Πολιτική σύγκρουση για τις τράπεζες
02/12/2022Η αύξηση των επιτοκίων των τραπεζών, οι χρεώσεις και τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» που απασχολούν χιλιάδες πολίτες και δανειολήπτες, πυροδοτούν έντονη πολιτική σύγκρουση . Το θέμα τέθηκε στην συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ο κ. Τσίπρας καταλόγισε βαριές ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη και πρότεινε έκτακτο φόρο για τις τράπεζες.
Στη συνάντηση του με την κ. Σακελλαροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Είμαστε σε μία συζήτηση με τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες πρέπει κι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία καθώς φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Μια τέτοια πολιτική δηλαδή θα ήταν προς όφελος και των ιδίων των τραπεζών πέραν της επιβεβλημένης στήριξης που πρέπει να παρέχουμε σε εκείνα τα νοικοκυριά τα οποία δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης τους για τα στεγαστικά τους δάνεια. Και υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που αφορούν στις χρεώσεις στις προμήθειες αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων τα οποία κατά την άποψή μου παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων και βέβαια και οι τράπεζες κινητοποιούνται σε μία συνολική επεκτατική πιστωτική πολιτική προκειμένου να στηρίξουν μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται. Αυτή η συζήτηση ελπίζω, είμαι σίγουρος ότι θα έχει τελικά ευτυχή κατάληξη, δεν θα υπάρχει συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και του Έλληνα φορολογούμενου σε μία τέτοια παρέμβαση».
Παράλληλα, τόνισε πως «η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τα οποία έχουν και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε τελικά σε μία λύση η οποία θα είναι θετική πρώτα και πάνω απ’ όλα τους δανειολήπτες αλλά και για τους καταθέτες αλλά τελικά πιστεύω και για τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ αυτά τα χρόνια προκειμένου να μειώσουνε σημαντικά την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
Έκτακτος φόρος
Στο μεταξύ Τ ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε σοβαρότατες ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι αφήνει τις τράπεζες να κινούνται ανεξέλεγκτα. Ζήτησε δε από το Κιλκίς όπου περιοδεύει την επιβολή έκτακτου φόρου που θα εξαναγκάσει τις τράπεζες να προβούν σε ουσιαστικές ρυθμίσεις.
«Βλέπουμε μέσα στην κρίση να έχουν κέρδη πάνω από ένα δισεκατομμύριο ετησίως η καθεμία ακριβώς διότι αυξάνουν διαρκώς τα επιτόκια χορηγήσεων και μένουν σταθερά χαμηλά τα επιτόκια των καταθέσεων. Ο κύριος Μητσοτάκης είναι αδιάφορος απέναντι σε αυτή την κατάσταση που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις δεν μπορεί απλά να συζητάμε τους τραπεζίτες… Ο Έλληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει χρυσά τις τράπεζες με ανακεφαλαιοποιήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Πάντως στο ραντεβού του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τις Διοικήσεις των τραπεζών, δεν διαφάνηκε κάποιο απτό αποτέλεσμα καθώς η κυβέρνηση ζητά από τις τράπεζες να βάλουν πλάτη. Οι δόσεις των δανείων αυξάνονται μετά το ράλι επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πολλοί δανειολήπτες δυσκολεύονται πλέον να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα αυτά να κινδυνεύουν να κοκκινίσουν.
Η πρόταση που έβαλαν χθες οι τράπεζες στο τραπέζι αφορά σε επιδότηση για 12 μήνες του 50% της επιβάρυνσης που έχουν υποστεί στις μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών τους δανείων περίπου 20.000-30.000 ευάλωτοι συνεπείς δανειολήπτες.
Το υπουργείο Οικονομικών στην άλλη όχθη θέλει ένα πρόγραμμα που να καλύπτει περίπου 70.000 δανειολήπτες. Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα πριν εφαρμοστεί θα πρέπει να εγκριθεί και από τον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια στις καταθέσεις και να μειώσουν τα κόστη και τις προμήθειες σε 12 διαφορετικές συναλλαγές ενώ ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus για το 2022.
Οι προμήθειες
Η λίστα του Σταϊκούρα με τις 12 προμήθειες είναι η εξής:
-Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.
-Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
-Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.
-Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
-Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
-Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
-Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).
-Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.
-Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
-Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
-Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
-Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.