Μύτη αναπτύχθηκε σε χέρι και μεταμοσχεύτηκε επιτυχώς!
12/11/2022Μεγάλη επιτυχία θεωρείται στα χρονικά της μεταμόσχευσης το γεγονός ότι Γάλλοι πλαστικοί χειρουργοί κατάφεραν να “μεταφυτεύσουν” στο πρόσωπο γυναίκας, μια μύτη την οποία “έθρεψαν” και ανέπτυξαν στο βραχίονά της, λίγο πιο ψηλά από τον καρπό. Εν συνεχεία, όταν η μύτη αναπτύχθηκε επαρκώς στο χέρι, την αφαίρεσαν και την συνέδεσαν με τα αγγεία του προσώπου στη ρινική κοιλότητα. Τώρα, δεκαπέντε μέρες μετά, η μεταμόσχευση θεωρείται απολύτως επιτυχημένη.
Το καλό με το συγκεκριμένο επίτευγμα, που ανοίγει δρόμους και για μεταμοσχεύσεις άλλων οργάνων, είναι ότι πρόκειται στην ουσία για αυτομοσχεύματα και ο ασθενής δεν χρειάζεται να λαμβάνει εφ’ όρου ζωής ανοσοτροποποιητικά φάρμακα. Η συγκεκριμένη ασθενής, που είχε χάσει τη μύτη της λόγω καρκίνου στη συγκεκριμένη περιοχή, περίμενε δύο μήνες να “μεγαλώσει” η μύτη στο χέρι της και εν συνεχεία χειρουργήθηκε στην Τουλούζη. Χρειάσθηκε να πάρει απλώς για τρεις εβδομάδες αντιβίωση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Evening Standard οι ειδικοί κατασκεύασαν κατ’ αρχήν με ένα “καλούπι” μία μύτη από βιοϋλικό που τύπωσαν σε 3D εκτυπωτή και για την “κατασκευή” αυτή χρειάστηκαν δύο μήνες. Εν συνεχεία η μύτη αυτή “ράφτηκε” στο χέρι της και οι γιατροί χρησιμοποίησαν παράλληλα δέρμα από τους κροτάφους της ίδιας.
Η πρωτοποριακή επέμβαση έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Τουλούζης (CHU), που δημοσίευσε και τις φωτογραφίες με την μύτη να μεγαλώνει στο χέρι της γυναίκας. Η κλινική ανακοίνωσε επίσης ότι «σήμερα θεωρούμε ότι η μεταμόσχευση ήταν επιτυχής. Μετά την ανάπτυξη της μύτης επί δίμηνο μπορέσαμε να τη μεταφέρουμε στη ρινική περιοχή και να επανασυνδέσουμε με μικροχειρουργική τα αιμοφόρα αγγεία για την αγγείωση του μοσχεύματος. Η ασθενής πάει πολύ καλά και συνεχίζουμε να την παρακολουθούμε».
Επόμενος στόχος 3D όργανα
Για την “εκτύπωση” οργάνων χρησιμοποιείται ένα είδος βιοσυμβατού πλαστικού ώστε να το ανέχεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Τυπώνεται αρχικά ένας “σκελετός” που τον “σπέρνουν” με κύτταρα του ίδιου του ασθενούς. Εν συνεχεία μεταφέρεται σε θάλαμο επώασης προκειμένου να αναπτυχθούν περισσότερο τα κύτταρα και εν συνεχεία εμφυτεύεται στον ασθενή. Στην περίπτωση αυτή όμως, η μύτη “αναπτύχθηκε” στο χέρι της ασθενούς. Υπάρχουν ανάλογες επιτυχείς επεμβάσεις στις ΗΠΑ με μεταμόσχευση προσώπου, αλλά με διαφορετική τεχνική ως προς την ανάπτυξη των στοιχείων που προορίζονται για μεταμόσχευση.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι μέσα στην επόμενη 10ετία ή το πολύ 20ετία, οι εκτυπώσεις οργάνων για μεταμόσχευση καρδιάς, πνευμόνων ή ήπατος θα είναι πραγματικότητα. Πιο άμεσα θεωρείται ότι θα αξιοποιηθεί το εκτυπωμένο δέρμα, για εγκαυματίες, επειδή είναι πιο απλή η κατασκευή του σε σχέση με τα εσωτερικά όργανα, που δεν αρκεί να τοποθετηθούν (όπως εν προκειμένω η μύτη) αλλά πρέπει να είναι και πλήρως λειτουργικά. Όμως ήδη υπάρχουν ασθενείς στους οποίους έχει μεταμοσχευθεί εκτυπωμένη ουροδόχος κύστη. Η κύστη είναι όμως ένα “μπαλόνι”. Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να τυπώσουν ένα τμήμα καρδιάς και να του δώσουν ακόμη και παλμό, όμως απομένει πολύς δρόμος για μια πλήρη καρδιά.