ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ευχαριστίες Ερντογάν για τα συλλυπητήρια – Βολές Μπαχτσελί σε Δύση-ΗDP

Προεκλογική σπέκουλα Μπαχτσελί κατά της Δύσης και των Κούρδων,

Μετά τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού που άνοιξε πόλεμο με την Δύση για το πρόβλημα τρομοκρατίας της Τουρκίας, την σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που άφησε υπονοούμενα κατά των ΗΠΑ αλλά και των «λεγόμενων συμμαχικών χωρών», όπως είπε, για να προσθέσει ότι «θα δοθεί απάντηση σε εκείνους που εξαπολύουν πληρωμένους δολοφόνους για να γονατίσουν την χώρα μας».

Αποκάλεσε δε «αιμοδότες της τρομοκρατίας» τις χώρες που υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας, (ΗΠΑ και ΕΕ στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις SDF/YPG στη μάχη κατά του ISIS). Εν των μεταξύ οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν άλλον έναν ύποπτο που παραδέχθηκε ότι θα μετέφερε την γυναίκα που ευθύνεται για την βόμβα, στην Ελλάδα.

Η αιματηρή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, εξελίσσεται σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής στρατηγικής των δύο κυβερνητικών εταίρων και η σπέκουλα που έχει αρχίσει όσο πάει και εντείνεται. Ο Μπαχτσελί, μιλώντας σήμερα το πρωί στους βουλευτές του (του Εθνικιστικού Κόμματος ΜCP) ζήτησε την απομόνωση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP (ουσιαστικά υπονόησε τον αποκλεισμό του από την Εθνοσυνέλευση), ρίχνοντας μάλιστα το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον πρόεδρο του κεμαλικού κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να απαντήσει εάν θα συνεργαστεί εκλογικά με το κόμμα αυτό, που κατά τον Μπαχτσελί καλύπτει τους τρομοκράτες.

Είπε μεταξύ άλλων ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet: «Σίγουρα θα αποκαλυφθεί γιατί επιλέχθηκε η οδός Istiklal για την τοποθέτηση βόμβας και ποιες χώρες έχουν βάλει το χέρι τους. Εκείνοι που επιτίθενται σε αθώους με βόμβες, εκείνοι που κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτό, εκείνοι που πιστεύουν ότι θα κερδίσουν με τρομοκρατικές επιθέσεις. Δεν υπάρχει επιστροφή από τον δίκαιο αγώνα μας. Αν δεν διαλευκανθεί το θέμα των εχθρικών επιθέσεων από την αρχή έως το τέλος, δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Λέμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ έλεος στον εχθρό».

Ευχαριστίες Ερντογάν για τη συμπαράσταση

Την ίδια ώρα στο Μπαλί (στο περιθώριο του G20) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δεχόταν τα συλλυπητήρια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη. Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού απέρριπτε τα συλλυπητήρια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν με ανάρτηση στο Twitter ευχαρίστησε όλες τις χώρες για τα μηνύματα συμπαράστασης, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.

Ο Μπαχτσελί έβαλλε και κατά του HDP, που είναι σε συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για εκλογική συνεργασία, λέγοντας ότι το φιλοκουρδικό κόμμα πρέπει να αποκλειστεί: «Καλώ τη διοίκηση του CHP , τον Κιλιτσντάρογλου να βάλει διαχωριστική γραμμή με την τρομοκρατία. Δεν θέλουμε ένα αυτονομιστικό κόμμα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Δεν αντέχουμε να βλέπουμε τρομοκράτες. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ούτε δευτερόλεπτο το HDP, το οποίο στρατολογεί μέλη για μια τρομοκρατική οργάνωση (το ΡΚΚ) και έχει κάνει την υπομονή μας σουρωτήρι με την προπαγάνδα του για το Κουρδιστάν. Δεν πρέπει να συμμετέχει στην πολιτική μας ζωή».

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σε σημερινή σύντομη ανάρτησή του, αναφέρει ότι συνελήφθη άλλος ένας ύποπτος, που παραδέχθηκε κατά την διάρκεια της ανάκρισης, ότι θα μετέφερε την γυναίκα που ευθύνεται για την βόμβα, στην Ελλάδα, και έναν συνεργό της στη Βουλγαρία. Σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές αρχές ένας ύποπτος έχει διαφύγει στη Βουλγαρία και έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα για την σύλληψή του.

Στο πνεύμα Σοϊλού-Μπαχτσελί, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τσατακλί εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας για τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ασφάλειας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου. Σύμφωνα με τον Τσατακλί, η Ελλάδα είναι καταφύγιο για τρομοκράτες του ΡΚΚ και της FETO, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο Λαύριο.

Και όλα αυτά, την ώρα που παραμένουν αναπάντητα πολλά κρίσιμα ερωτήματα για την τρομοκρατική ενέργεια, καθώς τόσο από τους Κούρδους του PKK, όσο και από τον εκπρόσωπο του YPG στη Συρία, διαψεύδονται οι τουρκικές αιτιάσεις. Παράλληλα όλες οι χώρες έχουν καταδικάσει την αποτρόπαιη επίθεση και οι ΗΠΑ, η ΕΕ και βεβαίως η Ελλάδα. To State Department αποδοκίμασε τις δηλώσεις Σοϊλού λέγοντας ότι είναι ανεύθυνες. Από την πλευρά τους οι διοικήσεις του ΡΚΚ και του YPG με ανακοινώσεις τους προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αρνήθηκαν ρητά κάθε ανάμιξη στην πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx