ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βαρύς προεκλογικός πονοκέφαλος στην κυβέρνηση με τα επιτόκια

Βαρύς προεκλογικός πονοκέφαλος της κυβέρνησης με τα επιτόκια,

Ανήσυχη εμφανίζεται η κυβέρνηση για τις διαστάσεις που παίρνει το θέμα των επιτοκίων δανεισμού από τις τράπεζες καθώς προβάλλει ο κίνδυνος ενός νέου κύκλου κόκκινων δανείων. Η νέα συσσώρευση χρεών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, έχει θορυβήσει το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει, στην τακτική συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έντονη ενόχληση για την στάση των τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως οι τράπεζες «πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν δηλαδή τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς έχουν υψηλή κερδοφορία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων». Μια τέτοια κίνηση, όπως είπε, «θα ήταν προς όφελος και των ίδιων των τραπεζών, πέρα από την επιβεβλημένη στήριξη που πρέπει να προσφέρουν στα νοικοκυριά που δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης στα στεγαστικά δάνεια», προσθέτοντας πως πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού και αντιστοίχως να αυξηθούν τα επιτόκια των καταθέσεων.

Η κυβέρνηση επανέρχεται σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ κάλεσε εκ νέου τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις για την ανακούφιση των δανειοληπτών λέγοντας: «Έχουμε ένα κοινό συμφέρον, η κοινωνία, οι πολίτες, οι πολιτικοί, οι τράπεζες. Να κάνουμε ό,τι απαιτείται ο καθένας για να μην δημιουργηθεί μια γενιά “κόκκινων” δανείων εξαιτίας μιας δυσμενούς διεθνούς κατάστασης». Ο εκπρόσωπος μίλησε για προθεσμία δύο εβδομάδων: «Περιμένουμε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις από το τραπεζικό σύστημα, χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις για τη μη συσσώρευση νέου ιδιωτικού χρέους». Ερωτηθείς για τις εκλογές επανέλαβε ότι «θα γίνουν από την άνοιξη και μετά».

Ο Σταϊκούρας για επιτόκια και χρεώσεις

Και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ίδιο σταθμό χθες το πρωί αναγνώρισε το μέγεθος του προβλήματος: «Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια». Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός δήλωσε ότι οι επικεφαλής των τραπεζών απάντησαν ότι θα κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. «Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%… Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για μένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών» τόνισε.

Στο τελευταίο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τις διοικήσεις των τραπεζών, δεν διαφάνηκε κάποιο απτό αποτέλεσμα. Η πρόταση που προυσίασαν την Παρασκευή οι τράπεζες, αφορά την επιδότηση για 12 μήνες του 50% της επιβάρυνσης που έχουν υποστεί στις μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών τους δανείων περίπου 20.000-30.000 ευάλωτοι συνεπείς δανειολήπτες. Το υπουργείο Οικονομικών από την άλλη θέλει ένα πρόγραμμα που να καλύπτει περίπου 70.000 δανειολήπτες. Το πρόγραμμα πριν εφαρμοστεί θα πρέπει να εγκριθεί και από τον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι υπέρογκες χρεώσεις

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι ζήτησε από τις τράπεζες να αξιολογηθούν εντός 10 ημερών 12 συγκεκριμένες προμήθειες, επισημαίνοντας ότι «χρεώνουν πολύ τους Έλληνες πολίτες, και δεν τους αποδίδουν αυτά που πρέπει». Όπως είπε η κυβέρνηση «έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα. Όχι τους τραπεζίτες, αλλά τους Έλληνες δανειολήπτες και καταθέτες».

Οι χρεώσεις που κρίνονται υπέρογκες αφορούν τόσο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως η άμεση αποστολή χρημάτων μέσω Ιnternet ή mobile banking που επιβαρύνεται με 4-5 ευρώ ή η ανάληψη μετρητών μέσω ATM άλλης τράπεζας που στοιχίζει έως 2,5 ευρώ, αλλά και χρεώσεις που επιβάλλονται σε μια σειρά υπηρεσιών, όπως τα έξοδα για την αξιολόγηση αιτημάτων για τη χορήγηση π.χ. στεγαστικών δανείων, που διαμορφώνεται κοντά στα 500 ευρώ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται τα έξοδα νομικού, τεχνικού ελέγχου τα οποία ανεβάζουν τον λογαριασμό έως και 500 επιπλέον ευρώ και φουσκώνουν τον λογαριασμό για τους δανειολήπτες που καταφεύγουν στις τράπεζες για χρηματοδότηση.

Έκτακτο φόρο προτείνει ο Τσίπρας

Ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό για την απαράδεκτη πολιτική των τραπεζών καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι αφήνει τις τράπεζες να κινούνται ανεξέλεγκτα. Πρότεινε δε την επιβολή έκτακτου φόρου που θα εξαναγκάσει τις τράπεζες να προβούν σε ουσιαστικές ρυθμίσεις: «Βλέπουμε μέσα στην κρίση να έχουν κέρδη πάνω από ένα δισεκατομμύριο ετησίως η καθεμία ακριβώς διότι αυξάνουν διαρκώς τα επιτόκια χορηγήσεων και μένουν σταθερά χαμηλά τα επιτόκια των καταθέσεων. Ο κύριος Μητσοτάκης είναι αδιάφορος απέναντι σε αυτή την κατάσταση που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις δεν μπορεί απλά να συζητάμε τους τραπεζίτες… Ο Έλληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει χρυσά τις τράπεζες με ανακεφαλαιοποιήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx