Δίκτυο Τούρκων κατασκόπων στην Ελλάδα – Σύλληψη Τούρκου δεκανέα στην Ρόδο
16/11/2022Νέο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Nordic Monitor, κάνει λόγο για δίκτυο κατασκόπων που έστησε τούρκος αστυνομικός, συγκεντρώνοντας πληροφορίες στο πλαίσιο μυστικής επιχείρησης που διεξήγαγε η τουρκική κυβέρνηση στην Ελλάδα για τον εντοπισμό Γκιουλενιστών. Την ίδια στιγμή νέο βίντεο αλλά και αρκετά ερωτήματα υπάρχουν από την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.
Το Nordic Monitor, δημοσιεύει, απόρρητο έγγραφο που έστειλε η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας (Emniyet) στις 2 Σεπτεμβρίου του 2020 με παραλήπτες τουλάχιστον δώδεκα τουρκικά αστυνομικά τμήματα προκειμένου να τους διαβιβάσει πληροφορίες και στοιχεία που συγκέντρωσε ο τούρκος αστυνομικός, από παρακολουθήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Turkish embassy police spied in Greek cities of Athens and Thessaloniki, secret document reveals https://t.co/3pWj0kshEb
— Nordic Monitor (@nordicmonitor) November 15, 2022
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τούρκος αστυνομικός ο οποίος ήταν αποσπασμένος στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, κατασκόπευε τουλάχιστον έξι επιχειρήσεις και 13 άτομα ενδιαφέροντος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων ένα εστιατόριο, μια αγορά λιανικής, ένα μεσιτικό γραφείο και ένα πρακτορείο ενοικίασης αυτοκινήτων. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις αντικείμενο κατασκοπείας και παρακολούθησης ήταν και οι σύζυγοι των ιδιοκτητών των προαναφερθέντων επιχειρήσεων, που φέρονται να είχαν διασυνδέσεις με το περίφημο δίκτυο Γκιουλέν (FETO).
«Η κατασκοπευτική δραστηριότητα δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν όχι μόνο αγνοεί το νόμο σε μια γειτονική χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά παραβιάζει και τον νόμο που απαγορεύει στην τουρκική αστυνομία να διεξάγει τέτοιου είδους επιχειρήσεις», σχολιάζει το Nordic Monitor.
Σύλληψη Τούρκου δεκανέα
Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό πως οι λιμενικές αρχές της Ρόδου, το πρωί της 13ης Νοεμβρίου, προχώρησαν στη σύλληψη ενός 21χρονου Τούρκου δεκανέα για διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Πρόκειται για έναν οπλίτη με βαθμό δεκανέα στην Jandarma στην τουρκική χωροφυλακή, ο οποίος συνελήφθη από λιμενικούς του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και σε βάρος του ο εισαγγελέας υπηρεσίας άσκησε ποινικές διώξεις για μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου στη χώρα από κυβερνήτη πλωτού μέσου κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας και για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, σύμφωνα με το δημοσίευμα της “Δημοκρατικής”, ο 21χρονος Τούρκος δεκανέας παραδέχτηκε ότι μετέφερε παράνομα μετανάστες από την Ντάτσα προς την Ρόδο, τους οποίους αποβίβασε στην παραλία Φανών και επιχείρησε να επιστρέψει με το ταχύπλοο σκάφος του σε τουρκικά παράλια, όμως χάλασε το σκάφος και αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια, καλώντας στον τηλεφωνικό αριθμό 112.
Όπως είπε στις ελληνικές αρχές, έχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και υπηρετεί ως ειδικευμένος οπλίτης με βαθμό δεκανέα στην Jandarma, στην τούρκικη χωροφυλακή. Συγκεκριμένα, υπηρετεί σε στρατιωτική βάση στο Χάκαρι και μετέβη σκόπιμα στη Ρόδο για να μεταφέρει μετανάστες, λόγω των χαμηλών μισθολογικών του απολαβών.
Νέο βίντεο και ερωτηματικά
Την ίδια στιγμή, νέο βίντεο για τις κινήσεις της Αλχάμ Αλμπασίρ που χαρακτηρίστηκε από τις τουρκικές αρχές ως η δράστις της βομβιστικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή 13 Νοεμβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η διεύθυνση των υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας. Παράλληλα, νέα ερωτήματα προστίθενται ως προς τους εγκεφάλους της τρομοκρατικής ενέργειας, καθώς το τηλέφωνο της γυναίκας από την Συρία ήταν κατοχυρωμένο στο όνομα δημάρχου παραμεθόριας πόλης στα σύνορα της Τουρκίας με Συρία και Ιράκ και εξετάζεται εάν σχετίζεται με ακραίους κύκλους, όπως οι Γκρίζοι Λύκοι.
Η γυναίκα φαίνεται στην κεντρική πλατεία Ταξίμ, να κατευθύνεται προς την οδό Ιστικλάλ. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το υλικό των υπηρεσιών ασφαλείας στο Anadolu, πάει στο παγκάκι της Ιστικλάλ, όπου κάθισε επί 41′ και φεύγει από εκεί στις 16:11 της Κυριακής. Η φονική έκρηξη σημειώνεται ύστερα από 3′ στις 16:14, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι περαστικοί και να τραυματιστούν άλλοι 81.
Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα, για το πως κινήθηκε η Αλμπασίρ και γιατί παρέμεινε επί τόση ώρα στο παγκάκι της Ιστικλάλ με τον εκρηκτικό μηχανισμό στην τσάντα της, αλλά και για την συνέχεια, γιατί πήγε στο σπίτι όπου διέμενε. Από το γράφημα των προηγούμενων κινήσεών της, προκύπτει επίσης ότι η Αλμπασίρ είχε την τσάντα με την βόμβα επί ώρες και πέρασε από πολλά κεντρικά σημεία της Κωνσταντινούπολης, πριν καταλήξει στην Ιστικλάλ.
Οι έρευνες της αστυνομίας, αποκάλυψαν ότι η Αλμπασίρ, είχε δύο κλήσεις προς το κινητό που έχει καταχωρηθεί στο όνομα του Εμίν Ιλχάν δημάρχου του δήμου Γκιουτσλουκονάκ στην επαρχία Σιρνάκ, που βρίσκεται στα σύνορα της Τουρκίας με Συρία και Ιράκ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη τροφοδότησε φήμες ότι η επίθεση ίσως να ήταν έργο ακροδεξιών κύκλων που πρόσκεινται στους Γκρίζους Λύκους με στόχο να ασκήσουν πίεση στον Ερντογάν ο οποίος είχε συναντηθεί πρόσφατα με στελέχη του ΗDP, σε ένα άνοιγμα προς τους Κούρδους ψηφοφόρους.
Η εξήγηση του δημάρχου
Σε κατάθεση που έδωσε στην αστυνομία ο Ιλχάν αρνήθηκε τα πάντα. O δήμαρχος κατέθεσε στη Γενική Εισαγγελία ότι το τηλέφωνό του καταχωρήθηκε στην Αλμπασίρ παράνομα, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει τίποτε. Ο ίδιος ισχυρίστηκε δεν είχε ποτέ στην κατοχή του αυτό τον αριθμό, που λειτουργεί στο όνομά του από το 2019. Ο δήμαρχος είπε ότι του είχαν κλέψει τα προσωπικά έγγραφα εκείνη την εποχή και πως έτσι εκδόθηκε ο αριθμός αυτού του κινητού στο όνομά του.
Ο Ιλχάν αφέθηκε ελεύθερος και σε δηλώσεις του διέψευσε σχέσεις με ακροδεξιούς κύκλους ή κύκλους του ΡΚΚ. Άλλες αναφορές στα τουρκικά μέσα μπέρδεψαν τον δήμαρχο με έναν πρώην βουλευτή του φιλοκουρδικού HDP, τις οποίες επίσης διέψευσε ο δήμαρχος, λέγοντας ότι πρόκειται για συνωνυμία.
«Η τρομοκρατική οργάνωση προσπάθησε να παίξει ένα παιχνίδι εις βάρος μας» είπε ο Ιλχάν στο Τ24, αναφερόμενος στο ΡΚΚ και τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους από την πρώτη στιγμή η τουρκική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει ως τους υπαιτίους της επίθεσης. Οι εκπρόσωποι του ΡΚΚ και των Κούρδων της Συρίας (YPG) αρνήθηκαν κατηγορηματικά κάθε σχέση. Ο Ιλχάν επιβεβαίωσε πάντως ότι κλήθηκε για κατάθεση από την αστυνομία και όταν πιέστηκε για ένα παραπάνω σχόλιο είπε «δεν θέλω να πω περισσότερα αυτή την στιγμή».
Σύμφωνα με το Anadolu μεταξύ των 50 συλληφθέντων είναι και δύο αδέλφια, που επρόκειτο να φυγαδεύσουν την Αλχάμ Αλμπασίρ, στην Ελλάδα και έναν συνεργό της στη Βουλγαρία. Οι τουρκικές αρχές έχουν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον συνεργό της Αλμπασίρ, καθώς εκτιμάται ότι έχει διαφύγει.