ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επεισόδιο Κίνας-Ινδίας στα Ιμαλάια – Προσπάθεια εκτόνωσης από το Δελχί (video)

Πολεμικό επεισόδιο Κίνας-Ινδίας στα Ιμαλάια – Προσπάθεια εκτόνωσης από το Δελχί

Η Ινδία ανακοίνωσε επισήμως ότι στρατιωτικές δυνάμεις της «συγκρούστηκαν με κινεζικές στρατιωτικές μονάδες» σε μια αμφισβητούμενη περιοχή κατά μήκος των συνόρων στο Αρουνάτσαλ Πραντές, στα Ιμαλάια. Πρόκειται για την πρώτη σύγκρουση μετά το 2020, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 24 στρατιώτες και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με την ινδική κυβέρνηση οι νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν την Παρασκευή, χωρίς πάντως να αναφερθούν απώλειες στρατιωτών ή αμάχων.

Η Κίνα δεν έχει ακόμη σχολιάσει την ανακοίνωση της Ινδίας. Ωστόσο, το Reuters μετέδωσε ότι πηγή του ινδικού στρατού είπε ότι τουλάχιστον έξι Ινδοί στρατιώτες τραυματίστηκαν. Πρόσθεσε ότι διοικητές και από τις δύο πλευρές πραγματοποίησαν συνάντηση αμέσως μετά τη σύρραξη «για να αποκαταστήσουν την ειρήνη και την ηρεμία». Σύμφωνα με τους Times of India οι κινεζικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί με 300 στρατιώτες και ο ινδικός στρατός μετακίνησε αμέσως ισχυρή δύναμη στο σημείο του επεισοδίου.

Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας Ρατζνάθ Σινγκ δήλωσε στο Κοινοβούλιο σήμερα ότι «κανένας Ινδός στρατιώτης δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά στη σύγκρουση και ότι το περιστατικό διευθετείται σε διπλωματικό επίπεδο». Η Κίνα και η Ινδία έχουν κοινά σύνορα μήκους 3.440 χιλιομέτρων που είναι μερικώς οριοθετημένα. Η γεωμορφολογία του εδάφους στο Πραντές, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, με ποταμούς, λίμνες, παγετώνες και συχνές χιονοστιβάδες, σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί μετατόπιση των περασμάτων και των γραμμών των συνόρων.

Η αιματηρή σύγκρουση του 2020

Οι εντάσεις ορισμένες φορές εξελίσσονται σε συγκρούσεις. Ωστόσο και οι δύο πλευρές προσπαθούν να

αποκλιμακώσουν την κατάσταση μετά από μια μεγάλη μάχη που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2020 στην κοιλάδα Galwan στην περιοχή Ladakh, όπου 20 Ινδοί στρατιώτες και τουλάχιστον τέσσερις Κινέζοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Η μάχη, που διεξήχθη με ραβδιά και ρόπαλα και όχι με όπλα, ήταν η πρώτη αιματηρή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών στην περιοχή τα τελευταία 45 χρόνια. Ακολούθησε περίοδος έντασης με συχνά επεισόδια. Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι δύο χώρες συμφώνησαν σε σταδιακή μείωση των συνοριακών στρατιωτικών τους δυνάμεων και διπλωματική διευθέτηση του θέματος. Από video που αναρτήθηκαν από Ινδούς φαίνεται ότι και οι νέες οι συμπλοκές ήταν σώμα με σώμα με γροθιές και κλωτσιές.

Οι στρατιώτες και από τις δύο πλευρές έχουν αφήσει τα όπλα τους και παλεύουν μέσα στα χιόνια, μέχρις ότου παρέμβουν οι αξιωματικοί τους και συναφθεί εκεχειρία. Η σύγκρουση, σύμφωνα με τους Ινδούς, ξεκίνησε από τους Κινέζους, που παραβίασαν την συνοριακή γραμμή και πέρασαν στο έδαφος της Ινδίας.

https://twitter.com/RealBababanaras/status/1602316418120572928?s=20&t=PNQPoHUKflvuEE5iUCMOGA

Οι δύο χώρες είχαν συγκρουστεί το 1962, όταν η Ινδία υπέστη μεγάλη ήττα. Toυς τελευταίους μήνες πάντως, σύμφωνα με το BBC έχουν πυκνώσει τα επεισόδια. Τον Αύγουστο, η Ινδία κατηγόρησε την Κίνα ότι προκάλεσε στρατιωτικές εντάσεις στα σύνορα δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα. Η Κίνα αρνήθηκε και τις δύο κατηγορίες και κατηγόρησε την Ινδία για την αντιπαράθεση. Τον Σεπτέμβριο, η Κίνα κατηγόρησε την Ινδία ότι έριξε πυροβολισμούς εναντίον των στρατευμάτων της. Η Ινδία απάντησε κατηγορώντας την Κίνα ότι οι δικοί της στρατιώτες πυροβόλησαν πρώτοι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx