Συνάντηση Μπάιντεν-Σι αύριο στο G20 – Δεν πάει στο Μπαλί ο Πούτιν
13/11/2022Πρόσωπο με πρόσωπο θα βρεθούν αύριο στο Μπαλί της Ινδονησίας όπου θα γίνει η Διάσκεψη G20, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ. Η συνάντηση έχει επισημοποιηθεί και από τις δύο πλευρές και αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα επιτευχθούν βήματα προσέγγισης ή θα επιβεβαιωθεί απλώς η απόσταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Βασικά θέματα της ατζέντας είναι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, με το θέμα της Ταϊβάν να κυριαρχεί μαζί με τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και τις απειλές κατά της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Ο Μπάιντεν προσέρχεται στη συνάντηση στον απόηχο της εκλογικής επιτυχίας των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ ενώ ο Σι εξασφάλισε τον περασμένο μήνα μια ιστορική, τρίτη θητεία στην ηγεσία της Κίνας. «Το ξέρω ότι πηγαίνω ενισχυμένος αλλά δεν το χρειάζομαι αυτό. Γνωρίζω τον Σι Τζινπίνγκ, έχω περάσει μαζί του περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι με οποιοδήποτε άλλο παγκόσμιο ηγέτη», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στην Καμπότζη, αφού έγιναν γνωστές οι εξελίξεις για την αμερικανική Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί με 50 έδρες κρατούν τον έλεγχο στο Σώμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, ξεκίνησε την διεθνή του περιοδεία από τη διεθνή διάσκεψη για το Κλίμα στην Αίγυπτο, συνέχισε στη συνεδρίαση της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και τη Σύνοδο Ανατολικής Ασίας στην Καμπότζη και αύριο μεταβαίνει στο Μπαλί για τη συνάντηση των G20. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο θα επιδιώξει να δημιουργήσει «τη βάση για μια εποικοδομητική σχέση με την Κίνα και να διασφαλίσει ότι υπάρχουν κανόνες που θα λειτουργούν δεσμευτικά για τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών».
Από τη συνάντηση θεωρείται δύσκολο να προκύψουν άμεσα αποτελέσματα. Δεν αναμένεται να εκδοθεί κάποια κοινή δήλωση, όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος, αλλά «θα μπορούσε να βοηθήσει να σταθεροποιηθεί μια σχέση» η οποία έχει σημαδευτεί από αυξανόμενη ένταση τα τελευταία χρόνια, σε σειρά θεμάτων –από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν έως τη Νότια Σινική Θάλασσα, τις εμπορικές πρακτικές και τους αμερικανικούς περιορισμούς στην κινεζική τεχνολογία. «Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τον ανταγωνισμό ή τη διαμάχη», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Ο Μπάιντεν και ο Σι, είχαν την τελευταία διά ζώσης συνάντηση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, όταν ο πρώτος ήταν αντιπρόεδρος, ενώ από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Μπάιντεν στις αρχές του 2021, έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά πέντε φορές. Ουσιαστικά είναι η πρώτη δια ζώσης συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών.
Ο Λαβρόφ αντί του Πούτιν
Στο Μπαλί δεν θα μεταβεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ο Πούτιν θα παραμείνει στη Μόσχα και την προσεχή εβδομάδα θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Πούτιν είχε συμμετάσχει σε 11 από τις προηγούμενες 16 συνόδους G20 από τη σύσταση της Ομάδας και μετά το 2012 σε όλες μέχρι το 2019, καθώς οι επόμενες δύο αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας Covid. Eάν πήγαινε στο Μπαλί το ενδιαφέρον θα επικεντρώνονταν στο Ουκρανικό και σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA η Μόσχα δεν ήθελε να καλλιεργηθούν προσδοκίες για κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους άλλους ηγέτες και πολύ περισσότερο με τον Μπάιντεν.
O Λαβρόφ ο οποίος συμμετείχε και στην σύνοδο της ASEAN στην Καμπότζη δεν είχε κάποια συνάντηση με την αμερικανική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση ούτε στο Μπαλί, στο περιθώριο της συνόδου G20.