ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μπαράζ ιώσεων σε ενηλίκους και παιδάκια – Από τι πέθανε το 6χρονο (upd)

Μπαράζ ιώσεων σε ενηλίκους και παιδάκια - Από τι πέθανε το 6χρονο, Όλγα Μαύρου

Σε οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού αποδίδεται ο θάνατος του 6χρονου παιδιού που κατέληξε από ανακοπή πριν από μια εβδομάδα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αν και εκκρεμούν οι τοξικολογικές εξετάσεις που θα δώσουν πιο σαφή εικόνα και θα επικυρώσουν ή όχι το αρχικό ιατροδικαστικό πόρισμα. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφηκαν και άλλοι θάνατοι βρεφών ή νηπίων μετά από εμπύρετα νοσήματα. Η τριδημία ιώσεων δημιουργεί ανησυχίες 

Κάθε χρόνο δυστυχώς χάνονται παιδικές ζωές, όμως ίσως φέτος να παρατηρείται μια έξαρση. Όχι μόνον στα νοσοκομεία Παίδων, αλλά και στους ενηλίκους καταγράφονται φέτος πολλές αναπνευστικές ιώσεις, χωρίς μάλιστα να έχει εμφανιστεί καν η γρίπη επί της ουσίας –μόνον πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης έχουμε μέχρι στιγμής εκ των οποίων ιδιαίτερα σοβαρό ήταν το ένα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτιμά ότι οι καραντίνες και οι μάσκες ναι μεν γλίτωσαν πολλές ζωές από τον κορονοϊό, εντούτοις ο ανθρώπινος οργανισμός –και ειδικά ο παιδικός– έμεινε με το ανοσοποιητικό του σύστημα αγύμναστο επί σχεδόν μία τριετία. Έλειψε δηλαδή αυτή η περιοδική εξοικείωση με πληθώρα ιών που κατά κανόνα είναι άκακοι όταν “χτυπάνε” σταδιακά και κατά φάσεις. Αυτή η προστασία από ιώσεις είναι πιθανόν τώρα η αιτία που καταγράφεται σε μικρούς και μεγάλους ένα “τσουνάμι” αναπνευστικών λοιμώξεων.

Η γρίπη, όπως προαναφέρεται, ουσιαστικά δεν έχει δώσει ακόμη το “παρών” στους ενηλίκους, αλλά το έχει δώσει στα παιδιά. Το Παίδων στην Αθήνα είναι γεμάτο από παιδάκια με εμπύρετες λοιμώξεις του αναπνευστικού και με υψηλό πυρετό. Παρόμοια –ίσως και χειρότερη– είναι η κατάσταση στις κλινικές Παίδων στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Αυτήν την περίοδο στους ενηλίκους και στα παιδιά καταγράφονται πάνω από πέντε αναπνευστικές ιώσεις και οι ειδικοί ανησυχούν με το τι θα γίνει το Δεκέμβρη, δηλαδή το μήνα που αναμένεται η “έφοδος” της γρίπης.

Τριδημία

Κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να καταγραφεί ένα ήπιο κύμα, ενώ άλλοι φοβώνται ότι οι γρίπη θα είναι δριμύτερη από το σύνηθες. Παραμένει για μικρούς και μεγάλους η αγωνία αν τα νοσοκομεία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην τριδημίας, δηλαδή όταν μέσα στο καταχείμωνο αρχίσουν να “χτυπάνε” τρεις βασικοί ιοι συγχρόνως. Οι αναπνευστικές λοιμώξεις, ακόμα και αυτές που είναι ήπιες για τους πολλούς, συνιστούν σοβαρή απειλή για άτομα σε ανοσοκαταστολη ή με χρόνιες αναπνευστικές ή καρδιολογικές παθήσεις. Επίσης μπορουν να απειλήσουν σοβαρά τα πολύ μικρά παιδιά.

Ο κ.Τζανάκης εκτιμά ότι το κύμα ταυτόχρονων λοιμώξεων είναι ήδη εδώ, καθώς “χτύπησαν” νωρίτερα από το αναμενόμενο και ο συγκυτιακός ιός αλλά και οι αδενοϊοί και οι ρινοϊοί. Χαρακτηριστικά είπε ότι την εικόνα που ζούμε σήμερα στα νοσοκομεία με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, συνήθως την βλέπαμε μετά τον Γενάρη.

Στα μικρά παιδιά αυτή την εποχή διαγιγνώσκεται κυρίως αναπνευστική λοίμωξη ή από κορονοϊό ή από γρίπη ή από τον συγκυτιακό ιό (RSV). Ο καθηγητής Παιδιατρικής Δημήτρης Χρούσος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς για τους εμβολιασμούς, ώστε τα παιδιά να είναι τουλάχιστον προστατευμένα από τα νοσήματα που είναι δυνατόν να προληφθούν.

Ο ίδιος διαπιστώνει ότι κάποιες ιογενείς λοιμώξεις παρουσιάζουν πιο βαριά εικόνα από ό,τι παλιότερα. Οι ιοι αυτοί προκαλούσαν συνήθως απλά κρυολογήματα με βήχα και βρογχίτιδες, αλλά φέτος δείχνουν μια πιο βαριά εικόνα. Όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή υπερήλικες μπορεί να παρουσιάσουν με κάποιους ιους αναπνευστική ανεπάρκεια, παρόξυνση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), αποδιοργάνωση συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και άλλα σοβαρά συμπτώματα.

«Ίσως φταίει το ότι το ανοσοποιητικό μας έπεσε για ένα διάστημα σε λήθαργο και έμεινε ανεκπαίδευτο επί μια τρία χρόνια, δηλαδή για όσο διάστημα δεν ερχόμασταν σε επαφή με τους ιούς αυτούς», είπε σε συνέντευξή του στο iatropedia.gr. O ίδιος τονίζει ότι πρέπει να προσέχουν οι ευάλωτοι ειδικά τον κορονοϊό, καθώς τα κρουσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε δύο μήνες, το ίδιο και οι θάνατοι, που από 11 την ημέρα έφθασαν τους 20. Επίσης έχει αυξηθεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, από 89 σε 122 σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Και στο εξωτερικό

Παρόμοια ανησυχητική εικόνα ειδικά για τα παιδιατρικά περιστατικά, καταγράφεται και στο εξωτερικό, όπως στις ΗΠΑ και στον Καναδά, όπου γεμίζουν οι παιδιατρικές κλινικές και άρχισαν μάλιστα ελλείψεις σε απλά αντιπυρετικά φάρμακα. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και σε άλλες περιοχές της Αμερικής, κυρίως Καλιφόρνια και ανατολική ζώνη. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ (CDC) εξέδωσε μάλιστα προ ημερών ανακοίνωση για έντονη, πρόωρη επιδημιολογική έξαρση ιών όπως της γρίπης και του RSV, αλλά και άλλων ιών που έρχονται για πρώτη ουσιαστικά φορά να σαρώσουν με τέτοια ορμή την κοινότητα, μαζί με τον SARS-CoV-2 στη μετά Covid-19 εποχή.

«Εδώ και περίπου ένα μήνα έχουν υπερπληρωθεί οι παιδιατρικές ΜΕΘ στο Οντάριο. Νοσηλεύονται πάνω από 125 παιδιά, πολύ περισσότερα από όσα είχαμε δει οποιαδήποτε στιγμή της πανδημίας έως τώρα», είπε ο Δρ. Πρασσάς (Δρ. Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και μόνιμος ερευνητής στο πανεπιστήμιο Mount Sinai Hospital) στην ιστοσελίδα iefimerida.gr.

«Ως αποτέλεσμα τα παιδιά πλέον εισάγονται σε ΜΕΘ ενηλίκων, ενώ για τον λόγο αυτό, λόγω της αφόρητης πίεσης, ακυρώνονται προγραμματισμένα χειρουργεία παιδιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χρόνος αναμονής στα παιδιατρικά επείγοντα είναι πλέον 15 ώρες (αντί για 2 ώρες που είναι συνήθως), ενώ είναι σχεδόν αδύνατον να βρει κανείς απλά αντιπυρετικά/ αντιφλεγμονώδη, τα οποία έχουν εξαντληθεί σε όλα τα φαρμακεία και πλέον δίνονται μόνον με συνταγή», συμπλήρωσε.

Γιατί;

Πιθανολογείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι το φαινόμενο οφείλεται ίσως σε κυρίως δύο αίτια. Το ένα είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια είχε μειωθεί κάθετα η κυκλοφορία των ενδημικών ιών όπως της γρίπης και του συγκυτιακού ιού RSV. Η μείωση των φυσικών επιμολύνσεων από τα πανδημικά μέτρα έχει οδηγήσει σε χαμηλότερη συνολική πληθυσμιακή ανοσία έναντι και στους άλλους ενδημικούς ιούς, με αποτέλεσμα η ξαφνική άρση των μέτρων να βρίσκει πολύ περισσότερα άτομα με μη επαρκώς “επικαιροποιοημένες” άμυνες στο ανοσοποιητικό τους. Αυτό σημαινει ότι κάποια στιγμή στο χειμώνα, μετά από αυτό το έντονο κύμα, θα επιτευχθεί εν τέλει μια ισορροπία.

Ομως υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί η τρέχουσα έξαρση να οφείλεται και στο ότι όσοι μολύνθηκαν από κορονοϊό, υπέστησαν ίσως κάποια “ζημιά” στο ανοσοποιητικό τους. Αυτή η θεωρία στηρίζεται σε δυο-τρεις μελέτες σε ενηλίκους, που έδειξαν ότι η μόλυνση από κορονοϊό προκαλεί σε κάποιους ανοσοδιαταραχές. Ομως δεν έχουμε κάποια επιβεβαίωση από πολλές έρευνες, που να δείχνει για παράδειγμα στις ΗΠΑ ή στη Γαλλία ότι οι ενήλικες ή τα παιδιά που συρρέουν με υψηλό πυρετό από άλλες ιώσεις στα νοσοκομεία ατή την εποχή, είχαν προσβληθεί κατά το παρελθόν από κορονοϊό ή όχι.

Αυτή η έρευνα θα ήταν πιο εύκολο να γίνει σε μια μικρή χώρα όπως στην Ελλάδα, ειδικά στα νοσοκομεία Παίδων μας, αλλά δυστυχώς η έρευνα στη χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω εδώ και χρόνια, κυρίως μετά τη χρεοκοπία, όταν οι επιστήμονές μας άρχισαν να φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό. Εξάλλου, για σωστές έρευνες δεν αρκεί ένας ικανός αριθμός επιστημόνων, αλλά χρειάζονται και κονδύλια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx