ΑΝΑΛΥΣΗ

Στρατηγική “αργού θανάτου” εφαρμόζουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία

Στρατηγική "αργού θανάτου" εφαρμόζουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, Γιώργος Βενέτης

Ο ουκρανικός λαός κατά το μεγαλύτερο μέρος του πολέμου είχε μία σχετική ποιότητα ζωής. Λειτουργούσαν το δίκτυο ηλεκτρισμού και υδροδότησης, το διαδίκτυο, το φυσικό αέριο κ.α., κάτι που είναι ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Οι λόγοι για τους οποίους ο Πούτιν απέφυγε εξ’ αρχής τη μαζική καταστροφή των υποδομών είναι άγνωστοι, αλλά μπορούμε να εικάσουμε ότι κοιτούσε την επόμενη μέρα, μη θέλοντας να εξοργίσει τον ουκρανικό λαό, μέρος του οποίου είναι φίλα προσκείμενος προς τη Ρωσία. Ίσως ακόμη θεωρούσε ότι η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” θα ήταν πιο εύκολα αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα, από ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος. Πλέον, εφαρμόζουν στρατηγική “αργού θανάτου”.

Διότι, η νέα τακτική υπό τον στρατηγό Σουροβίκιν δεν βασίζεται πλέον σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά σε πόλεμο φθοράς, προκειμένου να στερήσει από τον αντίπαλο τους αναγκαίους πόρους για να συνεχίσει τον πόλεμο. Με τις ενεργειακές υποδομές σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένες, οι πολίτες της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν έναν κρύο χειμώνα, με ελάχιστη έως καθόλου θέρμανση.

Το νέο ρωσικό δόγμα μάχης αποβλέπει στο να καταστήσει την ουκρανική άμυνα δυσχερέστερη, αλλά και να εξουθενώσει τους Ουκρανούς, με απώτερο σκοπό να τους εξωθήσει σε αντίδραση κατά του καθεστώτος Ζελένσκι. Η καταστροφή των υποδομών έχει αντίκτυπο στη φυσική αντοχή και στο ηθικό του ουκρανικού λαού. Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής θα επιτείνονται, καθώς το δριμύ ψύχος θα καθιστά τραγικές τις συνθήκες διαβίωσης. Δεδομένου ότι οι Ουκρανοί δεν θα μπορούν πλέον να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, δεν αποκλείεται να δούμε και διαδηλώσει στο Κίεβο ως αποτέλεσμα της κόπωσης και της απόγνωσης, που θα οξύνει η αναμενόμενη ένταση των πυραυλικών επιθέσεων.

Από τις 10 Νοεμβρίου, ο Σουροβίκιν εστίασε στην καταστροφή των κρίσιμων υποδομών, με αποτέλεσμα να έχει καταστραφεί το 60% περίπου του εθνικού δικτύου ηλεκτροδότησης. Δορυφορικές φωτογραφίες τη νύχτα το υποστηρίζουν. Η Ουκρανία έχει υποστεί πολύ μεγαλύτερη ζημιά, από ό,τι αφήνει η κυβέρνηση Ζελένσκι και τα δυτικά ΜΜΕ να φανεί. Να υπενθυμίσουμε ότι η καταστροφή των υποδομών, είναι συνήθως το πρώτο μέτρο μιας εισβολής, τυπική διαδικασία δράσης του αμερικανικού στρατού.

«Εάν δεν αναπτυχθεί κανένα ισχυρό σύστημα αεράμυνας, η Ουκρανία θα βυθιστεί στο απόλυτο σκοτάδι σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο Αυστριακός συνταγματάρχης Μάρκους Ράισνερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό ZDF. Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, το Κίεβο είναι ευάλωτο σε επιθέσεις σε υποδομές, αφού οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει το ένα τρίτο των συστημάτων αεράμυνας. Κατ’ αυτόν, η Δύση έχει υποτιμήσει τις δυνατότητες της Μόσχας.

Νέο προσφυγικό κύμα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν έχουν φτάσει ακόμη στην Ουκρανία, με μέσο όρο τον Δεκέμβριο τους -6°C. Με το δίκτυο σε μεγάλο βαθμό εκτός λειτουργίας, το χάος είναι αναπόφευκτο. Οι σωλήνες νερού θα παγώσουν, οι επιπτώσεις του κρύου θα είναι σωρευτικές και χωρίς θέρμανση και ηλεκτρισμό, οι περισσότερες άλλες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών λειτουργιών, θα σταματήσουν, ή θα διεξάγονται με τεράστια δυσκολία.

Οι Ουκρανοί θα περάσουν από τη σχετική άνεση στη βάναυση επιβίωση. Αυτό θα προκαλέσει νέα προσφυγική κρίση, με εκατομμύρια Ουκρανούς να αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες για να ξεφύγουν από το κρύο. Οι ευρωπαϊκές χώρες, αντιμέτωπες με τα δικά τους ενεργειακά προβλήματα, θα πρέπει να περιθάλψουν μερικά ακόμα εκατομμύρια Ουκρανών. Ο ισχυρισμός ότι η Ουκρανία κερδίζει τον πόλεμο έχει χάσει πλέον την εμβέλειά του, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτεται η τεράστια οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή που κλιμακώνεται στον απόηχο της επιδίωξης ουκρανικής νίκης.

Εν τω μεταξύ ο Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς (πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου) έγραψε ότι «οι δυτικοί λαοί έχουν μια εντελώς λανθασμένη εικόνα της κατάστασης. Η Ρωσία θα μπορούσε να καταστρέψει την Ουκρανία σε μια μέρα, χωρίς να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα». Κατ’ αυτόν, η Ρωσία δεν το επιδίωξε λόγω των κοινών ιστορικών δεσμών. «Η Ουκρανία και ο λαός της συμπορεύθηκε με τη Ρωσία για δεκαετίες. Αυτό είναι ένα είδος διεθνικού γάμου», είπε ο Ρόμπερτς.

Οι δυτικοί διάδρομοι

Είναι ενδεικτικό ότι κάθε φορά που οι Ρώσοι εξαπολύουν νέο βομβαρδισμό καταγράφεται κατάρρευση των δικτύων ηλεκτρισμού και ύδρευσης. Εκτός αυτού καθίσταται πιο δύσκολη η μεταφορά της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας στα μέτωπα. Οι Ρώσοι κατάφεραν να εντοπίσουν και καταστρέψουν κέντρα αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών στη βόρεια και δυτική Ουκρανία, με πυραύλους Iskander.

Το στρατηγικό κέντρο βάρους της Ουκρανίας είναι οι δυτικοί της διάδρομοι προς τα πολωνικά σύνορα, από όπου διοχετεύεται η δυτική βοήθεια. Το επιχειρησιακό κέντρο βάρους της Ουκρανίας είναι οι γραμμές ανεφοδιασμού της που εκτείνονται ανατολικά από το Κίεβο για να ενωθούν με τα διάφορα πολεμικά μέτωπα. Χωρίς αυτούς τους δύο διαδρόμους, θα ήταν σχεδόν αδύνατο για το Κίεβο να διατηρήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις για περισσότερες από μερικές εβδομάδες.

Φαίνεται ότι οι Ρώσοι στρατηγοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς να κόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού από την Πολωνία. Είναι η κύρια αρτηρία που συντηρεί τη σύγκρουση και επιτρέπει στον Ζελένσκι να αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις. Οι επιχειρήσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής έχουν επιβραδυνθεί  –όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου– λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. Είναι όμως πιθανόν τις επόμενες εβδομάδες να επιταχυνθούν, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και το έδαφος παγώνει, διευκολύνοντας την κινητικότητα και για τις δύο πλευρές.

Τί έλεγε το ΝΑΤΟ

Καθώς δέχεται επικρίσεις από δυτικούς ηγέτες για τα πυραυλικά της χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαχάροβα απάντησε, επικαλούμενη τα όσα είχε πει στις 25 Μαΐου 1999 ο Τζέιμι Σέι πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Όταν, λοιπόν, είχε ερωτηθεί γιατί το ΝΑΤΟ στερεί από τους πολίτες της Γιουγκοσλαβίας την παροχή ρεύματος και νερού, ο Σέι είχε απαντήσει ότι οι αρχές της Γιουγκοσλαβίας έπρεπε να αποδεχθούν τους όρους του ΝΑΤΟ για να σταματήσει η καταστροφή των υποδομών.

«Εάν ο Μιλόσεβιτς θέλει πραγματικά οι πολίτες να έχουν νερό και ρεύμα, το μόνο που έχει να κάνει, είναι να αποδεχθεί τους όρους του ΝΑΤΟ και τότε θα σταματήσουμε την εκστρατεία. Μέχρι να το κάνει αυτό, θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις στους στόχους που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο στρατό του. Αν αυτό έχει συνέπειες για τον πληθυσμό, αυτό είναι πρόβλημα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Τα προβλήματα παροχής νερού και ρεύματος χρησιμοποιούνται κατά του λαού της Σερβίας. Τα απενεργοποιήσαμε για χάρη των 1,6 εκατομμυρίων Κοσοβάρων που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και των οποίων οι ζωές έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό. Δεν θα αρέσει σε όλους αυτούς η διαφοροποίηση, όμως για εμένα αυτή η διαφοροποίηση είναι θεμελιώδης», είχε αναφέρει ο Σέι.

Η Ρωσία παρ’ όλο που ήθελε αρχικά να το αποφύγει, ακολουθεί τώρα την αμερικανική στρατηγική “σοκ και δέος” για την καταστροφή των υποδομών, όπως έκαναν οι ΗΠΑ στη Γερμανία και την Ιαπωνία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά σε Σερβία και Ιράκ. Όλα τα άλλα είναι περισσή υποκρισία. Η γενεσιουργός αιτία των ανθρώπινων δεινών είναι ο πόλεμος. Απλή γνώση της Ιστορίας αποδεικνύει ότι οι περισσότερες συρράξεις δεν επέφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα σ’ αυτούς που τις προκάλεσαν, αντίθετα το μόνο που προκάλεσαν ήταν αίμα και δάκρυα. Τα πρόσφατα παραδείγματα, σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Όμως αυτό δεν έχει συνετίσει όσους συνεχίζουν να πυροδοτούν πολέμους. Όπως τα σύννεφα σκεπάζουν τον ήλιο, τα ανθρώπινα πάθη και τα γεωπολιτικά συμφέροντα σκεπάζουν τη λογική. Μόνο που όπως είπε ο Γάλλος ποιητής Πωλ Βαλερύ (1871-1945) «ο πόλεμος είναι η σφαγή ανθρώπων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, προς όφελος των ανθρώπων που γνωρίζονται και δεν αλληλοσφάζονται».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx