ΣΧΟΛΙΟ

Πριν το Κατάρ και ο Αλίεφ λάδωνε στην Ευρωβουλή

Πριν το Κατάρ και ο Αλίεφ λάδωνε στην Ευρωβουλή

Ως “βόμβα” στα θεμέλια του ευρωκοινοβουλίου και της ίδιας της δημοκρατίας χαρακτηρίζει σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος το σκάνδαλο χρηματισμού της, προφυλακισμένης με βαρύτατες κατηγορίες, Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή. «Το σκάνδαλο ανοίγει πολλά κουτιά της Πανδώρας ταυτόχρονα», γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian, με τους “ψιθύρους” να μαίνονται για χώρες που έχουν στήσει ολόκληρη βιομηχανία χρηματισμού ευρωβουλευτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Αζερμπαϊτζάν του Ιλχάμ Αλίεφ.

Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φρόιντ, μέλος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, κατήγγειλε πως υπάρχουν χώρες που επιχειρούν να εξαγοράσουν επιρροή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ονοματίζοντας (μεταξύ άλλων) το Αζερμπαϊτζάν: «Στο παρελθόν και άλλες χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία, χώρες με δικτατορίες, έχουν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν ευρωβουλευτές με δώρα… Έχουν μοιράσει σε ευρωβουλευτές διαμονή σε ακριβά ξενοδοχεία, ακριβά ταξίδια, γεύματα σε εστιατόρια πολυτελείας».

Το δε κράτος του “Ερντογάν της Κεντρικής Ασίας” Αλίεφ, έχει βεβαρημένο παρελθόν με το σκάνδαλο “Laundromat”, που είχε απασχολήσει εκτενώς ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και είχε αποκαλυφθεί από τον οργανισμό OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project). Αφορούσε ένα πολύπλοκο δίκτυο μαύρου χρήματος που είχε στήσει το Αζερμπαϊτζάν την διετία 2012-2014, την περίοδο που ο Αζέρος δικτάτορας Αλίεφ είχε ξεκινήσει ένα πογκρόμ συλλήψεων εις βάρος ακτιβιστών και αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων.

Καθώς οι μετασοβιετικές ελίτ της Κεντρικής Ασίας έχουν κάνει “εθνικό σπορ” το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την διαφθορά, η “αγία οικογένεια” Αλίεφ που κυβερνά το Αζερμπαϊτζάν από τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης (ο Χεϊντάρ Αλίεφ, ο πατέρας του σημερινού Αζέρου ηγέτη, προαλείφονταν ακόμα και για Γενικός Γραμματέας του ΚΚΣΕ) δεν αποτελεί εξαίρεση.

Την περίοδο, λοιπόν, που ο Αλίεφ φυλάκιζε σωρηδόν ακτιβιστές και δημοσιογράφους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ευρωβουλευτές και δημοσιογράφοι, επαινούσαν το καθεστώς ως “φωτισμένη δεσποτεία” και “εγγυητή της σταθερότητας του Καυκάσου” με το… αζημίωτο, καθώς ήταν αποδέκτες του αζέρικου μαύρου χρήματος, αλλά και έτερων “δώρων” από το καθεστώς Αλίεφ.

Κατάρ-Αζερμπαϊτζάν: Τα κοινά σημεία

Υπάρχει κάτι κοινό μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Κατάρ, όπου με τα βρώμικα χρήματα του εμιράτου η Εύα Καϊλή και ο πατέρας της Αλέξανδρος (σημερινός προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, γνωστός για τις σχέσεις του με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και πρώην διοικητής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη) πιάστηκαν “με τις σακούλες στο χέρι”. Και τα δύο κράτη θεωρούνται “αξιόπιστοι” ενεργειακοί προμηθευτές της ΕΕ, μετά τον ενεργειακό αποκλεισμό της Ρωσίας.

Πως το έλεγε περίπου η κ. Καϊλή στην πολύκροτη ομιλία της στο ευρωκοινοβούλιο, όπου εκθείαζε το “πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα” Κατάρ: “Ευρωβουλευτές κάνουν μπούλινγκ στο εμιράτο, ενώ μια χαρά οι χώρες τους παίρνουν το καταριανό LNG”. Παραφράζοντας την προφυλακισμένη ευρωβουλευτή, “επικρίνουν τον Αλίεφ, ενώ μια χαρά παίρνουν το αζέρικο αέριο”, πιθανώς έλεγαν οι ευνοούμενοι από το μαύρο χρήμα και τα “δωράκια” του Αζέρου δικτάτορα.

Διαβάζουμε στα διεθνή δημοσιεύματα που ασχολήθηκαν εκτενώς με το σκάνδαλο (στα ελληνικά υπάρχουν περιορισμένες αναφορές) ότι τα λεφτά του Αλίεφ δεν πήγαν χαμένα: Το καθεστώς κατάφερε σημαντικές νίκες “δημοσίων σχέσεων” στην UNESCO και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ακριβώς χάρη στο μαύρο χρήμα και στα “δωράκια”.

Η διερεύνηση του σκανδάλου “Laundromat” είχε δείξει την εμπλοκή, μεταξύ άλλων, Ιταλών και Γερμανών ευρωβουλευτών, δημοσιογράφου του CNN που δημοσίευε “αγιογραφίες” του Αλίεφ, ερευνήθηκε η εμπλοκή του τότε επικεφαλής της UNESCO Kalin Mitrev, ενώ ακολούθησε σωρεία ερευνών σε τράπεζες (μεταξύ άλλων, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δανίας και της Εσθονίας) που λειτουργούσαν ως τα “πλυντήρια” (laundry) του αζέρικου καθεστώτος.

Αζερμπαϊτζάν και υποκλοπές

Επομένως, το σκάνδαλο Καϊλή είναι η “κορυφή του παγόβουνου” και μένει να δούμε αν θα λειτουργήσει ως ορόσημο για να αποκαλυφθούν και άλλες υποθέσεις, που μπορεί να σχετίζονται και με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έχει βεβαρημένο παρελθόν. Να σημειώσουμε πως τα διεθνή δημοσιεύματα για το σκάνδαλο “Laundromat”, δεν αναφέρονται σε ελληνική εμπλοκή, ούτε είχε δείξει κάτι σχετικό η έρευνα. Όμως, υπάρχει μία παλαιότερη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν “έχει σχέση με ηγέτες σαν τον Αλίεφ, όπως η οικογένεια Μητσοτάκη”, στην οποία δεν είχε δοθεί συνέχεια από την Πειραιώς.

Όντως η οικογένεια του πρωθυπουργού έχει στενές σχέσεις με τον Αλίεφ, στον οποίο η Ντόρα Μπακογιάννη είχε παραθέσει και δείπνο το 2014, με υψηλούς προσκεκλημένους, κατά την επίσκεψη του στην χώρα μας. Οι στενές σχέσεις Ελλάδος-Αζερμπαϊτζάν παραμένουν, παρά τις προσβλητικές απειλές του Αζέρου ηγέτη πως σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου, θα πολεμήσει στο πλευρό της Τουρκίας!

Οι σχέσεις Μητσοτάκη-Αλίεφ, εξηγούνται από το γεγονός πως η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας από το Αζερμπαϊτζάν έχει ενταθεί, μετά τον ενεργειακό αποκλεισμό της Ρωσίας. Εξάλλου, στροφή για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, που μεταφέρει αζέρικο αέριο στην χώρα μας, είχε κάνει και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η real politik επιβάλλει στενές σχέσεις της χώρας μας με καθεστώτα σαν του Αζερμπαϊτζάν.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν εννοούσε κάτι άλλο ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είναι σε νέο πόλεμο με την Πειραιώς, μετά το σκάνδαλο Καϊλή, την οποία εμμένει να χαρακτηρίζει «δούρειο ίππο της ΝΔ». Ταυτόχρονα, ο κ. Ανδρουλάκης, βλέπει μία νέα επιχείρηση υποβάθμισης της παρακολούθησης του, καθώς πλέον και δημοσίως Γαλάζια στελέχη εμμέσως συσχετίζουν την παρακολούθηση των βελγικών αρχών στα τηλέφωνα της Καϊλή, με την επισύνδεση του κινητού από την ΕΥΠ.

Βέβαια δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, η επισύνδεση του κινητού του οποίου συνέπεσε με την απόπειρα παγίδευσης του με το παράνομο λογισμικό Predator (που η κυβέρνηση επισήμως αρνείται ότι χρησιμοποιεί, χωρίς να πείθει). Πάντως, να κατηγορηθεί ο κ. Ανδρουλάκης για σχέσεις με τον Αλίεφ λίγο δύσκολο, αφού σε δημόσιες αναρτήσεις του, έχει επικρίνει πολλάκις τον αυταρχισμό του καθεστώτος του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx