6 μήνες, θα ακολουθήσει νέα διαδικασία αξιολόγησης, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, αυτό μπορεί να διαρκέσει περί τον έναν χρόνο, μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση. Οι ερευνητικές γεωτρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν το 2025.

Την προαναγγελία των ερευνών στα δύο θαλάσσια οικόπεδα έκανε ο πρωθυπουργός στην χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στον ANT1. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα κάνει τίποτα στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil.

»Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες».

Εφόσον οι ερευνητικές γεωτρήσεις δώσουν θετικά αποτελέσματα η παραγωγή αερίου θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2027-2028, σύμφωνα με την ΕΔΕΥ. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αποφασιστικός παράγοντας για να προχωρήσει η όλη διαδικασία που μπορεί να αποτελέσει σημαντική συνεισφορά στην εξίσωση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας είναι η απόφαση της αμερικανικής εταιρίας ExxonMobil να προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις, παρά το γεγονός ότι η γαλλική Total αποχώρησε από την κοινοπραξία και με τα ΕΛΠΕ στο τέλος Απριλίου.

Η ΕΔΕΥ είχε ξεκινήσει να επαναδραστηριοποιείται στα οικόπεδα της Κρήτης και της Πελοποννήσου τον Φεβρουάριο του 2022, όταν και ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδυτών για την τόνωση του προγράμματος εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων. Στις αρχές Απριλίου, ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε την ΕΔΕΥ και ανακοίνωσε ότι τα εν λόγω έργα αναδεικνύονται σε έργα εθνικής σημασίας, δίνοντας, παράλληλα την εντολή για επιτάχυνση των εργασιών.

Μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο, ακολούθησε επίσκεψη των στελεχών της ΕΔΕΥ στις ΗΠΑ όπου παρουσίασαν τη νέα στρατηγική με το όνομα Υδρογονάνθρακες 2.0. Τα δυνητικά εκτιμώμενα αποθέματα της περιοχής, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της ΕΔΕΥ, είναι της τάξης των 25-30 τρισ. κυβικών μέτρων.

Τί θα γίνει με τα άλλα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, που τέμνονται με περιοχές του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου του Νοεμβρίου 2019, με το οποίο ορίστηκαν αυθαίρετα ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης, ο πρωθυπουργός στην χθεσινή συνέντευξη είπε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την επανεκκίνηση των συνομιλιών με την Λιβύη για την χάραξη ΑΟΖ, διαδικασία που είχε διακοπεί το 2011, λόγω του λιβυκού εμφυλίου πολέμου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx