ΑΝΑΛΥΣΗ

Από το παράθυρο βάζει ο Μητσοτάκης τις εκλογές στην ατζέντα

Από το παράθυρο βάζει ο Μητσοτάκης τις εκλογές στην ατζέντα, Σπύρος Γκουτζάνης

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι θεωρούν ότι ανά πάσα στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αιφνιδιάσει ακόμη και τους ίδιους και να προκηρύξει εκλογές. Απαντώντας στην σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός, στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Πάτρα στο πλαίσιο της περιοδείας του, απάντησε: «Εγώ δεν βλέπω δύο εκλογές, αλλά σκέπτομαι τις εθνικές εκλογές όποτε γίνουν στο τέλος της τετραετίας, χωρίς να έχω αποφασίσει ποια θα είναι η ακριβής ημερομηνία».

Η ερμηνεία που δίνεται είναι ότι μετά την συμπλήρωση των 3,5 χρόνων οι εκλογές δεν θεωρούνται πρόωρες και μπορεί να προκηρυχθούν, δίχως επίκριση για αθέτηση της εξάντλησης της τετραετίας. Κάπως έτσι η ημερομηνία που κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία είναι για προκήρυξη στο τέλος του Δεκεμβρίου και διενέργειά τους την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Παρόλα αυτά οι φήμες ακόμη και για εκλογές μέσα στον Δεκέμβριο στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα δεν λένε να κοπάσουν, στοιχείο ενδεικτικό της αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, ως συνέπεια του σκανδάλου των υποκλοπών. Όπως λέει κυβερνητικό στέλεχος: “Φυσικά και δεν έχει αποφασίσει την ημερομηνία, αλλά εάν προκύψει ευνοϊκή συγκυρία (εάν κοπάσει έστω και για λίγο ο θόρυβος των υποκλοπών ή στραφεί αλλού η προσοχή της κοινής γνώμης), τότε είναι πολύ πιθανό να τις προκηρύξει”. Η θέση αυτή όμως δείχνει και την αδυναμία προγραμματισμού, που πλέον εξαρτάται από τις εξελίξεις.

Όχι μόνο στο τι καινούργιο θα προκύψει γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και πώς θα κινηθεί η Δικαιοσύνη. Μέχρι τώρα υπό το πρόσχημα ότι “η δικαστική διερεύνηση απαιτεί χρόνο”, η Δικαιοσύνη δίνει πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση. Για παράδειγμα, από την στιγμή που έχουν βγει στην δημοσιότητα πληροφορίες για στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που εκπαιδεύτηκαν και λειτουργούσαν το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ, πόσο χρόνο θα χρειαστούν οι εισαγγελικοί λειτουργοί για να καλέσουν εκείνους που διαθέτουν τα στοιχεία και στην συνέχεια τους υπαλλήλους;

Επιμένει ο Τσίπρας

Άλλωστε για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στο θέμα, έχοντας καταθέσει τέσσερις φορές προς τον πρωθυπουργό την επίκαιρη ερώτηση για την διασύνδεση νόμιμων παρακολουθήσεων και Predator. Ο πρώην πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι διαθέτει τα σχετικά στοιχεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να τον αντιμετωπίσει στην Βουλή, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα το κάνει την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, με αφορμή την συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της ΕΥΠ.

Στις 7 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη και η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τα εγκαίνια του Ιδρύματός του (όπου θα αναφερθεί στην παραβίαση της δημοκρατικής λειτουργίας) και έχει ενδιαφέρον εάν έχει κληθεί και αν θα παραβρεθεί ο πρωθυπουργός.

Διλήμματα των εκλογών

Σε κάθε περίπτωση πάντως για τους βουλευτές της ΝΔ το καίριο είναι πότε θα προκηρύξει τις εκλογές ο πρωθυπουργός. Το να αναγκαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προκηρύξει εκλογές υπό το βάρος αποκαλύψεων ή της έρευνας της Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο των υποκλοπών, είναι το χειρότερο σενάριο. Σενάριο που όμως δεν μπορούν να αποκλείσουν, αφού όπως αναγνωρίζουν στην πλειονότητά τους οι βουλευτές της ΝΔ, ο πρωθυπουργός δεν ελέγχει τα πράγματα.

Εν τω μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος, συνεχίζει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, επιχειρώντας να βελτιώσει το πολιτικό κλίμα και να βάλλει την δική του ατζέντα. Το δίλημμα που περιγράφει είναι “πηγαίνουμε εμπρός ή γυρίζουμε πίσω” και “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”, με έκκληση για σύγκριση των πεπραγμένων του Τσίπρα με την δική του διακυβέρνηση.

Είναι το πεδίο, όπου τον ευνοεί η μέχρι τώρα στάση των ΜΜΕ που έχουν εξωραΐσει την δική του θητεία και αντίθετα έχουν δαιμονοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στην πρώτη περίοδο του 2015. Ωστόσο η ακρίβεια που επιμένει, το καλάθι της νοικοκυράς που λίγο ελαφραίνει το βάρος των νοικοκυριών, η ακρίβεια στο ρεύμα και στα καύσιμα δεν τον ευνοούν, όσο και αν συνεχίζει την επιδοματική πολιτική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι