Στον ανακριτή οι “τέσσερις” για το Qatar Gate – Είχαν 1.500.000 σε μετρητά (upd)
13/12/2022Την καθαίρεση της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή από τη θέση της μίας εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε ομόφωνα η Διάσκεψη των Προέδρων, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα. H πρόεδρος του Σώματος ανακοίνωσε πως «η Διάσκεψη των Προέδρων ομόφωνα αποφάσισε σήμερα ότι προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόωρη παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή».
Στον ανακριτή για να απολογηθούν οδηγούνται σήμερα οι τέσσερις συλληφθέντες για το σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου. Η Εύα Καϊλή, ο σύζυγος και συνεργάτης της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι και ο επίσης Ιταλός λομπίστας του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν ανακοινωθεί αλλά σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διαχειριστής ΜΚΟ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θα δώσουν την δική τους εκδοχή για το Qatar Gate και αύριο το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα συνεχιστεί η κράτησή τους ή θα αφεθούν ελεύθεροι (κατά περίπτωση) μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Με νεότερη ανακοίνωσή της η Εισαγγελία του Βελγίου επισημαίνει ότι στην κατοχή τους βρέθηκαν «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε
δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση είναι υπό κράτηση έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν στο προδικαστικό συμβούλιο». Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα Le Soir συνολικά βρέθηκαν και δεσμεύτηκαν 1.500.000 ευρώ σε μετρητά.Η Εισαγγελία στην ανακοίνωσή της, αναφέρει επίσης ότι «σε υπόθεση της ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, με επικεφαλής έναν ανακριτή στις Βρυξέλλες, η οποία συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση οργάνωση, νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν, το απόγευμα της Δευτέρας. Από την Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηλεκτρονικές πηγές δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων έχουν σφραγιστεί για να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων. Σκοπός της χθεσινής νέας έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν να κατασχέσει αυτά τα δεδομένα. Υπήρξαν επίσης έρευνες στην Ιταλία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου με την υποστήριξη της Eurojust».
Οι έρευνες των αρχών
Οι έρευνες στην Ιταλία αφορούσαν την σύζυγο και την κόρη του Παντσέρι και όπως έγινε γνωστό από τις ιταλικές αρχές οι δύο γυναίκες θα εκδοθούν στο Βέλγιο κατόπιν αιτήματος των βελγικών εισαγγελικών αρχών. Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, οι 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και γραφεία και η μία στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα περιθώρια προσωρινής κράτησης των τεσσάρων είναι πέντε ημέρες. Το δικαστικό συμβούλιο θα κρίνει αύριο κάθε κατηγορούμενο χωριστά εάν θα συνεχιστεί η κράτηση (προφυλάκιση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης) ή θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
O συνδικαλιστής Λούκα Βιζεντίνι (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων) που επίσης είχε προσαχθεί την Παρασκευή, αλλά εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος από τις βελγικές αρχές, δηλώνει στη La Rebbublica ότι έδωσε «όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και επίσης διευκρίνισα ότι οι θέσεις μου απέναντι στο Κατάρ δεν επηρεάστηκαν ποτέ από κανέναν, είπα σε αρκετές περιπτώσεις ότι η χώρα δεν είχε λύσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταδικάζω κάθε μορφή διαφθοράς».
Έρευνες και από την ελληνική Αρχή
Ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε εντολή για δέσμευση, κάθε περιουσιακού στοιχείου που μπορεί να διαθέτει στην Ελλάδα η Εύα Καϊλή, όπως και ο σύζυγός της ή άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια). Η εντολή Βουρλιώτη διαβιβάστηκε σε όλα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα για εντοπισμό λογαριασμών, έλεγχο κινήσεων, ύπαρξη θυρίδων, κατοχή άλλων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ενώ παράλληλα δόθηκε εντολή δέσμευσης κάθε ακίνητης περιουσίας των παραπάνω προσώπων προς όλα τα κτηματολογικά γραφεία. Η αιφνιδιαστική κίνηση της Αρχής, πέραν του ευρύτερου ελέγχου, στόχο έχει τον εντοπισμό μετρητών που μπορεί να βρίσκονται στην κατοχή των ελεγχόμενων προσώπων, προκειμένου να μην αποκρυβούν και να διερευνηθούν αν είναι προϊόντα νόμιμης προέλευσης ή δωροδοκιών.
Το ζεύγος Καϊλή-Τζιόρτζι ίδρυσε πρόσφατα στην Αθήνα και εταιρεία real estate. Η εταιρεία με την επωνυμία Estate Aria Properties ΙΚΕ ιδρύθηκε τον περασμένο μήνα, με αρχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ. Αντικείμενο δραστηριότητας είναι τα καταλύματα διακοπών και άλλα σύντομης διαμονής, υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων, υπηρεσίες επιπλωμένων διαμερισμάτων κ.λπ. Η δραστηριότητα εταιρείας ελέγχεται ήδη και δεσμεύθηκε στο σύνολό της, ενώ παράλληλα η Αρχή διέταξε και πραγματοποιεί έλεγχο στο πόθεν έσχες του πατέρα της Καϊλή, καθώς είναι ανώτερος δημόσιος υπάλληλος και έχει σχετική υποχρέωση από τον νόμο να δηλώνει την προέλευση των περιουσιακών του στοιχείων.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αδελφή της ευρωβουλευτή, Μαγδαλένα Καϊλή, διά του πληρεξουσίου δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, αναφέρει ότι «ζούμε ως οικογένεια μια πρωτόγνωρη και οδυνηρή κατάσταση διαβάζοντας από τα μέσα ενημέρωσης τις κατηγορίες που αποδίδονται στην αδελφή μου. Επί των κατηγοριών αυτών δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ακόμη από τους δικηγόρους που χειρίζονται την υπόθεση στις Βρυξέλλες».
Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο Open, τόνισε ότι η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα και επιμένει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που της προσάπτονται: «Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση -ρητά και κατηγορηματικά- με χρηματισμούς από το Κατάρ, αυτή είναι η θέση της. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της, είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά, γιατί μου το είπε και η αδελφή της η Μαγδαλένα Καϊλή».
Πολιτικός σεισμός στο Ευρωκοινοβούλιο
Στο πολιτικό επίπεδο η υπόθεση προκαλεί έντονες αναταράξεις στην ΕΕ. Η Ολομέλεια της Ευρωβουλής που συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο θα συζητήσει αλλαγές και στη λειτουργία και τη θεσμική ανασυγκρότηση των επιτροπών. Η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα δήλωσε λυπημένη και οργισμένη και πρόσθεσε: «Αυτή η υπόθεση είναι μια δοκιμασία για τις αξίες μας, τα συστήματά μας. Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία (…) Τίποτα δεν θα κρυφτεί κάτω από το χαλί». Η Μετσόλα δήλωσε ότι θα διεξαχθεί «εσωτερική έρευνα για να εξεταστούν όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με το Ευρωκοινοβούλιο και να διασφαλιστεί η μεταρρύθμιση του θεσμικού οργάνου». Στην ψηφοφορία της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για καθαίρεση της Καϊλή από τη θέση αντιπροέδρου ένας μόνον ψήφισε κατά, ο Κροάτης ευρωβουλευτής Μίσλαβ Κολακούσιτς, πρώην δικαστικός που είναι και αυτός, όπως δηλώνει, ακτιβιστής κατά της διαφθοράς. Δεν έχει διευκρινίσει εάν η ψήφος του ήταν συνειδητή ή έγινε λάθος. Υπέρ της καθαίρεσης ψήφισαν 625 ευρωβουλευτές ενώ βρέθηκαν και δύο λευκά. Και στην ελληνική πολιτική σκηνή η υπόθεση Καϊλή πυροδοτεί νέες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων.