Εξοπλίζει τρομοκράτες στη Λιβύη η Τουρκία;
07/01/2019Φαίνεται πως το μέτωπο που έχει ανοίξει η Τουρκία στη Βόρεια Αφρική δεν θα κλείσει τόσο εύκολα. Προ ημερών ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Λιβύης Ahmed al-Mesmari κατηγόρησε την Τουρκία ότι υποστηρίζει την εγχώρια τρομοκρατία, τη στιγμή που η χώρα σπαράζεται από εμφύλιες συγκρούσεις. Η Λιβύη κάλεσε τον ΟΗΕ να διεξάγει έρευνες για να ελέγξει τις δραστηριότητες της Τουρκικής Δημοκρατίας στην υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων.
Θυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο του 2018 η Τουρκία δεν είχε κληθεί να συμμετάσχει στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Ως εκ τούτου αποχώρησε. Τότε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι είχε δηλώσει πως «Οποιαδήποτε συνάντηση αποκλείει την Τουρκία δεν μπορεί παρά να είναι αντιπαραγωγική για την επίλυση του προβλήματος» που ταλανίζει τη Λιβύη χρόνια τώρα. Απ’ ότι φαίνεται οι Λίβυοι δεν πιστεύουν ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι ούτως ή άλλος παραγωγικός. Το αντίθετο.
«Η Τουρκία συνεχίζει να προμηθεύει όπλα τους τρομοκράτες στη Λιβύη», ανέφερε ο al-Mesmary στο Twitter. “Ζητάμε από τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεκινήσουν αμέσως έρευνα εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας“.
Η δήλωση ήρθε μετά τον ισχυρισμό Λίβυων αξιωματούχων στα τέλη του Δεκεμβρίου 2018, ότι μια αποστολή από την Τουρκία, που περιέχει 3.000 πιστόλια καθώς και μερικά άλλα πιστόλια, κυνηγετικά όπλα και πυρομαχικά, κατασχέθηκε σε λιμάνι κοντά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Η Άγκυρα απέρριψε τις κατηγορίες, απαντώντας πως αυτά “δεν αντιπροσωπεύουν την πολιτική ή την προσέγγιση του τουρκικού κράτους“. Βέβαια το μητρώο της Τουρκικής Δημοκρατίας και των μυστικών υπηρεσιών της δεν είναι και τόσο καθαρό καθώς το Ισλαμικό Κράτος έχει ευνοηθεί πολύ από την Άγκυρα.
Πάντως, μια ημέρα πριν κατασχεθεί η αποστολή κοντά στην Τρίπολη, ένα άλλο φορτίο 2,5 εκατομμυρίων πυρομαχικών που κατασκευάστηκαν στην Τουρκία κατασχέθηκε στο ίδιο λιμάνι, σύμφωνα από την Jerusalem Post. Η μεταφορά όπλων στη Λιβύη απαγορεύεται βάσει του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ που επιβλήθηκε το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα μετά τη στρατιωτική επέμβαση των Δυτικών. Στην χώρα υπάρχουν σήμερα δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, αυτή της Τρίπολης και εκείνη του Τομπρούκ.
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Λιβύης επανέλαβε τις κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Λιβύης. Η Λιβύη και η Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσουν κοινή έρευνα για τους ισχυρισμούς, μετά από συνάντηση που έγινε νωρίτερα τον Δεκέμβρη στην Τρίπολη μεταξύ του Λίβυου πρωθυπουργού Fayez al-Serraj και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου.
Με πληροφορίες από Reuters