“Πάτωσε” εμπορικά παιδική ταινία της Disney με gay πρωταγωνιστή
30/11/2022Διόλου καλά δεν πήγε στην πρεμιέρα της στις ΗΠΑ η τελευταία παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney “Strange World” (“Παράξενος Κόσμος”), όπου για πρώτη φορά σε παιδικό έργο ένας έφηβος λέει στον πατέρα του ότι είναι ερωτευμένος με αγόρι. Εξίσου άσχημα πήγε προ δεκαπενθημέρου και το παιδικό έργο “Lightyear” της ίδιας εταιρείας, όπου σε μια σκηνή φιλιώνται στα χείλη δύο κοπέλες.
Το “Lightyear”, λόγω της επίμαχης σκηνής, σε κάποιες χώρες προβλήθηκε με την ένδειξη κατάλληλο για τους άνω των 18 ετών ενώ σε κάποιες άλλες, όπως π.χ. στο Ιράν, δεν προβλήθηκε καθόλου. Όσον αφορά τον “Παράξενο Κόσμο” δεν υπάρχει καμία σκηνή με ερωτικά υπονοούμενα, αλλά είναι σαφής ο ερωτικός προσανατολισμός δυο εφήβων που γίνονται ζευγάρι. Κάτι άλλο που δεν άρεσε όπως φαίνεται από τα σχόλια που διαβάσαμε κάτω από την ανάρτηση του τρέιλερ στο twitter ήταν ότι σχεδόν κανένας πρωταγωνιστής δεν είναι λευκός 100%. Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, και κυρίως όσα πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το θεώρησαν ακραία politically correct. Βασική ένσταση των περισσότερων ήταν ότι σε παιδιά 7 και 8 ετών δεν θέτεις ζήτημα ερωτικού προσανατολισμού.
Πολλοί αποδίδουν κατά συνέπεια την εισπρακτική αποτυχία του “Παράξενου Κόσμου” στην πρώτη παρουσίαση ενός ήρωα gay σε παιδικό έργο και στην αντίδραση του μέσου Αμερικανού, που θεωρεί ακατάλληλο το θέμα του σεξ και το ζήτημα του σεξουαλικού προσανατολισμού για τόσο μικρά παιδιά. Όμως η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μετριότατη ταινία ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού των ηρώων και του χρώματος των πρωταγωνιστών. Είναι πολύ πιθανόν να απέτυχε εισπρακτικά επειδή ακριβώς δεν κερδίζει τον θεατή και όχι λόγω τυχόν ερωτικών προτιμήσεων.
Δεν ενθουσιάστηκαν οι gay
Όμως ούτε και οι gay ενθουσιάστηκαν με το consept του έργου, με την έννοια ότι παρουσιάζεται στην ταινία και ένας σκύλος με τρία πόδια. Θεωρούν ότι η παραγωγή της ταινίας έμμεσα εξομοιώνει τους gay με την αναπηρία σε ζώα ή με το “πρόβλημα” των μικτών γάμων. Οι μικτοί γάμοι στις ΗΠΑ παραμένουν ένα ζήτημα ταμπού για πολλούς και όχι μόνον για τους λευκούς. Επίσης κάποιοι θεώρησαν ότι κακώς οι gay χαρακτήρες εμφανίζονται για πρώτη φορά σε παιδική ταινία που έχει σχεδόν αποκλειστικά μαύρους ή μιγάδες πρωταγωνιστές. Τους κακοφαίνεται δηλαδή η επιλογή να παρουσιάζονται ταυτόχρονα όλα τα “προβλήματα” μαζί και να εξομοιώνονται.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των Ευχαριστιών η είσπραξη από τους 4.174 αμερικανικούς κινηματογράφους στους οποίους προβλήθηκε ο “Παράξενος Κόσμος” έφθασε μόλις τα 11,9 εκατομμύρια δολάρια. Στη διάρκεια του πενθήμερου έφτασε συνολικά τα 18,6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι παραγωγοί ήλπιζαν η είσπραξη να φθάσει το λιγότερο τα 35 εκατ. δολάρια.
Disney’s #StrangeWorld bombs at the box office with $18.6M domestically in its first 5 days
The film is projected to lose at least $100M pic.twitter.com/S3LPC4Npy1
— Culture Crave 🍿 (@CultureCrave) November 27, 2022
Η αμέσως χειρότερη εισπρακτική ταινία της ίδιας εταιρείας ήταν στο “West Side Story” (10,5 εκατομμύρια δολάρια), που όμως έκανε πρεμιέρα επί πανδημίας και καραντίνας. Οι παραγωγοί φοβούνται τώρα ότι θα χάσουν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια. Η ταινία πήρε εν γένει ψυχρά θετικές κριτικές, με την έννοια ότι δεν θεωρήθηκε ιδιαίτερα ευφάνταστη και εντυπωσιακή. Στην ταινία πρωταγωνιστεί μια οικογένεια τριών γενεών ξακουστών εξερευνητών που προσπαθεί να σώσει τον κόσμο.
Οι δύο μεγαλύτερες αμερικανικές σελίδες κριτικής έδωσαν στην ταινία 74 βαθμούς (Rotten Tomatoes) και 64 (το Metacritic). Ομως στο Rotten Tomatoes αμιγώς το κοινό (χωρίς κριτικούς κινηματογράφου) έδωσε 64 βαθμούς. Εν τω μεταξύ ο διευθύνων σύμβουλος της Ντίσνεϊ την τελευταία διετία Bob Chapek απολύεται, επειδή θεωρείται ότι κοντεύει να φαλιρίσει την εταιρεία. Φεύγοντας παίρνει 23 εκατ. δολάρια (!). Ο προκάτοχός του, που επαναπροσλαμβάνεται, όταν ανέλαβε ο Bob Chapek θεώρησε ότι ο δεύτερος έκανε ως αρχάριος πολλά λάθη.
Η Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, που έχει και το μεγαλύτερο πακέτο μετοχών της εταιρείας, σχολίασε ότι ο Chapek έκανε μια σειρά από λάθη αρχαρίου, όμως συνέχισε να τα κάνει επί δύο χρόνια, όταν πια δεν είχε ως άλλοθι την απειρία. Δεν αναφέρθηκε σε τι ακριβώς θεωρούσε λάθος, αλλά περιορίστηκε στην αναφορά σε οικονομική ζημία από κακές επιλογές εν γένει.
Έντυπα που πρόσκεινται στο Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούν ότι η εταιρεία δεν προμοτάρησε καθόλου το έργο επίτηδες, ώστε αυτό να αποτύχει και να “χρεώσει” την αποτυχία στους gay χαρακτήρες. «Ήθελαν να μπορούν να λένε ότι “ορίστε, αυτά δεν τα θέλει ο κόσμος”. Και το κατάφεραν» έγραψε ο κριτικός κινηματογράφου Jordan Woodson.