Προφάσεις εν αμαρτίαις από την κυβέρνηση για τις υποκλοπές – Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
11/12/2022Στη Δικαιοσύνη πετάει την μπάλα με τις νέες αποκαλύψεις γύρω από τις υποκλοπές η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου. Πολιτικά, ο εκπρόσωπος απέδωσε την όλη υπόθεση σε προσπάθεια κυκλωμάτων, όπως είπε, «που θέλουν να επαναφέρουν την πολιτική ζωή της χώρας στην εποχή των κασετών». Απέφυγε κάθε αναφορά στην υπόθεση Χατζηδάκη, την οποία έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα “Documento” παραθέτοντας διαλόγους του υπουργού με άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες. Ο εκπρόσωπος δεν διέψευσε το δημοσίευμα. Ούτε όμως απέκλεισε ότι τα κυκλώματα, στα οποία αναφέρθηκε, να ήταν μέσα στην ΕΥΠ, προκαλώντας έτσι νέα ερωτήματα για το πως και υπό την πολιτική ευθύνη τίνος λειτουργούσαν, όπως λειτουργούσαν.
Σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ 1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει τα πάντα, τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, τα όσα αναφέρονταν στα δημοσιεύματα όλο το προηγούμενο διάστημα. Εδώ υπάρχει ένας μηχανισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τέσσερις-πέντε Κυριακές. Δηλαδή, τι γίνεται; Δημοσιεύει μια εφημερίδα, καταθέτει ερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Δημοσιεύει μια εφημερίδα, ξανακαταθέτει ερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει μια μεθοδολογία, η οποία εξελίσσεται αρμονικά εδώ και περίπου ένα-ενάμιση μήνα, με τα ίδια ή παρεμφερή πράγματα, τα οποία, σπεύδω να πω, ότι είναι η Δικαιοσύνη εκείνη -έτσι γίνεται στις χώρες- θεσμικά κατοχυρωμένη, που οφείλει να πει τι από όλα αυτά αληθεύει, ποιοι είναι οι αυτουργοί, πού είναι τα μυθεύματα και να αποδώσει την αλήθεια».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε παρανοϊκή την συσχέτιση Μητσοτάκη με τις παρακολουθήσεις (του Κ. Χατζηδάκη) και πρόσθεσε: «Ένα πράγμα είναι σαφές, ότι η προσπάθεια που γίνεται να υπονοηθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή ή τελούσε σε γνώση του ή πολύ περισσότερο είχε δώσει εντολή να παρακολουθούνται άνθρωποι με τους οποίους συμπορεύεται δεκαετίες ολόκληρες ή κρατικοί αξιωματούχοι με τους οποίους διαχειρίστηκε με επιτυχία κρίσιμα θέματα για τη χώρα και την εθνική ασφάλεια, αυτό είναι πέρα για πέρα παρανοϊκό. Είναι πέρα για πέρα αβάσιμο. Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε με τον τρόπο που αντέδρασε όταν ήρθε στην επιφάνεια το ζήτημα της επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη, φαντάζεστε ποια θα ήταν η αντίδρασή του εάν επρόκειτο για παρόμοιες περιπτώσεις για ανθρώπους που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Εδώ, λοιπόν, υπάρχουν ζητήματα να δούμε τι ακριβώς έχει γίνει. Υπάρχουν ζητήματα να δούμε ποια είναι αυτά τα κυκλώματα που έχουν αυτά τα στοιχεία. Μένει να δούμε εάν είναι αληθινά».
Κυκλώματα και υποκλοπές
Επιπλέον ανέφερε: «Υπάρχουν διάφορα κυκλώματα που θέλουν να επαναφέρουν την πολιτική ζωή της χώρας στην εποχή των κασετών. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι ζητήματα που πρέπει η Δικαιοσύνη στο σύνολό της να τα δει. Εάν υπήρχαν κάποιου είδους συστημικά προβλήματα στην Ε.Υ.Π. εμείς κάναμε κινήσεις από την πρώτη στιγμή, από τον Αύγουστο, με τις αλλαγές που έγιναν εκεί. Ολοκληρώθηκαν οι κινήσεις τώρα με τις αλλαγές του νομοσχεδίου. Καλό είναι, όμως, επειδή οι διχασμοί ποτέ δεν βοηθούν τις κοινωνίες και δεν δίνουν λύση στα προβλήματα του κόσμου και της χώρας να βρίσκουμε μια βάση συνεννόησης, έναν κοινό παρανομαστή. Ο κοινός παρανομαστής είναι ότι όλοι -το είπε ο κ. Τσίπρας βγαίνοντας από τον κ. Ντογιάκο- εμπιστευόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τη Δικαιοσύνη να αξιολογήσει τα πάντα και να σεβαστούμε τις έρευνές της και να απαιτήσουμε όλοι να μάθουμε τι γίνεται».
Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
«Ποιοι ήταν οι λόγοι παρακολούθησης του Κωστή Χατζηδάκη;», ρωτά τον πρωθυπουργό με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Μετά και τα αδιάσειστα στοιχεία για την παρακολούθηση Χατζηδάκη από την ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης άφησε πια τις φαιδρές δικαιολογίες πως οι αποκαλύψεις τόσων μηνών ήταν μυθεύματα και πέρασε στην αυτογελοιοποίηση: Δεν γνώριζε ο ίδιος που είχε την ευθύνη της ΕΥΠ ότι η υπηρεσία παρακολουθεί τον υπουργό του…».
«Επειδή δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να τον πιστεύει, περιμένουμε μία ξεκάθαρη απάντηση: Ποιοι είναι οι λόγοι εθνικής ασφαλείας που οδήγησαν την Εισαγγελέα της ΕΥΠ, κα Βλάχου να υπογράψει τουλάχιστον έξι διατάξεις για την παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη, δεδομένου ότι αυτή συνεχιζόταν για τουλάχιστον έναν χρόνο. Μετά την πρώτη δηλαδή δίμηνη παρακολούθησή του, υπήρχε εμπεδωμένη πεποίθηση πως συνέτρεχαν λόγοι παράτασης των υποκλοπών. Ποιοι ήταν αυτοί οι λόγοι; Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει». H αξιωματική αντιπολίτευση απευθύνεται και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου ρωτώντας: «Περιμένουμε να μας πει συγκεκριμένα, ποιοι είναι τα “ρυπαρά δίκτυα που δίνουν στοιχεία και διοχετεύουν υλικό”; Ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ, κ. Κοντολέων; Ο πρώην ΓΓ του Πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης; H Εισαγγελέας της ΕΥΠ κα Βλάχου; Κάποιος άλλος, και αν ναι, ποιος;». Η ανακοίνωση κλείνει με το υστερόγραφο: «ΥΓ. Οι αστειότητες που σερβίρουν για φτηνό αντιπερισπασμό αφότου πιάστηκαν με τους κοριούς στα αυτιά, είναι ανάξιες οποιουδήποτε σχολιασμού. Τι να απαντήσει κανείς στο επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν μετέτρεψε το κακούργημα σε πλημμέλημα για να πέσουν στα μαλακά οι συνεργάτες του κου Μητσοτάκη που έστησαν κατ’ εντολήν του το παρακράτος των παρακολουθήσεων; Ήμαρτον… ».
Το “Documento” για Χατζηδάκη
Με τον τίτλο «Ιδού οι αποδείξεις που ζητάτε κ. Μητσοτάκη», η εφημερίδα “Documento” δημοσιεύει εκτεταμένα αποσπάσματα από το Δελτίο Παρακολούθησης του Κωστή Χατζηδάκη την περίοδο που ήταν Υπουργός Ενέργειας (τώρα Υπουργός Εργασίας). Η παρακολούθηση Χατζηδάκη από την ΕΥΠ με βάση το δημοσίευμα και τα στοιχεία που παρουσιάζει διήρκεσε τουλάχιστον ένα χρόνο από τις 27 Νοεμβρίου 2020 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2021.
Στο Δελτίο Παρακολούθησης καταγράφονται συνομιλίες του Κωστή Χατζηδάκη ως Υπουργού Ενέργειας με επιχειρηματίες, πολιτικά πρόσωπα και δύο δημοσιογράφους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα η γνησιότητα των εγγράφων που δημοσιεύονται ελέγχθηκε με δύο τρόπους: Από τα διακριτικά και τους κωδικούς που έφεραν τα έγγραφα που αναμφίβολα ανήκουν στην ΕΥΠ.
Από τα θύματα της έμμεσης παρακολούθησης, δηλαδή αυτών που συνομίλησαν με τον υπουργό στο παγιδευμένο κινητό του. Οι δύο μάλιστα δημοσιογράφοι που εμφανίζονται στο Δελτίο Παρακολούθησης να συνομίλησαν με τον κ. Χατζηδάκη τηλεφωνικά, οι Τάκης Χατζής και Θανάσης Κουκάκης, επιβεβαιώνουν με δηλώσεις τους στην εφημερίδα ότι πράγματι είχαν συνομιλία με τον κ. Χατζηδάκη και μάλιστα επιβεβαίωσαν και το περιεχόμενο της συνομιλίας τους.
Σε διάλογο που είχε ο υπουργός, σε μία από τις καταγεγραμμένες από την ΕΥΠ τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις, με επιχειρηματία που αφορούσε την δραστηριότητα του τελευταίου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο κ. Χατζηδάκης σύμφωνα με το δημοσίευμα και τα στοιχεία της εφημερίδας, αποκαλείτο “στόχος” και είχε τον κωδικό παρακολούθησης “5046c”. Η παρακολούθηση γίνεται στο επίσημο κινητό του κ. Χατζηδάκη. Επίσης υπάρχει και συνομιλία του με τον δημοσιογράφο κ. Κουκάκη μέσω SMS.
Σε συνομιλία που επίσης καταγράφεται στο Δελτίο Παρακολούθησης του κ. Χατζηδάκη παρατίθεται και συνομιλία της 4ης Ιανουαρίου 2021, δηλαδή την μέρα του ανασχηματισμού, μεταξύ του κ. Χατζηδάκη και του Κωστή Μουσουρούλη (μετέπειτα συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης). Στη συνομιλία αυτή γίνονται απαξιωτικά σχόλια για τον αντικαταστάτη του κ. Χατζηδάκη στο Υπουργείο Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Μουσουρούλης λέει στον κ. Χατζηδάκη: «Πω πω, συνταξιοδοτικό ξέρεις;» και ο κ. Χατζηδάκης απαντάει: «Μη με αγχώνεις, ρε Κωστή».
Μεταξύ των άλλων, o κ. Χατζηδάκης συζητά με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, αν και έχει ήδη φύγει από το υπουργείο Ενέργειας και έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας. «Ο στόχος (δηλαδή ο υπουργός!) είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για το πιθανό ανασχηματισμό» αναφέρει ο υπάλληλος της ΕΥΠ, που έχει συντάξει έκθεση με συμπεράσματα για τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος σε μετέπειτα συνομιλίες του εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη μετακίνησή του από το υπουργείο Ενέργειας στο υπουργείο Εργασίας.
Σιγή και στα μέσα ενημέρωσης
Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι το θέμα των υποκλοπών και οι νεότερες εξελίξεις με τα στοιχεία που προσκομίζονται για παρακολούθηση του ενός σημαντικού πολιτικού και υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, είναι σχεδόν εξαφανισμένο από τα πρώτα θέματα των μεγάλων sites. Στις κεντρικές θέσεις κυριαρχούν άλλα θέματα και όχι οι εξελίξεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως οι υποκλοπές .
Επιμελώς φαίνεται να αποφεύγουν τα μεγάλα Sites να αναδείξουν δημοσιογραφικά το θέμα , ενώ σε όποια Sites από τα λεγόμενα μεγάλα υπάρχει είναι είτε υποτιμημένο, είτε υποβαθμισμένο. Ελάχιστα sites και κυρίως όχι τα γνωστά μεγάλα, προβάλλουν πιο εκτεταμένα το θέμα και το συνοδεύουν με σχολιασμό και πρόσθετο ρεπορτάζ.
Είναι να αναρωτιέται κάποιος, αν αυτό το θέμα με υποκλοπές και με κάποια στοιχεία που αφορούν yπουργούς, δημοσιογράφους και κορυφαίους κρατικούς παράγοντες, συνέβαινε σε μια άλλη χώρα, ο τύπος, τα ηλεκτρονικά μέσα θα το αντιμετώπιζαν με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται αυτές τις ώρες στην Ελλάδα.
Η δήλωση Χατζηδάκη
Ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο σημερινό δημοσίευμα του Documentο, δήλωσε τα ακόλουθα: «Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία και με τιμά με τη φιλία του τόσα χρόνια, υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να εμπλέκεται σε όλη αυτή την ιστορία. Το υπογραμμίζω για μια ακόμα φορά! Άλλωστε και οι τρεις πρωθυπουργοί με τους οποίους έχω συνεργαστεί ήταν πάντοτε ενήμεροι για όλες τις μείζονες αποφάσεις στα Υπουργεία που κατά καιρούς έχω υπηρετήσει. Οι πολιτικές μου επιλογές ήταν σαφείς και γνωστές τόσο στους ίδιους όσο και στους Έλληνες πολίτες.
»Η όλη υπόθεση ωστόσο που απασχολεί τον δημόσιο βίο από τον Αύγουστο δεν παύει να είναι δυσώδης. Η ακατάσχετη σεναριολογία και ονοματολογία, η απίστευτη πολιτική εμπάθεια και οι απροκάλυπτες σκοπιμότητες επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι, πέρα από τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα παράνομα λογισμικά και να θέτει σε νέες και χωρίς παθογένειες βάσεις την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή επιτάχυνση των σχετικών ενεργειών της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη οφείλει να αντιμετωπίσει το όλο αυτό ζήτημα γρήγορα και σφαιρικά, οδηγώντας στην τιμωρία όλους όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουν παρανομήσει στη συγκεκριμένη υπόθεση. Είναι θέμα Δημοκρατίας!»
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει: «Τα αποδεικτικά στοιχεία που αποκαλύπτει το Documento για την παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη από την ΕΥΠ, εξηγούν για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης το έβαλε στα πόδια για να μην απαντήσει στη Βουλή στο απλό ερώτημα του κ. Τσίπρα αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρο. Σήμερα αποδεικνύεται η αξιοπιστία Μητσοτάκη. Δεν έπαιζε απλά θέατρο όταν έκανε και τον θιγμένο, λέγοντας πως “είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ Υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας, μόνο που το υπονοείτε”, αλλά έλεγε συνειδητά ψέματα στους πολιτικούς του αντιπάλους, τους υπουργούς και τους βουλευτές του και στον ελληνικό λαό.
»Ο κ. Μητσοτάκης, αφού από τις 8 Ιουλίου του 2019, την πρώτη μέρα δηλαδή διακυβέρνησής του, πήρε την ΕΥΠ στο γραφείο του, έκανε αυτό που οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής χαρακτήρισαν “αδιανόητο” και “δημοκρατική εκτροπή”: Έβαλε να παρακολουθούν για τουλάχιστον έναν χρόνο τον τότε υπουργό Ενέργειας και Αντιπρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος εντελώς συμπωματικά βρισκόταν υπό παρακολούθηση και από το κακόβουλο λογισμικό Predator, όπως και οι Ανδρουλάκης και Κουκάκης. Τα ερωτήματα που πλέον καλείται να απαντήσει είναι απλά:
»1. Ποιοι είναι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας, για τους οποίους έδωσε εντολή παρακολούθησης του κ. Χατζηδάκη;
» 2. Απειλούσε ο κ. Χατζηδάκης την εθνική ασφάλεια, ή μήπως απειλούσε τα ιδιοτελή συμφέροντα του Μαξίμου με τους χειρισμούς του που αφορούσαν σε επιχειρηματικά projects στο χώρο της ενέργειας;».
Οικονόμου κατά Ανδρουλάκη για Καϊλή
Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε και στην υπόθεση Καϊλή και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη ότι προσπαθεί να μετακυλήσει το πρόβλημα στη ΝΔ: «Πρόκειται για μια Ελληνίδα ευρωβουλευτή, στέλεχος μέχρι χθες ενός ιστορικού κόμματος, του ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν άδικο να πούμε ότι η ευθύνη είναι συλλογική και βαρύνει τους πάντες. Ποτέ δεν το είπαμε αυτό και ποτέ δεν το λέμε και τώρα.
»Αλλά εδώ έχουμε περάσει στο απέναντι άκρο της λογικής. Δηλαδή, ελέγχεται ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ προβεβλημένο, στενή συνεργάτιδα του κ. Ανδρουλάκη επί χρόνια. Είχε πει ότι τον Σεπτέμβρη είχε αποφασίσει να της πει ότι δεν θα είναι υποψήφια. Δεν το είπε, όμως, τον Σεπτέμβριο. Δεν το είπε καν όταν βγήκε και έκανε αυτές τις δηλώσεις για το Κατάρ. Το είπε χθες. Προφανώς, λοιπόν, και η συμπεριφορά ενός ή δύο ή τριών στελεχών δεν μπορεί να χαρακτηρίζει το σύνολο του κόμματος και πολύ περισσότερο τους ανθρώπους που εμπιστεύονται τα κόμματα. Αλλά, από αυτό το σημείο, μέχρι που να λέμε ότι μια περίπτωση, η οποία αφορά το ΠΑΣΟΚ, την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, να γίνει πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι εκτός κοινής λογικής».